netwerkgeneratie


netwerkgeneratie 1.0

(neologisme)

generatie die geboren is tussen de jaren 1975 en 1990; generatie die dankzij de sociale media een uitgebreid en flexibel netwerk heeft; generatie Y

Semagram (extra betekenisinformatie)


De netwerkgeneratie…

is een generatie

  • [Leden] bestaat uit mensen die geboren zijn tussen 1975 en 1990

    Algemene voorbeelden


    De twintigers van nu onderhouden met behulp van Hyves, Skype, msn, e-mail en sms liever een uitgebreid maar flexibel netwerk van losse contacten en worden daarom ook wel de 'netwerkgeneratie' genoemd. Zo groot en diffuus als het adressenbestand van de netwerkgeneratie is, zo groot en diffuus is ook haar beeld van een 'betere wereld'.

    http://www.havovwo.nl/vwo/vne/bestanden/vne10it1.pdf,

    De generatie '70-'90, die ik de netwerkgeneratie noem, kan meestal goed omgaan met de exploderende keuzemogelijkheden in het leven. Mijn leeftijdsgroep staat positief ten opzichte van Europa en globalisering, we zijn niet bang voor het verlies van de natiestaat en proberen veel verschillende dingen uit die het gevarieerde leven ons te bieden heeft. Overigens is er een grote groep jongeren die moeilijk kan omgaan met de grenzeloze samenleving en structuren nodig heeft.

    http://www.opiniestukken.com/opiniestukken/artikel/3/Het-borrelt-en-bruist-in-de-netwerkgeneratie-maar-niemand-die-het-ziet,

    PowNed noemt ze de netwerkgeneratie. Ze zijn vaak jong (onder de 40), maar leeftijd is op zich geen criterium. Hun belangrijkste kenmerk is dat ze anders met media omgaan. Ze zitten evenveel achter hun computer als achter de tv. Ze kijken tv met de laptop op schoot. Ze spreken elkaar op internet en schrijven elkaar via hun telefoon. Daarbij willen ze alles meteen, nu, onmiddellijk. En dat allemaal tegelijkertijd. De netwerkgeneratie bestaat uit eigenwijze mensen. Ze zijn extreem kritisch en gaan geen discussie uit de weg. Ze stellen vragen, ook als dit niet uitkomt, en geloven nooit klakkeloos wat hen wordt verteld.

    http://www.powned.tv/overpowned/voorwie.html

    Leden die behoren tot Generatie Y, ook wel millennium-, netwerk- of internetgeneratie genoemd, zijn geboren tussen circa 1975 en 1990 en opgegroeid in een tijd van technologische vooruitgang en economische voorspoed. Ze hebben nooit échte zorgen gehad over geld of werk (zoals de Babyboomers en Generatie X), maar hebben bij hun ouders wel gezien wat het betekent als hard werken op de eerste plaats staat. Het grootste verschil ten opzichte van eerdere generaties is het bewustzijn van de grote diversiteit aan keuzes en kansen die Generatie Y tot haar beschikking heeft. Ze hoeven het niet persé beter te doen dan de generatie voor hen, maar wel anders.

    http://www.koffie-bubbels.nl/files/artikelen/23.pdf,

    De netwerkgeneratie verlaat de economie zoals de babyboomer de kerk verliet [...]. Deze jongeren verliezen het geloof in de economie zoals hun ouders, de babyboomers, het geloof in de kerk verloren. Ze doorzien de economie, het systeem en de commercie omdat het in de genen zit. Deze jongeren, nu al in grote getale op de vlucht naar het buitenland, zoeken hun heil in iets dat nog nauwelijks benoemd is, het marktmarxisme.

    http://justienmarseille.blogspot.nl/2006/05/de-netwerkgeneratie-verlaat-de.html,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2006
    Benoemingsmotief Wordt zo genoemd omdat deze generatie dankzij de sociale media een uitgebreid maar flexibel netwerk heeft.