oer-Belgisch


oer-Belgisch 1.0

heel erg Belgisch; zeer Belgisch; typisch Belgisch; in hoge mate kenmerkend voor België

Algemene voorbeelden


Een zeer belangrijk aandachtspunt nog tenslotte: iedereen moet zorgen voor nieuwe of relatief nieuwe banden op zijn fiets, de wegen zijn niet altijd even goed. Of anders gezegd: oer-Belgisch.

https://www.tuiltertrappers.be/2016/04/26/nieuwsbrief-24-april-2016/,

Iets verder kakelden twee vrouwen, kennelijk oer-Belgische, in het Brussels-Frans: C'est tous des petits voyous.

De Standaard,

Oersimpel en oer-Belgisch winkelconcept slaat meteen aan. In de Brusselse Matongéwijk ging deze week Belgomarkt open. Een winkel met alleen Belgische producten, rechtstreeks bij de producent gehaald. Doodsimpel, maar een overweldigend succes. Na één dag was de hele winkel uitverkocht.

https://kanaalz.knack.be/nieuws/oersimpel-en-oer-belgisch-winkelconcept-slaat-meteen-aan/video-normal-706093.html,

Baronie heeft al fabrieken in Veurne, Amsterdam en Rotterdam en een distributiecentrum in Lokeren. Nu breidt de groep zich dus fors uit in zuidelijke richting. Voor de Belgische chocoladeliefhebber is dit nieuws zeer welkom, na het pijnlijke verlies van oer-Belgisch icoon Chocotoff aan Litouwen.

https://www.retaildetail.be/nl/news/food/chocoladeridder-jacques-voert-belgische-vlag-weer,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een oer-Belgisch bedrijf
  • oer-Belgische bedrijven

Ridley is geen onbekende in de wielerwereld. De naam doet het niet vermoeden maar Ridley is een oer-Belgisch bedrijf, gevestigd in Paal-Beringen (Belgisch Limburg).

https://ridersguide.nl/in-de-fabriek-bij-ridley-belgiums-finest/,

De grote Belgische beursbedrijven zijn meer jager dan prooi. Maar dat geldt niet voor al onze ondernemingen. Deze maand nog ging het Brusselse IT-bedrijf Arinso over in buitenlandse handen. Oer-Belgische bedrijven als BIAC (nu Brussels Airport), QuickStepmaker Unilin en tapijtenreus Balta ondergingen eerder hetzelfde lot.

https://www.hbvl.be/cnt/oid468619/archief-record-aan-buitenlandse-overnames-door-belgische-bedrijven,

  • een oer-Belgisch bier

Door een oer-Belgisch bier te maken van Amerikaanse grondstoffen mikt hij zowel op Amerikanen die in zijn voor alles wat maar een exotisch tintje heeft als op de patriottische geesten die uitsluitend produkten van eigen bodem propageren.

https://krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/1988-07-01/edition/0/page/19?query=,

  • een oer-Belgisch compromis

De partijvoorzitter heeft echter geen goed oog op het compromis dat Vande Lanotte probeert te behalen. "Ik vrees dat er een oer-Belgisch compromis in de maak is, een staatshervorming die de komende jaren toch instabiliteit zal veroorzaken."

https://www.gva.be/cnt/aid991391/open-vld-vreest-oer-belgisch-compromis,

  • een oer-Belgisch frietkot
  • een oer-Belgische frietkraam
  • een oer-Belgische frituur
  • een oer-Belgisch frietje

Een oer-Belgisch frietkot in Bogota, de hoofdstad van Colombia. Dat is de droom van Jorge Gutierrez.

verenigdestaten,

De plek waar voordien een oer-Belgisch frietkraam stond, wordt omgedoopt tot Pessoaplein.

https://www.deburen.eu/magazine/233/zomerdichter,

De zaak draait zo goed dat Marino al twaalf jonge mensen tewerkstelt. Geloof ons, het is géén evident gezicht, twee Marokkanen in een restaurantje rustig een soep-van-de-dag te zien eten tussen een paar koppels bejaarde Borgerhoutenaars. Met als merkwaardig effect dat deze oer-Belgische frituur haar omzetcijfer ziet dalen tijdens de ramadan en in de hoogzomer, wanneer vele Borgerhoutse Marokkanen "naar huis" zijn, op vakantie.

