notaris


notaris 1.0

openbaar ambtenaar die bevoegd is authentieke akten op te maken, vast te stellen en te bewaren; ook: het beroep van notaris

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een notaris…

is een ambtenaar; is een persoon

  • [Functie] heeft zowel een publieke als een commerciële functie
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft in Nederland notarieel recht gestudeerd en een post-doctorale opleiding afgerond; heeft in België rechten gestudeerd, een licentiaat in het notariaat behaald en een stage afgerond
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] houdt zich bezig met het opmaken, vaststellen en bewaren van authentieke akten
  • [Legitimiteit] wordt benoemd

Algemene voorbeelden


De notaris is tegelijk openbaar ambtenaar èn beoefenaar van een vrij beroep die tegenover de burgers een adviesplicht heeft. Geen vrijblijvend advies, maar een advies waarvoor de notaris persoonlijk verantwoordelijk is.

http://www.buildingonline.be/pages/algemeen/redactie/kopen.asp?par=notkopen,

De mensen komen nu gemiddeld vaker bij de notaris terecht, dan destijds. Voor samenlevingscontracten, huis-aankopen, hypotheekvestigingen en testamenten, bij allerlei ondernemingsvormen, schenkingen. En uiteraard met erfrechtkwesties en verdelingen van nalatenschappen. Daarnaast heb je als notaris meer en meer een adviserende rol in allerlei kwesties. En dat is ook goed: de mensen moeten de weg naar je weten te vinden.

Meppeler Courant,

Bij de meeste akten heeft elke erbij betrokken partij de mogelijkheid een eigen notaris te kiezen zonder dat dit een verhoging van de onkosten voor gevolg heeft (elk der notarissen krijgt dan een deel van het ereloon).

http://www.notare.be/watnot.htm#h1,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • adviseren
  • bewaren
  • controleren
  • (een akte, testament) opmaken
  • (iets) vastleggen

Afgezien van enkele uitzonderingen worden testamenten gemaakt ten overstaan van een notaris. De (kandidaat-)notaris legt de uiterste wil van de erflater vast in een notariële akte: het testament. De notaris adviseert de cliënt (de testateur) daarbij omtrent mogelijke bepalingen in zijn situatie.

http://www.notarislelystad.nl/

Akte kwijt? Geen paniek! U blijft eigenaar van uw huis. Ga naar de notaris. Hij bezorgt u een kopie. De notaris bewaart immers de originele akte.

http://www.notaris.be/

Indien een domeinnaam in de smaak valt bij meerdere belangstellenden, vindt een loting plaats. De inschrijvingsprocedure duurt van 27 februari tot en met 10 april. De notaris controleert alle gegevens. Als er daarna nog domeinnamen overblijven, geeft de SIDN ze aan de eerste die ze wil hebben.

Provinciale Zeeuwse Courant,

In principe kan elke partij zijn eigen notaris kiezen zonder dat dit een verhoging van de onkosten tot gevolg heeft (de notarissen verdelen het ereloon onder elkaar). De notariële voorschriften bepalen welke notaris de akte moet opmaken. De andere houdt toezicht.

http://www.notaris.be/

Op het gebied van het erfrecht gelden voor paren van gelijk geslacht dezelfde wettelijke regels als voor paren van verschillend geslacht. Het is wel mogelijk om van deze wettelijke regels af te wijken. Daarvoor moet de notaris dan een testament opmaken.

http://www.minjust.nl/a_beleid/visie/

als object bij een werkwoord


  • notarissen benoemen

De nieuwe notariswet, die sinds 1 januari 2000 van kracht is, voorziet dat een notaris uiterlijk op 67 met pensioen gaat. De notaris wordt niet langer voor het leven benoemd. In 1999 werden 100 nieuwe notarissen benoemd. In 2000 werden er slechts 12 (notarissen en plaatsvervangers).

http://www.notaris.be/

  • een notaris inschakelen

Gewoonlijk laat de bouwer het juridische deel van het gehele project door één notaris behandelen. Die notaris beschikt over het bouwplan, het bestek en de (algemene) voorwaarden van de bouwer. De koper van een huis uit een bouwcomplex kan echter ook zelf een (andere) notaris voor advies inschakelen.

http://www.teekenskarstens.nl/tknlfrmvgv.html

Hij deelde mee dat hij hun deel van het huis aan de gracht zou verkopen als ze akkoord ging, hij wou daar weg, stom dat ze in gemeenschap van goederen waren getrouwd [...]. Hij had de notaris van zijn familie al ingeschakeld voor de echtscheiding.

Kriblijn, Barber van de Pol,

in voorzetselgroep


  • bij de notaris neerleggen
  • bij de notaris passeren

Bij de oprichting van een NV, een BVBA of een CVBA moeten de stichters een financieel plan neerleggen bij de notaris. Dit plan moet een periode van 2 jaar bestrijken.

http://www.droit.fundp.ac.be/etudiants/2001-2002/couteau/commercial.html,

Volgens haar is de acte op 28 juli bij de notaris gepasseerd en heeft de toenmalige eigenaar, de heer T. D. uit D., de camping op dat moment uit handen gegeven.

Meppeler Courant,

  • door de notaris
  • door een notaris

Samen een huis kopen is een belangrijke financiële beslissing. U denkt toch best even na over wat er gebeurt als het niet loopt zoals verwacht. Of wat als één van u beiden overlijdt? Kan de partner in het huis blijven wonen? Laat u vooraf adviseren door de notaris, hij kan een aantal oplossingen voorstellen.

http://www.notaris.be/

Notariële archieven bieden voor een genealogische onderzoeker veel gegevens over de levensomstandigheden van de voorouders zoals testamenten, overdracht van onroerend goed (koop en verkoop van huizen en landerijen), hypotheken, huwelijksvoorwaarden, boedelscheidingen, voogdijstellingen enzovoorts. De minuten van deze akten worden bewaard door de notaris.

http://www.kampen.nl/gemeente/archief/gakinfo.html

Na de beëindiging van uw huwelijk door overlijden of echtscheiding worden bovendien de schulden en bezittingen verdeeld volgens de huwelijkse voorwaarden. In Nederland moet u deze huwelijkse voorwaarden laten maken door de notaris.

http://www.notarislelystad.nl/

Was bijvoorbeeld de inzetsom € 500.000 dan zal de prijs, waarop het te veilen object zal worden 'aangehangen' misschien € 700.000 bedragen. Deze prijs wordt vastgesteld door de notaris in overleg met de opdrachtgever voor de veiling.

http://www.veilingnotaris.nl/

De adoptieovereenkomst wordt door de notaris opgesteld en nadien gehomologeerd door de rechtbank.

http://www.notaris.be/

  • het kantoor van een notaris

Na een lange en vruchtbare stage in het kantoor van notaris Paul B. viel hem eind 1986 de eer te beurt de opvolger te mogen worden van notaris Pierre De C.

http://www.notaris-simonart.be/

'Met het kantoor van notaris Graafland, ik verbind u door met de notaris zelf,' zei een soubrette.

De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

  • de benoeming van notarissen

De Clerck wil een grotere objectiviteit bij de benoeming van notarissen en publiceert daarom de vacatures voortaan in het Staatsblad.

De Standaard,

  • het beroep van notaris

Voorts staat het wetsontwerp op stapel om het beroep van notaris te modernizeren. Daarvan wil de minister gebruik maken om ook de toegang tot dit beroep meer objektief te maken.

De Standaard,

  • de rol van (de, een) notaris
  • de taak van (de, een) notaris
  • de tussenkomst van (de, een) notaris

De rol van de notaris. Voor het afsluiten van een hypotheek heeft u een notaris nodig. Hij passeert de hypotheekakte en zorgt ervoor dat deze wordt ingeschreven in het Hypotheekregister van het Kadaster. Ook voor de eigendomsoverdracht draagt hij zorg. Dit gebeurt in de vorm van een transport- of eigendomsakte (die wordt ingeschreven in het Onroerende zaakregister van het Kadaster).

http://www. alterna. nl/

Het is de taak van de notaris om de partijen in alle objectiviteit en onafhankelijkheid te informeren over hun rechten en plichten vooraleer zij een akte ondertekenen. Die akte heeft immers de waarde en de klacht van een vonnis.

http://www.buildingonline.be/pages/algemeen/redactie/kopen.asp?par=notkopen,

De wet omschrijft de taak van de notaris als volgt: notarissen zijn ambtenaren, die - met uitsluiting van anderen - bevoegd zijn notariële akten op te maken, daarvan de dagtekening te verzekeren, de akten te bewaren en daarvan afschriften en uittreksels af te geven.

http://www.notarislelystad.nl/

De tussenkomst van een notaris is verplicht wanneer: * de overeenkomst een overdracht of aanwijzing van onroerende goederen of rechten bevat […]; * onroerende goederen niet worden verdeeld; * een hypotheek wordt toegekend, overgedragen of opgeheven. In alle andere gevallen mag de overeenkomst onderhands worden opgemaakt.

http://www.notare.be/watnot.htm#h1,

De eigendom van een huis kan niet zonder tussenkomst van de notaris worden overgedragen.

http://www.notarislelystad.nl/

  • het ereloon van de notaris
  • het honorarium van de notaris

Je kan registratierechten vermijden als je een nieuwbouw "op btw" koopt. Dan koop je een huis dat door de aannemer op eigen initiatief werd gebouwd om het nadien te verkopen. Het ereloon van de notaris is afhankelijk van het aankoopbedrag. Het wordt proportioneel berekend via een degressief tarief, dat tussen 4,56 procent en 0,57 procent van het aankoopbedrag ligt.

De Standaard,

Kosten bij verkoop uit de hand. Deze zijn samengesteld uit het honorarium van de notaris, de registratierechten en diverse kosten. Het honorarium van de notaris. Dit is bepaald bij Koninklijk Besluit, proportioneel en degressief, hetgeen inhoudt dat het percentage kleiner wordt naargelang de verkoopprijs hoger is.

http://www.buildingonline.be/pages/algemeen/redactie/kopen.asp?par=notkopen,

met ander, nevengeschikt substantief


  • advocaten en notarissen
  • notarissen en advocaten
  • notarissen en gerechtsdeurwaarders

De politie kan de rol van advocaten en notarissen bij een bepaalde transactie niet onderzoeken omdat deze een verschoningsrecht en geheimhoudingsplicht hebben.

NRC,

Minister Hrisch Ballin sluit niet uit dat ook notarissen en advocaten in de toekomst, net als de banken, frauduleuze transacties moeten melden. Notarissen en advocaten reageren furieus op het voornemen dat de bewindsman gisteren in de Tweede kamer heeft geuit.

NRC,

Het aanpakken van het zogeheten domeinmonopolie van de advocatuur is onderdeel van de plannen van het kabinet om de regelgeving binnen een aantal beroepsgroepen te herzien. Eerder werden voorstellen gedaan om de regelgeving voor de werkzaamheden van notarissen en gerechtsdeurwaarders aan te passen.

NRC,

voorafgegaan door als


  • als notaris

V. wordt beschuldigd van misbruik van vertrouwen, verduistering en verspilling van gelden die hem in zijn ambt als notaris werden toevertrouwd.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen