noordzeegarnaal


noordzeegarnaal 1.0

afbeelding

Bron: Hans Hillewaert
( CC licensed )

kleine kreeftachtige met een grijsachtig, gekromd lichaam die leeft in het zand in ondiepe kustwateren op het noordelijk halfrond

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een noordzeegarnaal…

is een garnaal; is een kreeftachtige; is een dier

  • [Afmeting] is 5 tot 7 cm lang
  • [Plaats] leeft in het zand in ondiepe kustwateren
  • [Woongebied] leeft in koud tot gematigd zeewater op het noordelijk halfrond
  • [Leeftijd] kan 3 jaar oud worden

Wetenschappelijke naam: Crangon crangon

Rijk Animalia; Dieren
Stam Arthropoda; Geleedpotigen
Klasse Malacostraca; Hogere kreeftachtigen
Orde Decapoda; Tienpotigen
Familie Crangonidae
Geslacht Crangon
Soort Crangon crangon

Algemene voorbeelden


Naast maatjesharing en Zeeuwse mosselen heeft de Nederlandse visserij nog een uitgesproken specialiteit in huis: de Hollandse garnaal. Officieel wordt deze garnaal de Noordzeegarnaal of grijze garnaal genoemd. In het Latijn aangeduid met de naam 'Crangon crangon'. De Noordzeegarnaal behoort tot de familie van de Crangonidae, oftewel de zandgarnalen. Een familie van vrij kleine, tamelijk somber gekleurde garnalen uit koude tot gematigde streken van in hoofdzaak het Noordelijke halfrond.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

De Noordzeegarnaal wordt vooral in Noordwest-Europa intensief bevist en met een jaarlijkse aanvoer van 25 tot 35.000 ton behoort hij tot de top tien van de commercieel belangrijkste garnaalsoorten.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

De Noordzeegarnaal wordt vooral aangetroffen op zand en zandslikbodems, in ondiepe kustwateren. Voor Nederland zijn de Waddenzee en de Zeeuwse kustwateren de belangrijkste vangstgebieden. 's Zomers dichtbij de kust, waar de zon het water op temperatuur heeft gebracht. In de wintermaanden verder de zee in, in gebieden die nog niet zijn afgekoeld.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

De gemiddelde lengte van de Noordzeegarnalen is 5 tot 7 centimeter; ze hebben een doorschijnend lichaam, grijsbruin van kleur. De garnalen kunnen drie jaar oud worden.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

Garnalen worden het hele jaar door gevangen, met duidelijke pieken in april/mei en in de herfstmaanden. De visserij op Noordzeegarnaal gebeurt met kotters die zijn uitgerust met zogenaamde boomkornetten; netten die naast de kotter worden voortgesleept. Aan boord worden de garnalen direct gewassen, gekookt en gekoeld.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

"Marokkaanse vrouwen halen meer uit de Noordzeegarnaal." De uitspraak komt van een Nederlandse garnaalboer die zijn bedrijf verhuisde naar het Marokkaanse Tanger. Waar de loonkosten laag en de produktie hoog zijn. De delokalizatie zorgt er meteen voor dat de grijze garnaal, na het verbod op de thuispellerij, niet alleen verkrijgbaar blijft, maar bovendien nog tegen de relatief goedkope prijs van 600 tot 700 frank per kilogram.

De Standaard,

noordzeegarnaal 1.1

noordzeegarnaal als voedsel

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een noordzeegarnaal…

is een dier; is voedsel

      Hoofdsemagram: garnaal


      Algemene voorbeelden


      De bekendste soort is de Noordzeegarnaal (of Hollandse garnaal). Ze worden ook wel grijze garnaal genoemd. Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar, met een topaanbod tussen april/mei en november. Er wordt het hele jaar door gevist op de garnaal. De garnalen moeten gepeld worden. Ze hebben een zoetige, roomachtige geur en een malse, stevige structuur.

      http://www.mijnreceptenboek.nl/ingredienten/schaaldieren/garnalen.html

      De meeste Noordzeegarnalen worden door Nederlandse vissers gevangen omdat wij een voorkeur hebben voor de Noordzeegarnaal om zijn rijke smaak.

      http://www.mijnreceptenboek.nl/ingredienten/schaaldieren/garnalen.html

      Waarom zijn onze grijze Noordzeegarnalen lekkerder dan hun grotere soortgenoten uit andere zeeën en oceanen. Dat bewijst de Orde van de Garnaalvisser met de bereiding van een heerlijke garnalensoep. Ook de Oostduinkerkse Horeca schotelt tientallen verschillende garnalengerechten voor als passende hulde aan deze delicatesse.

      De Standaard,

      Noordzeegarnalen verschillen niet alleen in kleur en grootte van de andere soorten die in de viswinkel worden aangeboden. Er is ook een duidelijk verschil in smaak en prijs. De smaak van de buitenlandse 'roze' garnalen is minder uitgesproken.

      http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

      Door hun kleine formaat zijn de Noordzeegarnalen moeilijk te pellen.

      http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen