oer-Brits


oer-Brits 1.0

heel erg Brits; zeer Brits; typisch Brits; in hoge mate kenmerkend voor Groot-Brittannië

Algemene voorbeelden


Films die werkelijk leuk zijn voor het hele gezin zijn zeldzaam, daarom was de live-actionfilm over beertje Paddington uit 2014 zo'n fijne verrassing. Regisseur King maakte er een onweerstaanbaar vrolijk avontuur van, oer-Brits (met subtiele Brexitkritiek), prachtig vormgegeven en vol geïnspireerde grapjes.

http://www.sokc.nl/nieuws/397,

In Grange Fell B&B in Earby, op de zuidelijke lus en letterlijk op de grens van Lancashire en Yorkshire, vertelt Eigenares Tracey Hollowood over de Wars of the Roses: "Ons huis staat in Lancashire, maar is gebouwd in Yorkshire. In 1974 was er een grenscorrectie. Voor sommigen is het nog elke dag pijnlijk. Er is een vrouw in het dorp die de rode roos van Lancashire telkens overschildert met wit – de witte roos van Yorkshire." Hoe oer-Brits wil je het hebben?

https://www.vanrotterdam.eu/2017/07/02/utterly-british-indeed/,

Een van de markantste communicatiedirecteuren verlaat Nederland. Oer-Brits, onweerstaanbaar grappig en very outspoken. John McLaren, voormalig directeur corporate communicatie van AkzoNobel en daarvoor DSM, verruilt Amsterdam voor Londen.

https://www.adformatie.nl/influencer-marketing/veel-bedrijven-zijn-op-sociale-media-net-vaders-die-meedoen,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een oer-Brits accent

De solide beatbasis krijgt laag na laag over zich heen van beangstigende geluiden, alsof er een paar demonen boven op de speakers hun betoog aan het houden zijn. Door de waas van de nummers waart dan een ijselijke stem rond die meer vertelt dan zingt met een typerend, oer-Brits accent.

https://www.kwadratuur.be/cdbesprekingen/detail/front_line_assembly_-_civilization/#.XZ343WZcK70

  • een oer-Brits autootje
  • een oer-Brits automerk

Inmiddels zijn er van de Mini, met al zijn opeenvolgende modellen en onder al die verschillende eigenaren, in totaal 5,4 miljoen exemplaren verkocht in 60 jaar. En ook de nieuwe modellen vinden weer gretig aftrek. Al kun je je wel afvragen hoe oer-Brits dat oer-Britse autootje blijft, nu het merk in 2001 in handen is gekomen van het Duitse BMW.

https://beverwijk.nieuws.nl/lokaal/20190830/de-mini-is-jarig-na-60-jaar-nog-altijd-kleintje-met-een-grote-mond/,

De Morgan Motor Company is een oer-Brits automerk dat in 1910 werd opgericht. Ze zijn tot op de dag van vandaag het principe trouw gebleven van een stalen chassis en een houten frame.

https://www.autoweek.nl/merken-modellen/morgan/#descr,

  • oer-Britse bands
  • oer-Britse muziek
  • oer-Britse pop

The Crookes is een indierockband uit Sheffield, Engeland. De vrolijke gitaarliedjes worden in het thuisland vaak vergeleken met die van oer-Britse bands als The Smiths en The Kinks en ze hebben intussen al een reputatie opgebouwd als de 'Bright Young Things'.

https://ekko.nl/productie/the-crookes,

Goud. Hun debutalbum is dit jaar april uitgekomen. Volgens mij is dit lang iedereen gegaan, maar dat verdienen ze niet. Oer-Britse muziek die terug doet denken aan vroegere tijden.

http://www.indianenshow.nl/2009/11/22/goud/#more-738,

Boo Radleys maakt plezierige, oer-Britse pop.

De Standaard,

  • (een) oer-Brits bedrijf
  • een oer-Brits concern
  • een oer-Brits merk

Swire is een oer-Brits bedrijf van meer dan 200 jaar oud, met veel activiteiten in de ex-koloniën. Een paar jaar na de overdracht van Hongkong aan China is staatsbedrijf Air China voor 30 procent eigenaar van Cathay geworden en heeft Swire nog 45 procent.

https://www.upinthesky.nl/2019/08/19/china-maakt-cathay-tot-zondebok-analyse/,

De kabouters in [...] Ierse volksverhalen werden Leprechauns genoemd. Ierland en meer bepaald deze Leprechauns in het algemeen zijn een grote inspiratie gebleken bij het ontwerpen van online gokkasten. MicroGaming kon als oer-Brits bedrijf natuurlijk niet uitblijven bij het fabriceren van een gokkast over deze groene kabouters. Lucky Leprechaun is een online gokkast helemaal in Ierse stijl.

https://casinovergelijker.net/gokkasten/lucky-leprechaun/

Nu al ontslaan Britse bedrijven tienduizenden mensen omdat activiteiten en buitenlandse bedrijven verdwijnen. Zelfs een oer-Brits (nu dan wel Indiaas) concern als Jaguar/Land Rover zette 6000 man op straat.

https://frontbencher.nl/there-is-something-rotten-in-the-state-of-britain/,

Volgens Joenit heeft Rega naam gemaakt met hun budgetvriendelijke producten die een ongekende muziekbeleving brengen binnen hun prijsklasse. Dit Oer-Brits merk combineert - nog altijd volgens de distributeur - fantastisch met het Canadase luidspreker merk Totem Acoustic: 'Zij hebben er beide hun missie van gemaakt om betaalbare "soul-movers" voor de muziekliefhebber te ontwerpen.

https://www.alpha-audio.nl/2016/08/joenit-toont-nieuwe-rega-planar-3-op-x-fi-2016/,

Rolls Royce! Een oer-Brits merk dat intussen eigendom is van het Duitse merk BMW.

https://auto.blog.nl/tag/vliegtuig/page/2,

  • oer-Brits broodbeleg

Marmite is een oer-Brits broodbeleg, en is te koop in de supermarkt.

https://www.hiking-site.nl/tipsentricks_overig.php/5,

  • oer-Brits drama
  • oer-Britse dramaserie
  • oer-Britse kostuumdrama

Oer-Brits drama in prachtig Lancashire. De NCRV brengt vanaf vandaag iedere werkdag de nieuwe zesdelige serie 'Born and Bred'. Deze oer-Britse dramaserie speelt zich af in het prachtige Lancashire van de jaren '50 en draait om een huisartsenpraktijk.

https://www.trouw.nl/cultuur-media/oer-brits-drama-in-prachtig-lancashire~b15d881f/,

Love & Friendship. Om eventuele verwachtingen maar direct in goede banen te leiden: de titel van deze film is zeer ironisch bedoeld. Het gaat hier dan ook over de verfilming van de briefnovelle Lady Susan, geschreven door niemand minder dan Jane Austen. [...]. Smullen voor liefhebbers van oer-Brits kostuumdrama, maar wellicht een tikkeltje over-de-top voor ieder ander.

https://www.kn.nl/inspiratie/love-friendship/,

  • oer-Brits gerecht
  • oer-Britse gerechten

Engelser dan "fish and chips" kan het niet zijn, dacht u, maar dat klopt niet. De meeste vis voor dat oer-Britse gerecht wordt ingevoerd uit de andere lidstaten van de Europese Unie. Wij eten dan weer liever vissoorten die de Britse vissers vangen.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/03/30/dreigt-er-een-visoorlog-tussen-het-verenigd-koninkrijk-en-de-e/,

Oliver had drie zogeheten Union Jack-restaurants in Londen geopend en een in Winchester. Hij houdt er nog één open in Londen. In Covent Garden kan de klant nog oer-Britse gerechten bestellen.

https://nos.nl/artikel/603365-britse-pot-scoort-niet-goed.html,

  • een oer-Brits gezin

Bowie kwam uit een oer-Brits, niet echt rijk gezin, dat kampte met een paar demonen: de sporen daarvan doken op in zijn werk maar ook in zijn leven.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20160111_02062232,

