niet-grondgebonden


niet-grondgebonden 1.0

niet gebonden aan grond of een bepaalde grondsoort; niet afhankelijk van grond, een bepaald soort grond of een grondgebied; waarvoor geen grond, geen stuk grond benodigd is

Algemene voorbeelden


In feite bestond er zo een gedeelde overeenstemming tussen de planologische wens om het buitengebied in functionele en esthetische zin open, groen en agrarisch te houden, en de functionele toewijzing van dit gebied aan de voedselproductie. Deze functionele druk is echter de afgelopen jaren verminderd. De oorzaak hiervan is gelegen in het teruglopen van het aandeel van de grondgebonden landbouw in de totale landbouw. Dit aandeel is in de afgelopen dertig jaar meer dan gehalveerd. Het snel groeiende belang van niet-grondgebonden vormen van landbouw, zoals glastuinbouw, intensieve veehouderij en champignonkwekerijen, staat hier tegenover.

http://www.let.kun.nl/archeologie/publ.htm,

Met de ACM-voeders kan de varkenshouder voldoen aan de voorgestelde fosfaatreductie van 30 procent op niet-grondgebonden fosfaatproduktierechten.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • niet-grondgebonden bedrijven
  • niet-grondgebonden veehouderijbedrijven

Voor niet-grondgebonden veehouderijbedrijven (ook voor melkveebedrijven die niet grondgebonden zijn) dringt de vraag zich steeds sterker op waar duurzame vestigingslocaties in Nederland gelegen zijn.

http://www.agriholland.nl/dossiers/mkz/home.html,

Intensieve, niet-grondgebonden bedrijven komen veel voor in Zuid-Holland (glastuinbouw), Noord-Limburg en Oost-Brabant (intensieve veehouderij).

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

In de volgende tabel wordt aangetoond dat Antwerpen de provincie is met het grootste aandeel niet-grondgebonden bedrijven: 54 % van de bedrijven houdt er 55 % van de varkensstapel op een oppervlakte kleiner dan 10 ha.

http://www.innovatie.vlaanderen.be/pbo/eindrapporten/PBO97-49-162-varkenshouderij.pdf,

Een onderscheid moet gemaakt worden tussen grondgebonden en niet-grondgebonden veehouderijbedrijven.

http://www.agriholland.nl/dossiers/mkz/home.html,

  • niet-grondgebonden landbouw
  • niet-grondgebonden dierhouderij
  • niet-grondgebonden veehouderij

Omgekeerd betekent de toename van de niet-grondgebonden landbouw dat het 'groene' karakter van de landbouw geleidelijk verdwijnt.

http://www.let.kun.nl/archeologie/publ.htm,

De perspectieven voor de niet-grondgebonden wereldmarktlandbouw lijken het gunstigst in Zeeland en het noorden.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

In het debat over de mestproblematiek heeft het VAC altijd resoluut partij gekozen voor het zelfstandige familiebedrijf en tegen de niet-grondgebonden intensieve veehouderij.

http://www.vacvzw.be/

De sterke ontwikkeling van de intensieve en de niet-grondgebonden veehouderij in Vlaanderen heeft deels ook te maken met de internationalisering van de landbouw en de nabijheid van zeehavens.

http://www.vlm.be/Mestbank/Theorie/oorzaken+mestoverschot.htm

Aan de ene kant staat de niet-grondgebonden dierhouderij, die in de eerste plaats gericht is op de productie van voedsel, medicijnen en andere (half)fabrikaten.

http://www.vsys.nl/home.htm

De landbouw wordt afgestemd op de gewenste kwaliteit van het water. Voor de niet-grondgebonden landbouw betekent dit dat de waterkringloop op het bedrijf gesloten moet worden.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

De ontwikkeling van agrarische bedrijfsterreinen draagt bij aan de herstructurering van de niet-grondgebonden landbouw en aan de inrichting van het buitengebied, wanneer dit gepaard gaat met sanering van verspreide agrarische bedrijvigheid.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

De "landbouwvisie" in het RSV is te sterk op intensivering van de productie en schaalvergroting gericht. De daaruit voortvloeiende creatie van agrarische bedrijventerreinen voor de concentratie van niet-grondgebonden landbouw is vanuit duurzaamheidsoogpunt niet te verdedigen.

