newsgroup


newsgroup 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT)

thematisch georganiseerd onlineforum waar deelnemers met elkaar kunnen discussiëren over een bepaald onderwerp of waar zij bestanden kunnen downloaden, bijvoorbeeld films of muziek, en dat meestal niet rechtstreeks via het wereldwijde web, maar via een speciaal netwerk te benaderen is; discussiegroep; nieuwsgroep

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een newsgroup…

is een onlineforum; is een forum

      Algemene voorbeelden


      Het gebeurt wel vaker dat irrelevante berichten in een newsgroup opduiken, maar dit keer kleefden er nog een aantal andere bezwaren aan de oproep.

      De Internet-sensatie, Francisco van Jole,

      Laatst is er gestemd over het oprichten van een newsgroup waar nieuwkomers met hun vragen terecht konden: nl.internet.welkom zou die gaan heten.

      http://www.xs4all.nl/~txtbreed/words/jungle1.htm,

      Net als overal op Internet bepalen de puntjes de hiërarchie. Het eerste deel 'comp.' omvat alle discussies die handelen over computers. Maar 'computers' is een veel te breed gebied om met miljoenen mensen in dezelfde groep te bespreken. Daarom is het onderwerp comp. opgesplitst. De aanduiding security. bijvoorbeeld geeft aan dat het om beveiliging gaat. En als zo'n splitsing niet voldoende is, wordt er net zo lang doorgegaan tot het onderwerp wel op een acceptabele manier is ingeperkt. Zo bestaat ook de newsgroup comp.sys.ibm.pc.games.action.

      De Internet-sensatie, Francisco van Jole,

      Een opsporingsambtenaar kan, op bevel van de officier van justitie, undercover deelnemen aan een newsgroup op het Internet of gebruik maken van Internet Relay Chat (het on-line "babbelprogramma").

      http://www.minjust.nl/sdu/index.htm,

      Overigens is het bij elke newsgroup zo dat de meeste mensen de berichten alleen maar lezen.

      De Internet-sensatie, Francisco van Jole,