  • oer-Britse humor

Als ze dan toch eindeloos aan het herhalen zijn, waarom geen oude beelden van "Are you being served?" (Wordt u al geholpen?) over die Britse kledingzaak met dat leuke personeel. Met de parmantige trippelpasjes van mr. Humphreys en met mrs. Slocombe, Captain Peacock en niet te vergeten de bloedmooie miss Brahms, een lust voor het oog. Deze oer-Britse humor blijft leuk.

https://www.zeelandnet.nl/weblog/guust44/bericht/228469,

  • een oer-Brits instituut
  • oer-Britse instituten

Lord Grantham relativeert Thomas' geaardheid met het schitterende: 'Als ik een stuiver had voor iedere man die mij op Eton probeerde te kussen…' Hiermee geeft Lord Grantham aan dat homoseksualiteit doodnormaal is, zelfs in een oer-Brits instituut als de privéschool Eton, maar meer nog suggereert hij dat het simpelweg menselijk is om te accepteren dat Thomas anders is, net zoals iedereen 'anders' is.

https://www.brainwash.nl/bijdrage/downton-abbey-laat-zien-dat-we-de-britten-zullen-missen,

Denk niet langer aan een oer-Brits instituut bij het horen van de naam Bank of England, maar aan de Nederlandse invloed op de Engelse openbare financiën.

https://www.de-lage-landen.com/article/tijd-voor-bescheidenheid-de-wereldgeschiedenissen-van-nederland-en-vlaanderen,

De Brexit nadert snel: op 29 maart 2019 maakt het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uit van de Europese Unie. Dat heeft ook veel gevolgen voor de financiële markten. Verzekeraars, makelaars en ook oer-Britse instituten als Lloyd's verleggen activiteiten naar het Europese vasteland.

https://www.narim.com/actueel/de_effecten_van_de_brexit_in_de_praktijk.html,

  • een oer-Brits kopje thee

Een eenzame vrijgezel nodigt ze voor het eten uit, ze gaat op ziekenbezoek bij de buren en verzacht ieders ongemakken met een oer-Brits kopje thee.

http://www.kfa-filmbeschouwing.nl/filmbesprekingen/vera-drake.htm

  • een oer-Britse krant

Persoonlijk zijn wij erg gecharmeerd van The Daily Telegraph, een ietwat bedaagde en oer-Britse krant. Groot, rijk, vakbekwaam, diepgravend, tikkeltje chauvinistisch en met een meer dan normale belangstelling voor de natuur.

https://www.welingelichtekringen.nl/media/24899/stukje-natuurgeweld.html,

  • (een) oer-Brits landgoed

McVie [...] verkocht haar huis in Amerika en keerde terug naar Engeland, waar ze tegenwoordig op haar oer-Brits landgoed haar twee honden uitlaat, en om negen uur 's avonds onder de wol kruipt met een kopje thee.

https://www.humo.be/cd-reviews/45062/christine-mcvie-in-the-meantime,

  • een oer-Britse landheer

Erger u niet te veel aan de blijkbaar onvermijdelijke merchandising die de muzikale smaak van melomaan Morse uitmelkt. Kijk gewoon hoe, bijvoorbeeld, een oer-Britse landheer op een elektrisch hobbelpaard in een van de vertrekken van zijn kasteel zijn bizarre bezigheid voor een verbijsterde chief inspector verklaart: "Vijftien mijl in galop, en ik moet er de deur niet voor uit."

