oer-Duits


oer-Duits 1.0

heel erg Duits; zeer Duits; typisch Duits; in hoge mate kenmerkend voor Duitsland

Algemene voorbeelden


Met nog 5 minuten te gaan, waren daar de 8-9 en 8-10, maar kon Pallas dat tot diep in de laatste minuut toch rechttrekken. Met een schot in de laatste seconde werd toch nog de winst veilig gesteld. 10-11 de overwinning, oer-Duits, maar die moet je ook over de streep trekken.

https://www.sfdeinum.nl/verslag/163/korfbal%3A-pallas-mw2-deinum-mw1,

De ik-figuur maakt een wandeltocht langs de graven van doden die niet zwijgen, maar geluiden maken. Soms hoort hij niet meer dan gezucht en gerochel. Maar vaker dringen tot hem stemmen door die verhalen vertellen over de nationale geschiedenis. Het zijn flarden die opvallen door de oer-Duitse combinatie van hooggestemd idealisme en de drang naar zelfdestructie.

https://www.vn.nl/hemelse-eerzucht/,

Alles (kamers, ontbijt, zwembad, sauna's...) is goed behalve het diner: oer-Duits in de slechte betekenis van het woord: veel te grote porties, boertig opgediend.

http://www.zoover.com/germany/rhineland-palatinate/landau-in-der-pfalz/parkhotel-landau/hotel,

Hickox' Engelse Collegium Musicum 90 zorgt voor een oer-Duitse vertolking die Haydns missen veel geloofwaardigheid bezorgt en de sfeer van de Oostenrijkse plattelandscantors oproept (chaconne/chandos).

De Standaard,

Wij waren in de stad Nevers, metropool aan de rivier de Loire, in het zuidwesten van Bourgondië. We bezochten het Hertogelijk Paleis en groetten er de Zwaanridder Lohengrin. Die Oer-Duitse mythologische figuur stond pront vereeuwigd op de voorgevel van het gebouw.

https://ministerieetenendrinken.nl/?p=15413,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een oer-Duitse band

"Duitse artiesten hoeven ook niet meer in het Engels te zingen om in het buitenland populair te zijn. Kijk maar naar een oer-Duitse band als Rammstein."

https://duitslandinstituut.nl/artikel/1748/duitse-bands-veroveren-eurosonic,

  • een oer-Duits bedrijf
  • het oer-Duitse merk
  • een oer-Duits product

In het hart van bedrijventerrein De Hoef in Amersfoort is al 35 jaar een oer-Duits bedrijf gevestigd. Met de kenmerkende grundlichkeit diep in het DNA is Liebherr Nederland een belangrijke spil in de internationale wereld van mobiele kranen. De bouw van de hijskranen - in allerlei soorten en maten - vindt plaats in de Liebherr-fabriek in het Zuid-Duitse Ehingen, de verkoop met complete service aan kraanverhuurders in Amersfoort.

https://www.amersfoortbusiness.com/interview-han-rekers-directeur-liebherr/,

Maak kennis met Miele, één van de meest bekende witgoedmerken ter wereld. Het oer-Duitse merk hanteert sinds jaar en dag de slogan 'Miele, er is geen betere' - ook wel 'Immer Besser' genoemd.

https://www.avaelectro.nl/merken-zeeland/miele

Heidelberger Druck. Honderdvijftig jaar oud. Fabrikant van offsetpersen. Beursgenoteerd. Een oer-Duits bedrijf met een oer-Duits product. Drie Duitse fabrikanten bouwen driekwart van alle persen. Op de markt voor persen die gevoed worden met losse bladen is Heidelberg marktleider.

https://www.nrc.nl/nieuws/2005/12/29/heidelberger-blijkt-flexibel-onder-druk-11062040-a530513,

  • het oer-Duitse begrip
  • een oer-Duitse naam
  • een oer-Duits woord
  • oer-Duitse woorden

Petje af voor Benjamin Siegert. De spits van Preußen Münster, club uit de 3. Liga in Duitsland, tilt het van oorsprong oer-Duitse maar inmiddels wijd ingeburgerde begrip 'schwalbe' naar een veel hoger niveau.

https://www.ad.nl/offside/duitser-tilt-begrip-schwalbe-naar-hoger-niveau~a7a13615/,

Hoe een blanke slungel met de oer-Duitse naam Otto Tillman een van de bekendste reggaesterren uit Europa kan worden is voor veel mensen een raadsel.

