nultolerantie


nultolerantie 1.0

(recht en misdaad; (vooral) in België)

het van overheidswege strikt doen naleven van de wettelijke voorschriften, waarbij geen enkele overtreding wordt getolereerd

Algemene voorbeelden


De Winter mag dan extreem-rechts zijn, hij heeft wel een punt. Antwerpen is hard op weg een smerige en onveilige vuilschuif te worden, op een gebiedje binnen het gezichtsveld van het Stadhuis na. Hoop echter dat De Winter het breed ziet. Ook hard aanpakken op basis van 0-tolerantie van snelrijders en het buitengewoon agressieve en vervuilende busverkeer. Anders blijft de stadsvlucht voortduren.

http://www.gva.be/antwerpen/vlaams-belang-wil-nultolerantiebeleid-in-antwerpen.aspx,

Veiligheid, in de meest brede betekenis, is een mensenrecht en moet door de overheid worden gegarandeerd en afgedwongen. De wetgeving moet duidelijker worden; overregulering leidt tot onvrijheid. Een systeem van nultolerantie, beperkt in tijd en ruimte, kan een nuttig instrument zijn.

http://www.vld.be/uploads/Novemberverklaring.pdf,

Meer blauw op straat is nodig voor de veiligheid in onze wijken. De wijkagenten vervullen immers een uiterst belangrijke politionele én sociale rol. Daarnaast is op gezette tijden en plaatsen ook effectief toegepaste nultolerantie noodzakelijk.

http://www.liberaalappel.org/nieuwsbrieven/ontwerpverkiezingsprogramma.pdf,

Nultolerantie houdt in dat de politie streng en doortastend optreedt tegen elke vorm van criminaliteit, gekoppeld aan een even volhardend en consequent justitiebeleid.

http://www.vlaamsblok2003.be/pdf/verkiezingsprogramma.pdf

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


nultolerantie 1.1

(recht en misdaad; (vooral) in België)

overheidsbeleid dat gericht is op strikte naleving van de wettelijke voorschriften, waarbij geen enkele overtreding wordt getolereerd

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


De Europese Unie gaat een eigen antidopinginstantie opzetten en zal daarbij een 'nultolerantie' hanteren. EU-Sportcommissaris Viviane Reding heeft dat donderdagavond in Rome verklaard ten overstaan van afgevaardigen van het Internationaal Olympisch Comité.

ANP,

Politie en organisatoren van het Cherry Moon-event, een mega-housegebeuren in het Antwerpse Sportpaleis, slaan vrijdag de handen in elkaar opdat alles veilig en zonder overlast voor de buurt zou verlopen. Onder de 16 jaar komt men er niet in, voor drugsgebruik en dealen geldt een nultolerantie en auto's worden verwezen naar de omliggende parkeerterreinen.

Gazet van Antwerpen,

Alcohol speelt een rol bij 40 procent van alle letselongevallen. In 10 procent van de ongevallen met doden en ernstig gewonden is alcohol de hoofdoorzaak. Er werd hevig gediscussieerd over de invoering van een nultolerantie. "Maar wat heeft het voor zin strenge normen te hebben, als de pakkans toch zo goed als onbestaande is", zegt Bart Vancleuvenberen.

De Standaard,

Het stadbestuur van Barcelona heeft sinds kort een 0-tolerantie op graffiti.

http://www.opel.nl/contact/magazine/page.asp?page=15

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen