nootmuskaat


nootmuskaat 1.0

geurige specerij afkomstig van de vrucht van de muskaatboom die traditioneel wordt gebruikt als smaakmaker op gekookte groente, zoals sperziebonen en spruitjes, en in sauzen
In toepassing op de noot en op het raspsel van de noot.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Nootmuskaat…

is een specerij; is een stof

  • [Geur] heeft een sterk aroma
  • [Kleur] heeft een bruine kleur
  • [Geheel] is een bestanddeel van speculaas
  • [Functie] wordt gebruikt als smaakmaker
  • [Herkomst of oorsprong] is afkomstig van de kern van de vrucht van de muskaatboom
  • [Gebruikswijze] wordt verkocht in zijn geheel als noot, of reeds geraspt in een busje; wordt traditioneel gebruikt op gekookte groenten, zoals asperges, sperziebonen en spruitjes, en verwerkt in sauzen; wordt verwerkt in gebak

Algemene voorbeelden


Nootmuskaat heeft een warme, delicate smaak. Lekker over gekookte groenten, maar ook in sauzen, bij witte vleessoorten, in gebak en zoete nagerechten.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Combinatiemogelijkheden


met adjectivisch voltooid deelwoord


  • gemalen nootmuskaat
  • geraspte nootmuskaat

Er is gemalen nootmuskaat en hele nootmuskaatbolletjes, die u zelf kunt raspen. Vers geraspte noten geven de meeste smaak. De witte waas op hele muskaatnoten is kalk die wordt aangebracht om aantasting door insecten te voorkomen.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Giet eventueel kooknat af en schud door de kool een klontje boter en bestrooi de groente met wat vers geraspte nootmuskaat.

http://www.degroentenman.nl/

Ik zal jullie een lentegroene soep voorzetten met knoflook en room, en een langzaam in de oven gestolde custard met geraspte nootmuskaat, waarvan je zult denken dat ik de afbeeldingen uit een kookboek heb nagebootst.

De gelukkige, Mensje van Keulen,

in voorzetselgroep


  • bestrooien met nootmuskaat
  • op smaak brengen met nootmuskaat

Giet de gare kool eventueel af,schud een klontje boter door de groente en bestrooi de kool met wat nootmuskaat.

http://www.degroentenman.nl/

Breng het mengsel op smaak met nootmuskaat, zout en flink wat peper. Bekleed een platte schaal met bakpapier, schep het griesmeelmengsel erop en spreid het uit tot een dikte van circa 1 cm. Laat het mengsel in circa 1 uur afkoelen en opstijven.

NRC,

met substantief ervoor


  • een beetje nootmuskaat
  • een snufje nootmuskaat
  • een snuifje nootmuskaat

Meng de mix voor brokkeldeeg/kruimeldeeg met de harde boter, de suiker en het ei. Doe er dan de amandelen, het anijszaad en een beetje nootmuskaat bij.

http://www.piece-cake.nl/page15.html

Voor wat precies moeten we vierhonderd jaar terug. De tijd waarin Nederland heerste over de wereldzeeën, de A2 nog een schaduwrijk bospaadje was en de pan met overgare bloemkool eindelijk op smaak gebracht kon worden met een snufje nootmuskaat.

http://utopia.knoware.nl/users/propriac/archief/010222_23.html,

Leg het rundvlees in een platte schaal. Giet er 1 liter rode wijn over. Voeg het kruidentuiltje, de uien, de knoflook, de wortelen en een snuifje nootmuskaat toe.

http://www.libelle-lekker.be/recepten/eten/13177/rundvlees-in-rode-wijn,

  • een busje nootmuskaat

Om de kat niet te wekken liep ik op mijn tenen naar de gang. Een doel had ik niet [...]. Maar wie zich verplaatst zal toch proberen een zin aan die verplaatsing te geven [...]. Misschien zag ik daardoor achter een deurpost in de gang een busje nootmuskaat liggen. Het was zeker van een dienblad gevallen toen een van mijn huisgenoten dat naar de keuken droeg.

Dansende stofjes, K. Schippers,

met onbepaald voornaamwoord


  • wat nootmuskaat

Schil de raapjes dun, was ze en kook ze in ruim kokend water met het zout ongeveer 1 uur. Giet ze zo droog mogelijk af, doe ze in een dekschaal, overgiet ze met de gesmolten boter en bestrooi ze met wat nootmuskaat.

http://www.dewassendemaan.be/groentewijzer/raap/raap_3.htm

Stamp de vis in de mortier fijn met de slagroom. Voeg de béchamelsaus toe en de losgeklopte eidooiers. Breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat.

http://www.goldweb.nl/culinair/

met ander, nevengeschikt substantief


  • peper en nootmuskaat
  • zout en nootmuskaat
  • kruidnagel, nootmuskaat, peper en kaneel

Maak de savooiekool op smaak af met peper en nootmuskaat.

http://www.degroentenman.nl/

Een derde mogelijkheid: maak apart een sausje van de boter, bloem en de melk en roer deze door de kool. Maak het geheel op smaak af met zout en nootmuskaat.

http://www.degroentenman.nl/

De Engelsen hebben pimentpoeder de naam 'all-spice' niet voor niets gegeven. Deze specerij heeft namelijk een bijzonder sterke gemengde geur, die doet denken aan kruidnagels, nootmuskaat, peper en kaneel.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen