nijlkrokodil


nijlkrokodil 1.0

afbeelding

Bron: Lip Kee
( CC BY-SA 2.0 )

grote, sterke krokodil met een donkergrijs lichaam, knobbels op zijn rug en een stekelachtige kam op zijn staart die leeft in waterrijke gebieden ten zuiden van de Sahara waar hij zich voedt met vis en jaagt op kleine en grotere gewervelden, zoals antilopen en buffels
In toepassing op de soort of een exemplaar van de soort.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een nijlkrokodil…

is een krokodil; is een reptiel; is een dier

  • [Afmeting] wordt gemiddeld 5 tot 6 m lang
  • [Kleur] heeft een donkergrijs lichaam
  • [Deel] heeft knobbels op zijn rug en een stekelachtige kam op zijn staart
  • [Woongebied] komt voor ten zuiden van de Sahara en op Madagaskar
  • [Leeftijd] wordt mogelijk 70 tot 100 jaar oud
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is zeer sterk

Wetenschappelijke naam: Crocodylus niloticus

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Reptilia; Reptielen
Orde Crocodilia; Krokodilachtigen
Familie Crocodylidae; Krokodillen
Geslacht Crocodylus
Soort Crocodylus niloticus

Algemene voorbeelden


Hoewel zijn naam anders suggereert komt de nijlkrokodil in veel delen van Afrika voor. Hij leeft in meren, rivieren en moerassen, en soms langs stranden of net buiten de kust. Deze krokodillen wagen zich zelden ver van het water. Alleen als hun water opdroogt, zullen ze het land opgaan om een nieuwe plek te vinden.

http://www.worldexplorer.be/nijlkrokodil.htm

De tanden, 66 tot 84 stuks, zijn vast verankerd in de kaakholten. Echte krokodillen zoals nijlkrokodillen onderscheiden zich op dit punt van de alligators. Bij echte krokodillen ligt de vierde onderkaakstand in een gleuf van de bovenkaak waardoor ze ook zichtbaar zijn als de bek gesloten is. Bij alligators past deze tand precies in een inkepening in de bovenkaak waardoor ze niet zichtbaar is als de bek gesloten is.

http://communities.zeelandnet.nl/data/ivan/index.php?page=13=29585

De Nijlkrokodil vinden we in de waterrijke gebieden in Afrika. Net zoals de meeste andere reptielen leggen de wijfjes eieren en bewaken deze tot ze uitkomen. Na drie maanden komen de eieren uit. De jongen worden dan voorzichtig in de bek genomen en naar het water gedragen waar ze veilig zijn voor vijanden.

http://users.skynet.be/zoekheteensop/reptielen.htm

Krokodillen leven zowel in het water als op het land. Ze leven in het wild op alle continenten behalve Europa. Ze hebben een spitse snuit en zijn agressiever dan alligators. Krokodillen eisen ieder jaar honderden mensenlevens. De bekendste soort is de Nijlkrokodil, die afkomstig is uit Centraal- en Zuid-Afrika.

De Standaard,

Sommige krokodillen zijn buitengewoon lui en wachten bij wijze van spreken tot er een prooi in hun bek valt. Andere, bijvoorbeeld de Nijlkrokodil, zijn agressieve jagers en lokken hun prooi in een hinderlaag of jagen er fanatiek op. Ze gebruiken ook hun sterke staart om een uitgeput slachtoffer naar hun happende kaken te zwiepen.

http://www.dessie.be/wildlife/krokodil.htm

Krokodillen hebben een tamelijk originele manier om hun prooi de baas te worden. Een Nijlkrokodil die bijvoorbeeld een Wildebeest tussen zijn kaken heeft, houdt het slachtoffer gewoon een tijdje onder water. Op den duur houdt het gespartel dan vanzelf op. Zelf kan de krokodil zijn adem zo nodig wel een uur of twee inhouden zonder te stikken.

NRC,