De Standaard,

  • oer-Britse nostalgie

Oer-Britse nostalgie gecombineerd met een homoseksueel seksschandaal: Bookerprizewinnaar Alan Hollinghurst is terug met een roman zoals we die van hem kennen.

https://nl-nl.facebook.com/Trouw.nl/posts/oer-britse-nostalgie-gecombineerd-met-een-homoseksueel-seksschandaal-bookerprize/1754207811278370/,

  • oer-Britse paardenrace

Oer-Britse stijfdeftige paardenrace verandert in ordinaire vechtpartij. Een bende beschonken jongemannen heeft het blazoen van de 300 jaar oude Ascot-races danig besmeurd. Al eeuwenlang is de paardenkoers hét evenement waar de allerrijksten kunnen paraderen, waar de vrouwen uitzinnige hoofddeksels als een ereteken dragen en waar de royals hun opwachting maken. Maar dit keer verzuurde een gevecht tussen enkele mannen de deftige sfeer.

https://www.demorgen.be/nieuws/oer-britse-stijfdeftige-paardenrace-verandert-in-ordinaire-vechtpartij~b9235832/,

  • de oer-Britse sport

De Britse pers schrijft vandaag vol bewondering over darter Michael van Gerwen, die gisteravond in Londen de wereldtitel veroverde door in de finale titelverdediger Gary Anderson te kleineren (7-3). "Een formidabele, onverslaanbare combinatie van goddelijk talent en intimiderende mentale kracht'", omschrijft The Guardian de man die de oer-Britse sport volledig naar zijn hand heeft gezet.

https://www.rtlnieuws.nl/sport/algemeen/artikel/263706/goddelijk-talent-en-een-genie-britse-pers-bewondert-van-gerwen,

  • de oer-Britse telefooncel

We hebben afgesproken bij de rode, oer-Britse telefooncel in Republic Street, net naast het presidentiële paleis waar het parlement zetelt.

https://books.google.nl/books?id=BQE5DwAAQBAJ&pg=PT124&lpg=PT124&dq=%22oer-Britse%22&source=bl&ots=CCvy2fWCZG&sig=ACfU3U2Wbl8A2RdoJPC1T87_-RIR6AqOxQ&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwiA-7mZpZHlAhUFbFAKHUDBAWc4KBDoATAEegQIBxAB#v=onepage&q=%22oer-Britse%22&f=false,

  • (de) oer-Britse traditie

In Engeland en Wales is de vossenjacht vanaf vrijdag illegaal. Een verbod op de oer-Britse traditie, die vooral door aristocraten werd beoefend, is om middernacht van kracht geworden.

https://www.nu.nl/algemeen/484429/vossenjacht-verboden-in-engeland-en-wales-video.html,

Door zijn lange solotournee slaat hij rond de feestdagen de traditionele familievoorstelling bij het Ro Theater over. Daarin was hij vorig seizoen te zien in 'Moord in de kerststal' naar Agatha Christie, een musicalachtige show in oer-Britse traditie van de Christmas pantomime, vol slapstick en potsenmakerij, waarin Ederveen de show stal.

http://www.nicodeboerteksten.nl/arjan-ederveen-zet-mij-maar-op-een-stoel-in-het-weiland/

  • de oer-Britse tv-serie

De klassieke Goede Immigrant is Nadiya Hussain - winnares van de oer-Britse tv-serie The Great British Bake Off in 2015.

https://books.google.nl/books?id=-HZVDwAAQBAJ&dq=%22oer-Britse+tv%22&hl=nl&source=gbs_navlinks_s,

  • een oer-Brits vehikel
  • het oer-Britse vehikel

Afscheid van een oer-Brits vehikel. De routemaster, de rode dubbeldekker met het open achterbalkon, verdwijnt uit het Londense straatbeeld. Het einde van krappe bankjes en een touwtje voor de stop-bel.

https://www.nrc.nl/nieuws/2004/09/04/afscheid-van-een-oer-brits-vehikel-7700446-a982921,

Het is moeilijk je tranen te bedwingen bij het lezen van Steketees lijkrede over de alom beweende rode dubbeldekker, 'het amechtige, maar onverslijtbare en oer-Britse vehikel, dat na vijftig jaar trouwe dienst onlangs door grotere, gesloten dubbeldeks bussen is vervangen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2006/07/14/huilen-om-de-dubbeldekker-11162104-a436039,

met werkwoord


  • oer-Brits lijken

The Longest River lijkt op het eerste gehoor misschien oer-Brits, maar na verloop van tijd hoorde ik toch ook invloeden uit de Amerikaanse folk uit de jaren 60 en 70. Hiernaast verwerkt Olivia Chaney ook op subtiele wijze invloeden uit de jazz en de klassieke muziek in haar songs en hoor ik heel af en toe iets van een redelijk conventioneel klinkende Kate Bush.

http://dekrentenuitdepop.blogspot.com/2015/05/olivia-chaney-longest-river.html,

  • oer-Brits ogen

Hun inschattingsvermogen slaan wij alleen maar hoger in, na het zien van Charlie Winston. Een Londenaar (hij oogt oer-Brits) die 'huge' in Frankrijk is (zijn album Hobo is hier een gigantisch verkoopsucces). Hij heeft connecties met Peter Gabriel (was de oppas van zijn zoontje) en is via Cannes gelanceerd op de Franse markt.

https://www.parool.nl/kunst-media/europavox-charlie-winston-onthoud-die-naam~be4860f1/,

  • zich oer-Brits presenteren
  • zich oer-Brits tonen

Lianne presenteert zich aanvankelijk oer-Brits, netjes en zeer welbespraakt maar laat zich net zo makkelijk een veelzeggend 'fuck him' ontvallen ter introductie van Gone, een liedje over haar ex-vriend.

https://oor.nl/concerten/lianne_la_havas_groeit_en_bloeit/,

Sound Of 2017-kandidaat Cabbage toont zich oer-Brits, rauw, tegendraads en pretentieloos op nieuwe EP.

https://www.thedailyindie.nl/sound-of-2017-kandidaat-cabbage-toont-zich-oer-brits-rauw-tegendraads-en-pretentieloos-op-nieuwe-ep/,

  • er oer-Brits uitzien

Een moordmysterie, puik tekenwerk en een vrouwelijke detective die niet met zich laat sollen en er bovendien oer-Brits uitziet. Wat wil je nog meer?

https://elliothyland.com/2018/03/22/nieuwe-ervaringen/,

  • oer-Brits zijn

Er zijn dingen die oer-Brits zijn, die de rest van de wereld niet wil hebben. Denk maar aan marmalade, Tottenham Hotspurs, the old boys network, fog, flogging at Harrow School, tea and biscuits, Gordon Ramsey, Glasgow, Victoria Beckham, etcetera etcetera.

http://www.zimbob.be/2006/12/cartoon-doctor-who.html,

Alderney is een klein eilandje en ligt afgelegen. Hierdoor komen er geen dagjesmensen en zijn de meeste mensen die er komen, zeilers. Alderney is oer-Brits en dat hebben we gisteren vooral in het restaurantje gemerkt.

http://zeevalkopreis.blogspot.com/2017/06/coast-path.html,

met eigennaam


  • het oer-Britse Cambridge

Eind 19e eeuw leerde een arme Indische jongen op zijn eentje zichzelf de meest geavanceerde wiskunde aan. Onder de indruk van zijn kunnen haalde een beroemde wiskundige (G.H. Hardy) hem in 1914 naar het oer-Britse Cambridge.

https://www.ntr.nl/De-Kennis-van-Nu-Radio/139/detail/De-Kennis-van-Nu--Eerste-of-tweede-kind-maakt-geen-moer-uit/RBX_NTR_2073427,

  • het oer-Britse Jensen
  • het oer-Britse Lloyds

Het oer-Britse Jensen heeft een geschiedenis die je het beste als een van 'twaalf ambachten, dertien ongelukken' kunt omschrijven: kleine truckjes en machtige sportwagens wisselden elkaar net zo gemakkelijk af als bijzondere primeurs, onverwachte samenwerkingsverbanden en kwaliteitsproblemen.

https://www.autoweek.nl/autotests/artikel/jensen-s-v8-2002-blits-bezit/,

Ralph van Helden, Benelux Regional Manager bij Lloyds, vertelde over de stap van het oer-Britse Lloyds om zich als verzekeraar te vestigen in Brussel voor met name de Europese markt.

https://www.narim.com/actueel/de_effecten_van_de_brexit_in_de_praktijk.html,