nestvlieder


nestvlieder 1.0

dier dat behoort tot een soort die meteen of spoedig na de geboorte het nest kan verlaten en dan al voldoende zelfredzaam is, in tegenstelling tot nestblijvers
Zowel in toepassing op vogels als op andere dieren zoals zoogdieren.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een nestvlieder…

is een vogel; is een dier

 • [Gedrag] is meteen of spoedig na de geboorte in staat het nest te verlaten en is dan al voldoende zelfredzaam

  Algemene voorbeelden


  Het onderscheid dat in de biologie gemaakt wordt tussen "nestblijvers" en "nestvlieders" heeft te maken met de zorg van ouders voor hun jongen. Dit onderscheid is vooral heel duidelijk bij vogels. Veel grote bodembroeders zoals kip, fazant, wilde eend en kievit behoren tot de nestvlieders.

  http://ibi.bibliotheek.nl/opgelostevragen/vid/194/is_een_fazant_een_nestvlieder_of_een_nestblijver,

  Nestvlieders verlaten enige uren na het uitkomen het nest. Aangezien zij na het uitkomen vochtig en afgemat zijn, moeten ze eerst drogen en zich herstellen van de inspanning die het doorbreken van de eischaal heeft gekost.

  http://www.colfoort.net/pagina23.html,

  Alleen de hen draagt zorg voor het grootbrengen van de kuikens. De kuikens zijn nestvlieders, dus ze lopen vrijwel direct rond in de omgeving van het nest. Het Nederlandse korhoen behoort tot het "laagland"-type dat karakteristiek is voor de laaggelegen hoogveen- en heidegebieden in Noord-West-Europa.

  http://www.natuurlijk.nl/natuurlijkheden/2000/het_korhoen.htm,

  Bij zoogdieren met een relatief korte draagtijd worden nestblijvers geboren [...]. Zo hebben de Carnivora en de Insectivora jongen die typische "nestblijvers" zijn. Bij zoogdieren met een langere draagtijd worden nestvlieders geboren. Een nestvlieder is een goed ontwikkeld jong dat onmiddellijk na de geboorte al op eigen benen kan staan, met de ogen en oren geopend, en dat relatief zelfredzaam is.

  http://www.rohh.ugent.be/v2/pages/nederlands/kliniek/hond_kat/Art%20Wat%20bepaalt%20de%20draagtijd%20bij%20zoogdieren%20-%20Van%20Soom%202003.pdf

  Man: Hert. Vrouw: Hinde. Baby: Kalf – nestvlieder (kan onmiddellijk lopen bij geboorte).

  http://www.info-toerisme.be/Toerisme/Belgie/Limburg/Lanaken.html,

  Hoe lang is een cavia drachtig? [...]. Een vrouwtje is 60-72 dagen drachtig. Er worden 1-5 jongen geboren die gemiddeld 75-125 gram wegen. Deze jongen worden "kant en klaar" geboren (nestvlieder), d.w.z. ze kunnen al onmiddellijk lopen, de haren zijn aanwezig, de oogjes zijn open en ze kunnen ook al binnen een halve dag voer eten. Ze mogen weg (speenleeftijd) als ze minimaal 300 gram wegen.

  http://www.dierenklinieklemmer.nl/page29/page30/cavia.html,