on-Bijbels


on-Bijbels 1.0

niet in overeenstemming met wat in de Bijbel staat of met wat de Bijbel beoogt; niet volgens de Bijbel; strijdig met de Bijbel of de Bijbelse principes

Algemene voorbeelden


"Ook mensen die niet van Adam afstammen, zijn zondaren. Daarom kunnen Christus' verdiensten hun ten goede komen. Een biologische afstamming is daarvoor niet per se noodzakelijk. Ik probeer met deze benadering geloof en wetenschap bij elkaar te houden." Merk in deze zwabberende, on-Bijbelse quote vooral de veelzeggende woordjes "ik probeer" op.

https://www.zoeklicht.nl/artikelen/beelddrager+god+tot+nazaat+aap_6048

Ook het bijvoeglijk naamwoord Bijbels, zoals in Bijbelse geschiedenis of een Bijbelse gelijkenis, heeft sinds 2005 officieel een hoofdletter, evenals de tegenhanger on-Bijbels.

https://onzetaal.nl/taaladvies/bijbel-bijbel/

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • on-Bijbelse denkbeelden
  • on-Bijbelse ideeën
  • on-Bijbelse leringen
  • on-Bijbelse meningen
  • on-Bijbelse opvattingen
  • on-Bijbelse redeneringen
  • on-Bijbelse uitleggingen

Een van de grootste uitdagingen waarvoor christenen tegenwoordig komen te staan, is de enorme invloed van het seculiere denken. Vanuit alle richtingen worden we overspoeld met een aanhoudende stroom indrukwekkende - maar on-Bijbelse - denkbeelden. Dit maakt het moeilijk om te weten welk standpunt je moet innemen over de meest besproken kwesties van deze tijd.

https://www.christelijknieuws.nl/news/3008/Actueel-naslagwerk-voor-oudsten-of-gemeenteleiders,

Contemplatief gebed komt steeds meer in zwang en groeit in populariteit zoals ook de zogenaamde "emerging church" - een beweging die vele on-Bijbelse ideeën en gebruiken omarmt - in opkomst is. Contemplatief gebed is een van die gebruiken.

https://www.gotquestions.org/Nederlands/contemplatief-gebed.html

We moeten oppassen dat we niet 'om de lieve vrede' onze ogen sluiten voor binnensluipende on-Bijbelse leringen. Er is niemand geweest die zoveel van mensen hield als Jezus, maar dwalingen bestreed Hij buitengewoon fel.

https://www.herschepping.nl/05vs/waar_07dwaalleringen.php

Niet alleen de wereld confronteert je voortdurend met on-Bijbelse meningen (cf. Joh. 8:44; 1 Joh. 5:19), maar ook veel (valse) medechristenen komen vaak met on-Bijbelse uitleggingen.

http://www.bijbelaantekeningen.nl/blog/2015/01/30/bijbelgedeelten-uit-je-hoofd-leren,

De meeste gelovigen laten alles maar over zich heenkomen en storen zich niet aan on-Bijbelse opvattingen van medegelovigen of kerkelijke leiders.

https://www.herschepping.nl/05vs/waar_07dwaalleringen.php

Ik heb sommigen met hun on-Bijbelse redeneringen proberen te confronteren, hen een spiegel voorgehouden, ik vraag me af hoeveel ervan blijft hangen.

http://dewoesteweg.nl/forum/viewtopic.php?t=1943&p=3532,

  • on-Bijbelse gebruiken
  • on-Bijbelse praktijken
  • on-Bijbelse rituelen

Op 31 oktober 1517 nagelde Luther de 95 stellingen aan de deur van de Slotkerk te Wittenberg, Duitsland. Zijn gewaagde uitdaging tegen de on-Bijbelse gebruiken van het middeleeuwse roomse pausdom, inspireerde de Protestantse Reformatie.

https://www.cai.org/nl/bijbelstudies/bijbel-halloween

Luther was ontevreden met een aantal - volgens hem on-Bijbelse - praktijken binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

https://ikzoekgod.nl/waarom-zijn-er-zoveel-verschillende-kerken/

Kerstmis met haar vele on-Bijbelse rituelen is voortgekomen uit de onverschilligheid die achter het compromis-denken schuilgaat, een denken dat we in de Bijbel nergens terugvinden.

https://www.zoeklicht.nl/artikelen/past+kerstmis+in+gods+kalender+_3153

met bijwoord


  • erg on-Bijbels
  • heel on-Bijbels
  • ronduit on-Bijbels
  • totaal on-Bijbels
  • zeer on-Bijbels

Dingen die te maken hebben met de hemel noemen we dan geestelijk: gebed, Bijbel, profetie, klanktaal. En dingen die te maken hebben met de aarde noemend we praktisch, zakelijk of materieel: het onderhoud van het gebouw, de financiën van de kerk, de diaconie, het koffieschenken. Maar dat onderscheid tussen geestelijk en materieel is erg on-Bijbels. God is de schepper van hemel en aarde, van alle geestelijke en materiële zaken. Alles is van Hem.

