neushaai


neushaai 1.0

donkergrijze makreelhaai met een spitse en kegelvormige snuit, die afzonderlijk of in scholen leeft en die voorkomt in de noordelijke Atlantische Oceaan en alle oceanen op het zuidelijk halfrond tussen 30 en 50 graden zuiderbreedte; haringhaai
Ook van toepassing op de haaifamilie of soort in het algemeen en dan vaak in het meervoud gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een neushaai…

is een haai; is een vis; is een dier

      Wetenschappelijke naam: Lamna nasus

      Rijk Animalia; Dieren
      Stam Chordata; Gewervelden
      Klasse Chondrichthyes; Kraakbeenvissen
      Orde Lamniformes; Makreelhaaien
      Familie Lamnidae; Haringhaaien
      Geslacht Lamna
      Soort Lamna nasus

      Algemene voorbeelden


      De haringhaai kan heel hard zwemmen, mede door de 'kielbladen' aan weerszijden van de staartsteel, die door het water klieven. Neushaaien verplaatsen zich over het algemeen in groepen van 20 tot 30 door het water; dicht aan de oppervlakte vergezellen ze scholen haringen, sardines of makrelen, de vissen waarmee ze zich voornamelijk voeden. Ze zijn erg vraatzuchtig en leggen op hun rooftochten grote afstanden af.

      http://www.guldennet.nl/flevoland/urk/visserij/vissen/vis008.html

      De neushaai heeft machtige tanden. De eerste rugvin is veel groter dan de tweede en steekt vaak boven het water uit. De rand van de rugvinnen en de staartvin is aan de achterkant licht van kleur, evenals de buik, terwijl de rug en de zijkanten blauwzwart tot grijs zijn. Het lijf is in het midden vrij dik, waardoor deze haai een beetje op een tonijn lijkt.

      http://www.guldennet.nl/flevoland/urk/visserij/vissen/vis008.html

      Haringhaaien zijn zwaargebouwde haaien met een kenmerkende spitse snuit. Ze worden daarom ook wel neushaai genoemd. Haringhaaien eten alle mogelijke soorten vis, van haring en makreel tot en met bodemvissen. Ze nemen ook heel af en toe wel eens een hapje uit een duiker.

      http://www.waddenzeeschool.nl/uploads/encyclopediedata/content-waddenbieb.php?template=template-waddenbieb&language=0&online=0&keep_empty_divs=0&title_inside_lead=0&edit=0&id=3858&item=Haringhaai

      Combinatiemogelijkheden


      met ander, nevengeschikt substantief


      • de haringhaai of neushaai

      De haringhaai of neushaai (Lamna nasus) is verwant aan de beruchte witte haai en duikt af en toe op in de Noordzee.

      http://www.ongerepte-natuur.nl/zeedieren