oer-Bijbels


oer-Bijbels 1.0

geheel in overeenstemming met wat in de Bijbel staat of met wat de Bijbel beoogt; geheel volgens de Bijbel; oorspronkelijk afkomstig uit de Bijbel; gegrond op de Bijbel

Algemene voorbeelden


Jezus stond op! Die boodschap mogen wij vandaag meenemen: 'Sta op, heb vertrouwen, durf te leven!' Het ligt heel dicht bij die andere oer-Bijbelse aansporing, wel 365 keer: 'Wees niet bang.'

https://preken.be/b/door-het-jaar/123-12/8029-het-tegenovergestelde-van-geloof-is-angst-2009,

De geest raakt het menselijk hart aan, het centrum van lef en liefhebben. Vanuit dat hart is er de eeuwen door met lef gereageerd op het oer-Bijbelse appèl om te kiezen vóór het leven en tegen de dood. De wereld bezien en waarderen in het licht van Gods bedoelingen.

https://www.boskapel.nl/2011/bevrijd-je-hart/,

Sinds enkele decennia groeide in onze westerse cultuur het besef dat de kerk op een heel bijzondere manier met Israël verbonden is. Ongetwijfeld zijn het de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog die de ogen van velen geopend hebben voor dit oer-Bijbels besef. In kerken van protestantse signatuur is er zelfs voor gekozen in de kerkorde te spreken over een "onopgeefbare verbondenheid met Israël."

http://www.henriveldhuis.nl/LocalFiles/Israel_Palestijnen/RD_Reactie_Abma.htm,

Het besef is tanend dat God als de Heilige onze Vader is - en dat ook nog alleen om Christus' wil. Als deze oer-Bijbelse notie wegslijt uit ons geloofsgeheugen, raken de normen en waarden voor een door God gezegend leven op drift.

http://www.woordenwereld.nl/files/geregistreerd/NaderBekeken2008/NB2008-05.pdf,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een oer-Bijbels fragment

Ook de zwarte koning, linksonder in beeld, lijkt sterk op zijn evenknie in het schilderij van het Prado: even gracieus, even statig, en in een even wit kleed gestoken. Met dat verschil dat hij, in de triptiek van Anderlecht, een schoudermantel draagt waarop een oer-Bijbels fragment staat, namelijk de verering van het gouden kalf.

https://www.bruzz.be/culture/expo/een-bosch-die-geen-bosch-het-erasmushuis-2018-10-26,

  • een oer-Bijbelse gedachte

Het is een oude en ook oer-Bijbelse gedachte dat in het noemen van de naam de persoon present gesteld wordt. Of zoals Neeltje Maria Min in haar beroemde gedicht zegt: in het noemen van onze naam wordt ons bestaan bevestigd. Dat God ons bij name kent, ervaren we als een diepe troost: zo kunnen wij ons geborgen weten.

https://haagsedominicus.nl/teksten/2018/hd20181104.pdf,

  • een oer-Bijbels gegeven

De Messias wordt Zoon van God genoemd. Waarom? Omdat Hij door God Zelf verwekt is! En Hij zal de heidenen als Zijn erfdeel ontvangen. Want het is een oer-Bijbels gegeven, dat een zoon per definitie een erfgenaam is.

http://godsoogappel.blogspot.com/2012/,

  • een oer-Bijbels principe

Een oer-Bijbels, en voor christenen onmisbaar principe [...] is vasten, vertelt Ratering. Het geeft de kans om opgestapelde giftige stoffen en overtollig vet uit het lichaam te laten verdwijnen.

https://cip.nl/43598-pas-op-voor-rode-enummers,

Het is een oer-Bijbels principe: ons leven is van Godswege bevochten op de nacht. Ook al is het aardedonker, de nieuwe dag is geboren.

http://exploredoc.com/doc/6738446/dec,

  • een oer-Bijbelse term
  • een oer-Bijbelse uitdrukking

Naastenliefde, een oer-Bijbelse christelijke term, is goed en nodig. Het mooie is dat naastenliefde soms ook geld oplevert. Dat mag de SGP best weleens met de vinger aanwijzen. De koopman en de dominee zijn niet per se elkaars tegenpolen.

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/detail/b1813c5b-5fd2-46e9-ad4a-b90c97f36be2,

Bij een Godzoeker gaan de gedachten al snel richting notoire twijfelaars of moderne theologen die eigen zoekplaatjes van God ontwerpen. Maar wie mijn verhaal over het 'God zoeken' leest, wordt allereerst meegenomen naar die oer-Bijbelse uitdrukking die we zowel in het Oude als het Nieuwe Testament tegenkomen: God zoeken. Over deze zoek-beweging zeg ik ook: 'Ik zoek God omdat ik door Hem gevonden ben.' Daar begint het dus: bij God die mij gevonden heeft.

https://www.academia.edu/9407572/Spirituele_homiletiek._Artikelen_en_lezingen_over_spiritualiteit_en_prediking,

  • een oer-Bijbels thema

In de wereld zoals God die voor ogen heeft, telt het recht van de zwakste even sterk en zelf nog een tikkeltje meer, als het recht van de sterkste. Het is een oer-Bijbels thema dat steeds weer terugkomt: deze wereld omgekeerd, de laatsten zullen de eersten zijn, de kleinsten zijn het grootst!

https://www.kerknet.be/parochie-erpe-mere/artikel/startviering-parochie-erpe-mere,

  • oer-Bijbelse voornamen

In 1963 zag ik mijn eerste zwarten, in the flesh. Weliswaar Papoea's uit Nieuw Guinea, in het kielzog van de dekolonisatie naar Nederland gekomen, maar donker genoeg en bovendien gezegend met oer-Bijbelse voornamen als Mattheus en Elisabeth.

https://www.metronieuws.nl/lezerscolumn/roelbrand/mens-maatschappij/2016/02/zwart,

  • een oer-Bijbelse wens

Wat we elkaar ook toewensen: het is in wezen altijd een variant op die oer-Bijbelse wens, die we zojuist weer hoorden in de eerste lezing uit het boek Numeri: "Moge de Heer u zegenen en u behoeden!"

https://willibrordsabdij.nl/wp-content/uploads/2017/01/20170101-HV-Preek-Hoogfeest-Heilige-Maria-Moeder-van-God.pdf,

met werkwoord


  • oer-Bijbels zijn

De setting van Nabucco, Verdi's eerste grote succes, is oer-Bijbels: het verhaal speelt eerst in Jeruzalem en verplaatst zich van daar naar het Babyloniëonder koning Nebukadnezar II.

https://issuu.com/emiel4/docs/dilemma_iv_-_12-13,

Zo is het ook oer-Bijbels om als Christen steeds weer en steeds meer veranderd te worden, door bewuste overgave en gehoorzaamheid aan Christus: een nieuw hart met een nieuwe gezindheid om te doen wat God wil.

http://ontmoetingzuidlaren-nieuws.blogspot.com/2010/10/,

Mijn democratische insteek, mijn democratische kijk op wat een 'kerk' hoort te zijn… deze standpunten zijn niets anders dan 'oer-Bijbels'; ik bedoel: meest oorspronkelijk 'Bijbels'!

https://paashaasblog.wordpress.com/,