https://pknpijnackerdelfgauw.nl/kerkdelfgauw/blogs/de-preek-over-gaven/,

Het traditionele gezin was een autoritair gezin. In veel culturen had een vader zelfs het recht om zijn kinderen te doden... Dat is natuurlijk heel on-Bijbels, maar waar het om gaat: er is iets drastisch veranderd in de verhoudingen in families sinds de industriële revolutie.

http://prekentimkeller.blogspot.com/2012/11/over-ouders-en-kinderen-efeziers-61-4.html,

Zelf heb ik sinds 2006 in het bestuur van een christelijke boekhandel gezeten en durf te beweren dat de meeste christelijke boeken die de laatste tien jaar zijn uitgekomen op het gebied van relatievorming, ronduit on-Bijbels zijn. Sterker nog, door te suggereren dat het christelijke boeken zijn, worden onze jongeren ingewijd in een wereldse visie op relatievorming en seksualiteit waardoor de betekenis van het huwelijk wordt uitgehold en samenwonen en echtscheiding als normaal gezien worden.

https://bijbelenonderwijs.nl/bijbel-en-onderwijs/het-huwelijk-in-ere-het-bed-onbezoedeld-bijbelse-visie-op-relatievorming/,

Hoe is het mogelijk dat zoveel mensen rust vinden in zogenaamde waarheden die totaal on-Bijbels zijn?

https://www.bijbelseoverdenkingen.nl/l/wel-gered-maar-geen-discipel/,

De orde die nu heerst in de kerk is een hiërarchie en is zeer on-Bijbels, al doet men nog zo zijn best.

http://www.olivebranch57.nl/waarschuwingen/hierarchie/,

  • niet on-Bijbels

Weeklagen over een verlies. God zelfs verwijten maken. Dat alles is niet on-Bijbels, maar juist echt Bijbels. De Psalmen en de profeten staan er vol van. Dat alles is zo heel menselijk. Net zoals bij ons.

https://www.pastoralekroes.nl/rouwtroostvangod/

met werkwoord


  • on-Bijbels handelen

Veel Protestanten claimen dat Katholieken on-Bijbels handelen wanneer ze hun priester 'vader' noemen, want Jezus verbood: "En gij zult niemand uw vader noemen op de aarde; want Een is uw Vader, namelijk Die in de hemelen is" (Matt. 23: 9).

http://verbond.blogspot.com/2009/04/niemand-uw-vader-noemen.html,

  • iets on-Bijbels vinden

'Ik vind het on-Bijbels om iets weg te gooien waar een ander dringend om verlegen zit. Kun je dan zomaar zeggen: mijn christelijk geloof verbiedt me om mijn organen te doneren?'

https://www.onderwegonline.nl/11746-orgaandonatie-christelijke-plicht-of-optie,

  • on-Bijbels zijn

Als kerkenraad en gemeente belijden wij dat het huwelijk tussen man en vrouw een instelling van God is en als zodanig heilig gehouden dient te worden. Alternatieve samenlevingsvormen zijn on-Bijbels en daarom censurabel. Daarom zal de kerkenraad op Bijbelse wijze tucht oefenen over hen die deze instelling van God ontkrachten.

https://www.hervormdwekerom.nl/informatie/pastoraat/

Schenden van grafrust is on-Bijbels. Het schenden van de grafrust wordt door veel christenen ten onrechte niet gezien als strijdig met Bijbelse principes, stelt Cor Burggraaf.

https://www.rd.nl/opinie/schenden-van-grafrust-is-on-bijbels-1.1122195,

De idee van een door de wereld uitgedaagd christendom dat relevant en present wil zijn, is on-Bijbels, stelt dr. Kees Boele.

https://www.digibron.nl/search/detail/0134b555793fcdeb0ae6df2e/christendom-dat-relevant-wil-zijn-is-on-bijbels,

in voorzetselgroep


  • op een on-Bijbelse manier

Wie anderen veroordeelt op een on-Bijbelse en hypocriete manier, betaalt een enorm hoge prijs. Als wij ervoor kiezen om een ander te bekritiseren, zal dat altijd grote schade toebrengen in ons leven. Een ander belachelijk maken stelt ons bloot aan het rechtvaardige oordeel van God, en we bezorgen onszelf meer lijden door ons beklag over elkaar dan we ons realiseren (Jakobus 5:9).

https://www.allaboutgod.com/dutch/over-anderen-oordelen.htm

met ander, nevengeschikt adjectief


  • Bijbels en on-Bijbels

Gaandeweg mijn zoektocht schrok ik er toch wel van, hoe Bijbelse en on-Bijbelse leringen moeiteloos met elkaar worden vermengd tot een ongezonde cocktail.

https://www.christelijkecolumns.nl/joyce-meyer-brengt-een-rijk-en-gezond-evangelie/,