on-Brits


on-Brits 1.0

afwijkend van wat doorgaans, al dan niet terecht, als typerend voor Groot-Brittannië of de Britten wordt gehouden; niet in overeenstemming met een typisch Britse eigenschap of toestand

Algemene voorbeelden


Met on-Brits gevoel voor overstatement koos Harvey op To Bring You My Love theatrale woorden; bij PJ Harvey wordt bijvoorbeeld niet 'gehuild', er wordt gehollered en gemoaned.

NRC,

Het was 'on-Brits' mooi weer dus het gezelschap kon in de tuin van het restaurant zitten, zo blijkt uit andere foto's.

https://www.vorsten.nl/2017/10/21/dennis-met-zijn-prinses-op-reis/,

Prinses Michael (64) wordt in de media vaak 'Princess Pushy' genoemd; haar on-Britse doortastendheid en drang om op de voorgrond te treden ondanks haar lage plaats in de koninklijke hiërarchie zijn bron van ergernis en (leed)vermaak, zowel bij publiek als bij de koningin.

https://gpdhome.typepad.com/nieuwsberichten/2009/07/prinses-michael-voelt-pijn-van-de-crisis.html,

Er is een vreemd grapje van de Nederlandse makers aan het eind van de film, wat er in feite op neerkomt dat Watson zijn eigen moedertaal niet verstaat (of dat Holmes die met zo'n on-Brits accent spreekt dat Watson haar niet herkent - maar misschien is het wat vergezocht om de makers zoveel zelfspot toe te schrijven).

https://www.bol.com/nl/p/sherlock-holmes-hound-of-the-baskervilles/1002004000120364/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • (zijn) on-Britse familienaam

Jansch was een Schotse folkmuzikant met roots in Hamburg (hetgeen zijn on-Britse familienaam verklaart) die in 1965 debuteerde. In het begin van zijn carrière werd hij wel eens gekarakteriseerd als de Britse Bob Dylan.

https://www.indiestyle.be/album-reviews/bert-jansch-live-at-the-12-bar-re-issue-voor-meer-dan-enkel-folkies,

  • on-Brits weer

Het was 'on-Brits' mooi weer dus het gezelschap kon in de tuin van het restaurant zitten, zo blijkt uit andere foto's.

https://www.vorsten.nl/2017/10/21/dennis-met-zijn-prinses-op-reis/,

Heel on-Brits weer gehad, namelijk 5 dagen helder, zonnig en lekker qua temperatuur. Ons hotel lag aan de Thames met uitzicht op de Tower Bridge.

https://www.autoweek.nl/forum/read.php?18,1395495,page=77,

met bijwoord


  • (heel) erg on-Brits
  • heel on-Brits
  • zeer on-Brits

In 2007/2008 reageerde de economie weinig flegmatisch (en daarmee erg on-Brits) op de internationale tendens. In het VK ging het vertrouwen in de economie sterker onderuit dan in de EU27.

http://culturescope.nl/economie-infrastructuur-arbeid-en-sociale-zekerheid-19/

Eén aspect van Lewis is heel erg on-Brits: er zijn nauwelijks pubs. Terwijl men in Groot-Brittannië normaliter over de publieke drinklokalen struikelt, is op het meest noordwestelijke eiland van de Buiten-Hebriden een expeditie nodig om er een te vinden.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/een-paradijs-voor-regen-en-wind~bda1b6e5/,

In een dure Moskouse straat waar de president en premier wonen, staat een grote Engelse pub. 'De mensen die hier wonen gaan vaak naar Engeland. Ze hebben er huizen of hun kinderen studeren er', vertelt de kroegbaas. Maar heel on-Brits kost een biertje er omgerekend bijna 10 euro.

https://www.nu.nl/opmerkelijk/2611992/brits-dorp-verrijst-bij-moskou.html,

Een bevriende architect betoogde zelfs dat je het gebouw maar beter vanaf de grond opnieuw kunt opbouwen. Maar ja, dat gaat niet, want het is een zeer beschermd Unesco-gebouw. Maar om het dan maar te laten versloffen, dat is wel zéér on-Brits, zegt Van Bekhoven. 'De Britten hechten vreselijk aan hun geschiedenis en dan is er niets zo symbolisch van hun parlementaire geschiedenis als dit parlementsgebouw.'

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10339002/de-urine-sijpelt-in-londen-door-het-parlementaire-plafond,

met werkwoord


  • on-Brits aandoend

Net als op Pukkelpop 2006 mochten de baardmannen van Archie Bronson Outfit de boel in gang steken met hun on-Brits aandoende bluesrock.

http://www.enola.be/2007/04/15/viva-velinx-14-april-2007-velinx/,

  • iets on-Brits noemen

Ook de oppositie steunt het wetsontwerp, dat is opgesteld na het bloedbad van Dunblane, in maart vorig jaar. Toen vermoordde een dolle schutter zestien kinderen en hun juf in een lagere school in het Schotse stadje. De betogers, leden van schuttersverenigingen uit het hele land, stapten op met spandoeken waarin zij de maatregelen onrechtvaardig, onethisch en on-Brits noemden.

De Standaard,

overig


  • on-Brits mooi

Het was 'on-Brits' mooi weer dus het gezelschap kon in de tuin van het restaurant zitten, zo blijkt uit andere foto's.

https://www.vorsten.nl/2017/10/21/dennis-met-zijn-prinses-op-reis/,