niet-Europeaan


niet-Europeaan 1.0

iemand die niet woonachtig is in Europa; iemand die geen inwoner is van of afkomstig is uit een van de Europese landen

Algemene voorbeelden


De Liberiaan George Weah werd in Parijs tot Europees Voetballer van het Jaar uitgeroepen. In de verkiezing van het Franse vaktijdschrift "France Football" eindigde de spits van AC Milan met 144 punten voor de Duitser Jurgen Klinsmann van Bayern München (108) en de Fin Jari Litmanen van Ajax Amsterdam (67). Dit jaar deden voor het eerst niet-Europeanen mee aan de verkiezing en meteen won een Afrikaan.

De Standaard,

De Italiaanse ex-minister, Renato Ruggiero, wordt hoogstwaarschijnljk de nieuwe directeur-generaal van de WTO, de nieuwe wereldhandelsorganisatie. [...]. De Zuid-Koreaan Kim Chul-su, zou zich uit de race hebben teruggetrokken en nu genoegen nemen met de op een na hoogste functie binnen de WTO. [...]. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post, die de terugtrekking van Kim vanmorgen als eerste meldde, is afgesproken dat Ruggiero over vier jaar wordt opgevolgd door een niet-Europeaan.

NRC,

Hij woonde graag in het begijnhof en verwoordde dit als volgt: "Het is precies wat de niet-Europeaan zich voorstelt van het oude Europa: oude, schilderachtige huizen, smalle straatjes met kasseien, nauwe bruggetjes, een gotische kerk en dat alles bij elkaar in een betrekkelijk kleine ruimte".

De Standaard,

Opvallend is de mogelijke weigering van de student die in de voorgaande vijf jaar al twee einddiploma's heeft gehaald in het gehele hoger onderwijs. Ten slotte kan een school een niet-Europeaan weigeren die geen financiering meebrengt.

De Standaard,

Het best komen de Hollandse en Zeeuwse belanghebbenden in de WIC uit de verf, zoals in het algemeen ook geldt dat het zwaartepunt van 'De geschiedenis van de WIC' bij de Nederlandse kant ligt. Daarmee is het boek toch moeilijk anders dan als een gemiste kans te typeren: weliswaar met verstand van zaken geschreven, maar te weinig systematisch en analytisch als naslagwerk, en tezeer aan de oppervlakte om de dramatis personae - vooral de anonieme niet-Europeanen - enigszins tot leven te brengen.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • toekenning van stemrecht aan niet-Europeanen
  • een recht aan niet-Europeanen ontzeggen
  • een recht aan niet-Europeanen verlenen
  • stemrecht toestaan aan niet-Europeanen

"We kunnen dan stapsgewijs overgaan naar de toekenning van stemrecht aan vreemdelingen. Eerst aan Europeanen. En als de geesten rijp zijn en na een sereen debat, aan niet-Europeanen."

De Standaard,

Veel vluchtelingen die hier een tijdje gewerkt hebben, keren trouwens met de verworven rijkdom terug naar hun land. Abu Sanoko wees erop dat indertijd ook de Europeanen zich overal ter wereld vestigden om te verdienen. En dat het dus niet erg eerlijk is ditzelfde recht te ontzeggen aan de niet-Europeanen.

http://www.zonien.be/site/nieuws/2001/apr/22.htm,

Waarom krijgen vreemde ingezetenen uit een EU-lidstaat, die hier slechts tijdelijk of halftijds verblijven, straks dat stemrecht wel, terwijl aan niet-Europeanen die zich voorgoed hebben gevestigd, dat recht niet wordt verleend?

De Standaard,

Wat de politieke inspraak betreft, wijst de open wijziging van artikel 8 van de Grondwet de weg dat vooraleer er bij gewone wet stemrecht toegestaan wordt aan de niet-Europeanen, de Nederlandstaligen eerst voldoende waarborgen te Brussel moeten krijgen.

De Standaard,

  • voor de niet-Europeanen
  • voor niet-Europeanen
  • aankomsthal voor niet-Europeanen
  • asielrecht voor niet-Europeanen

Omdat de controle voor de niet-Europeanen sinds het ingaan van Schengen extra streng is geworden, staan in de te kleine aankomsthal lange rijen voor de paspoortcontrole.

NRC,

Engels mag het Esperanto dan met lichtjaren zijn voorbijgestreefd, Esperantisten delen de stellige overtuiging dat deze hegemonie zijn langste tijd heeft gehad. Een nationale taal bevoorrecht immers altijd zijn eigen sprekers en leent zich daarom niet als wereldtaal. Daarbij is Engels in tegenstelling tot het Esperanto nodeloos ingewikkeld, zeker voor niet-Europeanen.

NRC,

Totnogtoe konden enkel spelers uit de Europese Unie, die einde contract waren, binnen de EU zonder transfervergoeding van club veranderen. Onder druk van advocaat Dupont, die gecontacteerd werd door meerdere niet-EU-voetballers, zou de Fifa die regel uitbreiden voor niet-Europeanen, zij het nog steeds beperkt tot transfers binnen de EU.

De Standaard,

Het risico van het fraudegevoelige grenskaartje op Schiphol is bij de Spaanse grenswachten niet bekend. Ze hebben zelf al genoeg problemen: de aankomsthal voor de niet-Europeanen bijvoorbeeld, die door de driedeling van de luchthaven veel te klein is geworden.,,

NRC,

Enerzijds is er het Vlaams Blok dat geen enkele vreemde nog ons land wil binnenlaten en zelfs het asielrecht voor niet-Europeanen wil afschaffen. Anderzijds vraagt de bedrijfswereld sinds kort de opheffing van de migratiestop om hun vacatures op te vullen en waarschuwt de OESO ons dat we dringend meer migranten moeten toelaten om de vergrijzing van de bevolking tegen te gaan.

http://www.student.rug.ac.be/lvsv/neo/03/1/migratie.doc,

met onbepaald voornaamwoord


  • veel niet-Europeanen

De huidige wereldorde is de erfgenaam van het Europese empire [imperiale politiek, imperiaal streven, verlangen]. [...]. Onder empire werd een mondiaal economisch systeem gecreëerd, in het begin vaak met geweld. De regels ervan werden overwegend gemaakt en opgelegd door Europeanen, hoewel veel niet-Europeanen tot hun eigen grote voordeel werden betrokken in de netwerken ervan.

http://www.groene.nl/2003/0326/dl_essay.html,

met ander, nevengeschikt substantief


  • niet-Europeanen en jongeren
  • zowel de EU-burgers als de niet-Europeanen

De Franse politie mishandelt arrestanten en grijpt te snel naar het wapen. De slachtoffers zijn veelal niet-Europeanen en jongeren.

De Standaard,

De PS verklaarde zich bij monde van vice-premier Elio Di Rupo voor het gemeentelijk stemrecht voor vreemdelingen (zowel de EU-burgers als de niet-Europeanen) te zijn.

De Standaard,