De Standaard,

  • niet-grondgebonden productie
  • niet-grondgebonden landbouwproductie
  • niet-grondgebonden mestproductie

Een geforceerde en niet-grondgebonden landbouwproductie met overdreven input van kunstmest, energie, chemische middelen, veevoeders waarvoor o.a. heel wat ruimte in derde wereldlanden ingenomen wordt, biedt evenwel weinig perspectief op duurzaamheid.

De Standaard,

Bovendien is de kompostproduktie een niet-grondgebonden mestproduktie.

De Standaard,

Zelfstandige landbouwers die zelf niet voldoende gronden hebben, omdat ze onder zware economische druk geëvolueerd zijn naar niet-grondgebonden productie, kunnen overeenkomsten sluiten met 'tekortbedrijven' of een beroep doen op de diensten van de mestbank.

http://www.vacvzw.be/

  • een niet-grondgebonden sector
  • niet-grondgebonden sectoren

De varkenssector is in wezen een niet-grondgebonden sector.

http://www.innovatie.vlaanderen.be/pbo/eindrapporten/PBO97-49-162-varkenshouderij.pdf,

Al vanaf 1985 jaar voert de overheid een mineralenbeleid waarbij discussie en maatregelen zich éénzijdig toespitsen op de intensieve veehouderij, de zogenaamde niet-grondgebonden sectoren zoals de varkens- en pluimveehouderij.

http://www.nvv.nl/

Ondanks het feit dat de varkenshouderij een niet-grondgebonden sector is, stijgt de oppervlakte cultuurgrond per bedrijf.

http://www.innovatie.vlaanderen.be/pbo/eindrapporten/PBO97-49-162-varkenshouderij.pdf,

De discussie en de maatregelen spitsen zich veelal toe op de intensieve veehouderij, de zogenaamde niet-grondgebonden sectoren zoals varkens- en pluimveehouderij. Deze sectoren zouden voor een overschot zorgen.

http://www.nvv.nl/

niet-grondgebonden 2.0

(bouw, gebouwen en huisvesting)

( Gezegd van woningen)
niet verbonden met de begane grond; niet in contact staand met de begane grond; niet met grond, een tuin beschikbaar, leverbaar e.d.

Algemene voorbeelden


Dit type woning is onderhoudsarm en er wordt ook veel aandacht besteed aan veiligheidsaspecten. De levensbestendige woning kan grondgebonden (woning met klein tuintje) of niet-grondgebonden (appartement met balkon) zijn.

http://www.vanhelvoortnieuws.nl/2208-rapport-woonbehoefte-55plus-handel-en-de-mortel/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • niet-grondgebonden woning
  • niet-grondgebonden woningen
  • niet-grondgebonden appartement

Etagewoning met lift: niet-grondgebonden woning vanaf de eerste etage, waarbij een lift aanwezig is.

http://www.hurennoordveluwe.nl/spelregels/

Met de groenverklaring kan per woning een bedrag van € 100.000 (grondgebonden woningen) of € 65.000 euro (niet-grondgebonden woningen) groen gefinancierd worden.

http://www.agentschapnl.nl/programmas-regelingen/duurzame-nieuwbouwwoningen-categorie-h1,

Het aantal niet-grondgebonden woningen mag niet meer bedragen dan het aantal dat ter plaatse van de aanduiding "maximum aantal wooneenheden" is opgenomen.

http://www.nederbetuwe.nl/ruimteplannen/9FEA024D-1C67-4BCF-A3C5-32EF84A6AFE6/r_NL.IMRO.1740.bpOCtriangel-vst1_artikel10.htm