on-Belgisch


on-Belgisch 1.0

afwijkend van wat doorgaans, al dan niet terecht, als typerend voor België of de Belgen wordt gehouden; niet in overeenstemming met een typisch Belgische eigenschap of toestand

Algemene voorbeelden


Terwijl in de aanloop naar het wereldkampioenschap komend weekeinde in het Belgische Zolder de grootheidswaanzin bij onze zuiderburen on-Belgische vormen had aangenomen, zette de aanvoerder van de Nederlandse equipe hen weer met beide benen op de met modder besmeurde grond.

De Telegraaf,

Directeur Wustenberghs wist het een paar weken geleden met on-Belgisch zelfvertrouwen te zeggen tegen het Eindhovens Dagblad. Ook Nederlanders, met name uit het grensgebied, zullen voor hun uitvaart gaan kiezen voor zijn nagelnieuwe crematorium in Lommel met de opmerkelijke naam Stuifduin.

https://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2018/04/uitvaartverzekering-dekt-laatste-reis-naar-belgie-maar-meerkosten-betaal-je-zelf-101110249?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.107972549.694627394.1569831738-454641963.1565965108,

Zijn de politieke benoemingen een uiting van belgitude, van de onweerstaanbare drang om alles te regelen in kleine bureautjes zonder veel oog voor het grotere geheel, het knutselwerk? Want als dat zo is, krijgt de Witte Mars met de zovele honderdduizenden een wel erg speciale betekenis. Het ging enerzijds tegen het strenge, "on-Belgische" arrest van het Hof van Cassatie. Maar het was vooral de roep naar een onafhankelijk gerecht, tegen het "regelen", tegen de vele grijze zones, tegen de tussenoplossingen, tegen het toedekken.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met bijwoord


  • erg on-Belgisch
  • heel on-Belgisch
  • zeer on-Belgisch

Het toeristenstadje Remouchamps is vooral bekend om zijn fraaie grotten, die zijn uitgegraven door de Rubicon, een onderaards zijriviertje van de Amblève. Op een boogscheut daarvandaan heeft de Amblève echter nog twee andere spectaculaire zijriviertjes in open lucht: de Ninglinspo en de Chefna. Hun namen doen al erg on-Belgisch aan, en hun valleien zijn dat eigenlijk ook.

http://www.landschapvzw.be/activiteiten/expeditie-ninglinspo,

'In het wielrennen zeiden Tom Boonen en Sven Nijs dat ze koersen gingen winnen, het was heel on-Belgisch. En nu Belgische voetballers toppers zijn in het buitenland, zie je nieuw elan bij de nationale ploeg. Er is langzaam een ander sportklimaat ontstaan.'

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/op-de-spelen-van-sydney-werd-honkbal-in-nederland-een-topsport~bbf03494/,

Alles was aanwezig. De zorgvuldig opgebouwde spanning, een evenement dat maar een keer in de vier jaar plaatsvindt, het verwachtingspatroon dat match na match toenam. Zelfs de zon scheen harder dan anders. Het verklaart waarom de doorgaans zo sceptische Belg besmet werd door het enthousiasme van een ploeg die zeer on-Belgisch geloofde dat de gouden beker geen droombeeld was. En nu hard ontwaakt.

https://www.demorgen.be/nieuws/hoe-moeten-de-belgische-supporters-nu-omgaan-met-die-anticlimax~be6c9950/,

"Er wordt onder Boskamp veel meer over de vleugels gevoetbald", vertelt Bosman over de metamorfose die de ijzersterke Belgische kampioen heeft ondergaan. "Toen Peruzovic trainer was kwamen alle ballen in het centrum van de aanval in een trechter terecht. Boskamp probeert ook met een inschuivende libero te spelen. Zeer on-Belgisch allemaal."

NRC,

met werkwoord


  • on-Belgisch aandoen

Het toeristenstadje Remouchamps is vooral bekend om zijn fraaie grotten, die zijn uitgegraven door de Rubicon, een onderaards zijriviertje van de Amblève. Op een boogscheut daarvandaan heeft de Amblève echter nog twee andere spectaculaire zijriviertjes in open lucht: de Ninglinspo en de Chefna. Hun namen doen al erg on-Belgisch aan, en hun valleien zijn dat eigenlijk ook.

http://www.landschapvzw.be/activiteiten/expeditie-ninglinspo,

  • on-Belgische reageren

'Onderhoudende, bij momenten hilarische late night-televisie', schreef Het Laatste Nieuws over de show rond het thema 'Paul ontdekt Vlaanderen'. Het Belang van Limburg vraagt zich af of de Vlamingen de brutaliteit van de Nederlander accepteren. Maar het valt De Morgen juist op dat het studiopubliek on-Belgisch reageert: 'Joelen, fluiten, brullen; taferelen die we niet zien in pakweg Villa Vanthilt of De Laatste show.'

https://www.trouw.nl/nieuws/de-leeuw-landt-zacht-in-belgie~b8c92b0c/,

  • on-Belgisch zijn

Financieel gezien is het ook een succesvol WK voor de Belgen. "Ik moet eerlijk zijn, dat interesseert ons op dit ogenblik totaal niet. Het is misschien on-Belgisch dat we niet met geld bezig zijn" gaat Verhaeghe voort. "Maar we zijn bezig aan een on-Belgisch verhaal en met deze groep willen we geschiedenis schrijven."

https://sporza.be/nl/2018/07/10/verhaege-reactie-radio-1/,

overig


  • on-Belgisch groot

De belangstelling voor grote evenementen als de voetbalkampioenschappen of de Olympische Spelen is enorm, zowel vanuit het publiek als vanuit de zakenwereld. De commerciële kosten en opbrengsten zijn dan ook on-Belgisch groot. Enkele maanden vóór het begin van het EK '96 in Engeland is al 91 procent van de tickets verkocht, maar toch volstaat dit niet om de organisatie rendabel te maken.

De Standaard,