nepnieuws


nepnieuws 1.0

nieuws dat meestal onwaar en niet gebaseerd op feiten is, maar dat door iemand bewust verspreid wordt om de publieke opinie op suggestieve wijze te beïnvloeden; bewust verspreid onwaar nieuws

Semagram


Nepnieuws…

is nieuws; is berichtgeving

 • [Behandeling of bewerking] wordt vaak bewust verspreid om de publieke opinie te beïnvloeden
 • [Stoffelijke inhoud] is meestal onwaar; berust meestal niet op feiten; is suggestief

  Hoofdsemagram: nieuws


  Algemene voorbeelden


  Nepnieuws voor de goede zaak. De Nederlandse abortusboot trok een leger journalisten naar Dublin, maar er was geen abortus mogelijk. Nepnieuws waarmee Women on Waves het spoor volgt van Greenpeace en War Child. Charitainment als middel van bestaan.

  NRC,

  Al wekenlang staan de media vol met verhalen over nepnieuws. De verkiezing van Donald Trump heeft veel vragen opgeroepen: was nepnieuws medeverantwoordelijk voor zijn winst? En zo ja, wie is hier dan verantwoordelijk voor?

  https://www.nu.nl/weekend/4363010/nepnieuws-verslagen-kan-worden.html,

  Een schandaal waarbij een Duitse filmproducent televisiezenders met nepnieuws oplichtte, neemt steeds grotere vormen aan.

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  in voorzetselgroep


  • de verspreiding van nepnieuws

  De effectiviteit van de verspreiding van nepnieuws stoelt op een combinatie van drie factoren. Ten eerste de filterbubbel: een groot deel van ons leven heeft zich verplaatst naar de digitale wereld. Daar worden bijna al onze activiteiten geregistreerd en gebruikt om persoonlijke profielen van ons op te bouwen. Die profielen bepalen vervolgens wat wij online te zien krijgen, bijvoorbeeld op onze tijdlijn in Facebook. Ook webshops stemmen hun producten en prijzen af op onze profielen, en allerlei andere websites tonen gepersonaliseerde advertenties.

  https://www.trouw.nl/samenleving/kijk-uit-nepnieuws-~aafdadf5/,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • coronanepnieuws

  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • nepnieuwsbestrijder
  • nepnieuwsonderzoeker

  Etymologie


  BijzonderhedenHet woord nepnieuws werd in de jaren negentig al incidenteel gebruikt, maar werd vooral bekend in 2016, ten tijde van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de kandidatuur van Donald Trump, en daarna, tijdens Trumps presidentschap.