De Standaard,

Zoals gewoonlijk tijdens de opendeurdag van Interkoi zal Luc weer de catering verzorgen, echter laat hij dit keer de bezoekers zelf kiezen wat geserveerd zal gaan worden! BBQ? Tapas? Of toch liever een oer-Belgisch frietje? Het kan allemaal.

https://koiquestion.com/2017/04/02/jubileum-voor-interkoi-arendonk/,

  • een oer-Belgisch gerecht
  • oer-Belgische gerechten
  • de oer-Belgische keuken

Stoofvlees is een oer-Belgisch gerecht en kan je vrijwel overal verkrijgen.

https://www.bierwebshop.be/recepten/vlaamse-stoofvlees-met-trappist-achel-bruin/,

Oer-Belgische gerechten. We (6 personen) maakten een keuze uit; vissoep, Vlaamse stoverij, Steak Archiduc... Eindigen met de klassiekers; chocomousse, creme brulee en tiramisu.

https://www.tripadvisor.nl/ShowUserReviews-g188666-d2196877-r558391661-T_Klokhuys-Ghent_East_Flanders_Province.html,

Jeroen Meus is in Vlaanderen uitgegroeid tot een tv-fenomeen. Hij begon ooit als nevenattractie in een tv-show maar is intussen uitgegroeid tot dé tv-kok van Vlaanderen. Met Dagelijkse Kost gooit hij dagelijks hoge ogen op de VRT. Hij staat garant voor de oer-Belgische keuken waar het al eens wat minder gezond mag zijn, zolang het maar lekker is.

https://lees.bol.com/nl/article/dagelijkse-kost-1-koken-met-meus-is-een-koud-kunstje,

  • een oer-Belgisch kaartspel

Wiezen is een oer-Belgisch kaartspel dat afgeleid is van het Engelse Whist. In onze contreien is het tot op de dag van vandaag één van de meest populaire kaartspelletjes.

https://cultradar.wordpress.com/2016/04/07/game-special-wiezen-met-een-pintje/,

  • een oer-Belgisch paard

Veel mensen kennen het Belgisch trekpaard van oude prentbriefkaarten, foto's of straffe verhalen van opa en oma. De organiserende vzw, Vrienden van het Belgisch trekpaard, wil echter zoveel mogelijk mensen rechtstreeks in contact met dit prachtige ras zelf brengen. Zij halen samen met bevriende paardenverenigingen op de eerste zondag van augustus alles uit de kast om de verscheidenheid van dit oer-Belgisch paard te tonen.

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20190731_04536854/belgisch-trekpaard-steelt-de-show-op-alkense-oogstfeesten,

  • een oer-Belgisch product

De klei waaruit de klinkers ofwel de straatbakstenen gebakken worden is hoofdzakelijk afkomstig van Belgische bodem. Dit maakt straatbaksteen tot een oer-Belgisch product dat al sinds de middeleeuwen in gebruik is.

http://www.opritten-klinkers-kasseien.be/grondwerken_poelvoorde_pages/diensten_grondwerken_poelvoorde/klinkers.php

Beide gins zijn een samenwerking met brouwerij 'Lindemans', zesde generatie familiebrouwers uit Vlezenbeek, het Pajottenland, niet zo ver van Brussel. Het was op hun vraag dat Patrick Van Schandevijl, meester-distilleerder, aan het werk ging met een oer-Belgisch product: het kriekenbier op basis van Lambiek.

https://servedbysoberon.com/2017/07/27/the-belgian-ginvasion-lindemans-gin-clear-red/,

  • een oer-Belgisch ras

Hervehoenen van dit jaar. Geboren in de maand april. Dit oer-Belgisch ras is een zeer oud ras dat zou afstammen van de Gallische oerkip. Het is een sterk ras met natuurlijke instincten. Het ras is afkomstig uit het Land van Herve in de provincie Luik.

http://www.koopjeskrant.be/zoeker/dieren/1902146/hervehoen/,

  • oer-Belgisch witloof
  • de oer-Belgische witte kool

Jeroen koos voor een stukje gebakken vis en een taartje gevuld met oer-Belgisch witloof.

