nepfietsstrook


nepfietsstrook 1.0

(transport, verkeer en reizen; pejoratief; neologisme)

onderdeel van de rijbaan dat de aanwezigheid van fietsers benadrukt door middel van een onderbroken lijn of een andere kleur van het wegdek; fietsstrook zonder wettelijke status; fietssuggestiestrook; suggestiestrook
Dit woord heeft een negatievere lading dan de neutrale term fietssuggestiestrook.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een nepfietsstrook…

is een fietsstrook; is een strook

      Algemene voorbeelden


      Nepfietsstroken zijn voor zowel fietsers als automobilisten gevaarlijk en verwarrend. GroenLinks Vlaardingen diende op de raadsvergadering van 19 januari een motie in om deze onduidelijkheid op te heffen.

      https://vlaardingen.groenlinks.nl/nieuws/motie-groenlinks-nepfietsstroken-zijn-gevaarlijk-en-verwarrend,

      Vrijliggende fietspaden zijn geen onderdeel van de rijbaan. Fietsstroken zijn dat wel. Je hebt ze in drie soorten: fietsstroken met doorgetrokken streep, met onderbroken streep en zogenaamde fietssuggestiestroken. De eerste twee zijn voorzien van een op de weg geschilderd fietssymbool. Automobilisten hebben hier niks te zoeken. [...]. Een fietssuggestiestrook (stippellijn zonder fietssymbool) is een nepfietsstrook, hier kan je je auto parkeren. Je ziet fietssuggestiestroken tegenwoordig steeds vaker omdat wegbeheerders buiten de bebouwde kom steeds vaker met deze nepstroken proberen de snelheid van het autoverkeer naar beneden te krijgen. Als fietser ben je niet verplicht erop te rijden, al denken veel automobilisten van wel.

      https://www.fietsersbond.nl/ons-werk/infrastructuur/fietspaden/

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2006