ochtendschemer


ochtendschemer 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

flauw, zwak licht dat 's morgens schijnt vóór zonsopgang; morgenschemering

Semagram (extra betekenisinformatie)


De ochtendschemer…

is schemer

 • [Kleur] heeft een bleke, flauwe, grijzige kleur
 • [Tijd] is bij het aanbreken van de dag zichtbaar tijdens het wijken van de duisternis vóór zonsopgang

  Hoofdsemagram: schemer


  Algemene voorbeelden


  Fietsers die in het verkeer ernstig gewond raken, zijn meestal betrokken bij een ongeval bij daglicht, omdat er dan het meest gefietst wordt. Maar in het donker vallen relatief meer slachtoffers dan bij daglicht. In het donker 's morgens (tussen middernacht en het begin van de ochtendschemer) is het risico het hoogst.

  http://www.fietsen.123.nl/entry/12788/risico-fietsen-in-het-donker-neemt-toe,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • de grauwe ochtendschemer
  • de grijze ochtendschemer

  In de grauwe ochtendschemer nam hij de pont en liep terug naar de Pompenburgsingel, waar, tegenover het theater, zijn fiets stond.

  't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

  Op de eerste pagina staat een bus in de grijze ochtendschemer van een plein te S. op het punt te vertrekken, als een laatste passagier op de treeplank in de rug wordt doodgeschoten.

  http://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/07/21/Vp/cs.html,

  in voorzetselgroep


  • bij ochtendschemer

  We zijn er al vroeg bij omdat bij ochtendschemer de vogels zich soort voor soort melden en mengen in een aanzwellend ochtendorkest.

  http://www.vriendenvanamelisweerd.nl/index.php?limitstart=24,

  • in de ochtenschemer

  Luisterend naar het ademhalen van mijn moeder, wachtte ik op de dag die langzaam doorbrak. In de ochtendschemer begonnen de wekkers in het voorhuis schril te ratelen. Toen de winkel pas verhuurd was aan de horlogemaker, schrokken wij steeds wakker wanneer de wekkers afliepen en het klokkenleger de tijd sloeg.

  De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

  ochtendschemer 1.1

  tijd waarop bij het aanbreken van de dag vóór zonsopgang een flauw, zwak licht schijnt; tijd tussen donker en licht 's morgens; tijd van de ochtendschemering

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Betrokken betekenissen 1.0: 1.1

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  De ochtendschemer…

  is een periode; is een tijd

    Algemene voorbeelden


    In de Ourthe houden barbelen zich overdag en 's nachts op in de diepere, langzaam stromende delen van het water, en migreren tijdens de avond en ochtendschemer naar ondiepe, snelstromende delen om te foerageren.

    http://www.google.nl/search?meta=lr%3Dlang_nl&q=ochtendschemer#q=grijze+ochtendschemer&hl=nl&lr=lang_nl&tbs=lr:lang_1nl&prmd=imvns&ei=p4MdT_LtJ82f-wbY8_TyCQ&start=30&sa=N&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=dcddec322fa9629f&biw=1024&bih=703,

    Daarna zag ik de hadji vaker, in de stille uren van de avond, of in de ochtendschemer voor zonsopgang, maar altijd in aanwezigheid van Non, en alleen dan wanneer wij met zijn tweeën waren.

    Sleuteloog, Hella S. Haasse,