https://tvvisie.be/inhoud/belgie/jeroen-meus-is-klaar-voor-de-feesten-met-specials-van-dagelijkse-kost_55829/,

Een must-have in je winkelmandje is de oer-Belgische witte kool.

https://radio2.be/de-inspecteur/koop-van-de-week-vrijdag-5-oktober,

met bijwoord


  • heerlijk oer-Belgisch
  • zo oer-Belgisch

Asperges vind ik werkelijk waanzinnig lekker en tegelijkertijd heerlijk oer-Belgisch.

https://www.visitflanders.com/nl/jong-keukengeweld/antwerpen/lawrence-elliott/index.jsp,

Het is niet het contrast tussen werkeloze arbeid en snelle vooruitgang die mij zo oer-Belgisch aandoet. Het is niet de algehele lelijkheid van ruimtelijke wanplanning. Het is de treffende gelijkenis met het straatbeeld in de Vlaams-Waalse film Pleure pas Germaine (2000), met in de hoofdrol Dirk Roofthooft als een volkse vader onder het viaduct van Vilvoorde.

http://18.197.1.103/artikel/de-oude-belgen,

met werkwoord


  • oer-Belgisch aandoen

Het is niet het contrast tussen werkeloze arbeid en snelle vooruitgang die mij zo oer-Belgisch aandoet. Het is niet de algehele lelijkheid van ruimtelijke wanplanning. Het is de treffende gelijkenis met het straatbeeld in de Vlaams-Waalse film Pleure pas Germaine (2000), met in de hoofdrol Dirk Roofthooft als een volkse vader onder het viaduct van Vilvoorde.

http://18.197.1.103/artikel/de-oude-belgen,

  • oer-Belgisch klinken

Het CRISP huist in een statig pand, niet luxueus, eerder doorleefd. Het adres klinkt oer-Belgisch: Queteletplein. Alphonse Quetelet was niet alleen astronoom, hij was ook de uitvinder van de moderne statistiek.

https://www.bruzz.be/politiek/xavier-mabille-vader-van-de-franstalige-politicologie-belgie-2009-04-30,

  • oer-Belgisch worden

Brussels Hard Rock Cafe wordt oer-Belgisch. Het Hard Rock Cafe dat eind mei op de Brusselse Grote Markt opent, krijgt een sterke Belgische tint. Er komen instrumenten van Belgische groepen aan de muur én de bar serveert typisch Belgische gerechten. 'Dit wordt een authentiek Belgische bar.'

https://www.nieuwsblad.be/cnt/eb3m088u,

  • oer-Belgisch zijn

De Internationals mogen dan oer-Belgisch zijn, hun muziek zit verankerd in het Jamaica van de jaren '60.

https://www.handelsbeurs.be/nl/concert/think-of-one--internationals,

Hoe oer-Belgisch en populair de Smurfen ook zijn, toch had ik nog nooit de vraag gekregen voor een Smurfentaart.

https://stalkture.com/media/2018765831690148881,

in voorzetselgroep


  • op een oer-Belgische wijze

In werkelijkheid is er niets Angelsaksisch of dictatoriaals aan het optreden van de N-VA. De partij bedrijft gewoon politiek op een oer-Belgische wijze. Een aantal partijen vormt een meerderheid op basis van een compromis dat zijn neerslag krijgt in een gedetailleerd regeerakkoord. Dat akkoord vormt vervolgens de bijbel die gedurende de hele legislatuur het richtsnoer is voor de regering.

https://www.tijd.be/opinie/analyse/de-wever-en-de-n-va-bedrijven-gewoon-politiek-op-een-oer-belgische-wijze/9575722.html,

overig


  • iets oer-Belgisch

Wat vreet een mens uit op zo'n vreemde feestdag als 'Dag van de Arbeid' waarop je verondersteld wordt om niets te doen? Even naar Antwerpen cruisen om – eindelijk – kennis te maken met die frituur à la Sergio Herman bijvoorbeeld… Iets oer-Belgisch dat door een Nederlander in een luxejasje wordt gestoken: gewaagd!

https://elidesc.com/restaurant/frites-atelier-amsterdam-antwerpen/,