https://www.paradiso.nl/nl/programma/gentleman-the-evolution-special-guests-christopher-martin-jahcoustix/5670/,

'Heimat' is een oer-Duits woord, verwant aan andere oer-Duitse woorden als 'Sehnsucht', 'Weltschmerz', 'Fernweh'. Woorden die verlangen uitdrukken. Zo ook 'Heimat': het is niet een plek, het is eerder een idee, een mythe zelfs.

https://www.trouw.nl/cultuur-media/familie-is-als-een-bochel-die-je-altijd-met-je-meedraagt-heimat-deel-drie-en-de-rivier-die-zich-nergens-wat-van-aantrekt~bb008ca5/,

  • een oer-Duits bierhuis
  • een oer-Duits café
  • een oer-Duits hotel
  • een oer-Duits restaurant

Eerlijk en oer-Duits bierhuis. Verwacht geen hoogstaande keuken, wel eenvoudige en eerlijke schotels aan een scherpe prijs, die passen bij de kannen huisgebrouwen bier.

https://www.tripadvisor.nl/ShowUserReviews-g187323-d1049721-r187466850-Brauhaus_Georgbraeu-Berlin.html,

Sluit je wandeling af bij Waldcafé Corell, een oer-Duits café dat volledig van hout gemaakt is. Een 'gemütliche' plek om jezelf op Kaffee und Kuchen (koffie en taart) te trakteren.

https://www.timetomomo.com/nl/mijn-favoriete-to-do-in-de-herfst-bos-en-koffie/,

Mijn persoonlijke favoriet in deze streek is het gezellige Freiburg. In deze studentenstad heb je volop keuze qua hotels, restaurants en leuke cafeetjes. Een oer-Duits hotel aan de rand van de stad is hotel Bierhäusle. Dat krijgt van jullie een 8,6.

https://www.zoover.nl/blog/algemeen/het-mooiste-van-duitsland-volgens-duitsers-zelf/,

"Het diner op de laatste dag was in een 'oer-Duits' restaurant, het was erg gezellig en we hebben heerlijk gegeten."

https://www.tio.nl/nieuws/studiereis-dusseldorf/

  • een oer-Duitse club

Schalke werd bij het begin van het seizoen tot titelkandidaat gebombardeerd, maar dat is het heel zeker niet. Daarvoor moet er meer dan kracht zijn. Als je een tegenstander wilt slechten, moet je ook creatief zijn. - Dit is een oer-Duitse club. Werken is hier heilig. Je hebt altijd een dosis werklust nodig. De allerbeste spelers zijn slechts door keihard werken aan de top gekomen.

De Standaard,

  • oer-Duitse degelijkheid

Neem de Lufthansa, die zijn tijdschrift in hygiënisch plastic verpakt aan de luchtreiziger presenteert en gewoon Bordbuch noemt. Eén en al oer-Duitse degelijkheid, de kolommetjes stram in het gelid, de verhalen to the point, de belastingvrije artikelen duidelijk en kaal uitgestald, en verder ook nergens last van fantasie.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/personal-copy~b082cf5c/,

Wanneer je een Smart gewend bent en je stapt in de Corsa dan kom je van het ene uiterste naar het andere uiterste. Van een frivool en speels naar de befaamde oer-Duitse degelijkheid. Alles ziet er in de Opel degelijk uit.

https://www.autoweek.nl/reviews/artikel/opel-corsa-10-12v-eco-2004/,

'Naast SieMatic presenteren we in onze inspirerende showroomomgeving merken als Y-line, Proline en Systemat, Duitse topmerken die garant staan voor die typisch oer-Duitse degelijkheid.'

https://www.nummer1.nl/exclusief/goergen-keukens/

  • oer-Duits cultureel erfgoed

Wat nu het Gorki Theater heet, in DDR-tijd vernoemd naar de Russische schrijver Maxim Gorki, wordt in Berlijn gekoesterd als oer-Duits cultureel erfgoed.

https://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/28/het-blanke-publiek-laten-wennen-aan-migranten-1498652-a156211,

  • oer-Duitse dranken
  • een oer-Duits gerecht
  • oer-Duitse hapjes
  • oer-Duits voedsel

Sligro heeft alles in huis om een eigen Oktoberfest te organiseren. Denk aan biertafels, -banken en -pullen [...]. Maak het af met oer-Duitse hapjes en drankjes zoals Bratwurst, Lebkuchen, Alpenschnaps en Schwarzwälder Schinken en het fest kan beginnen!

https://www.sligro.nl/inspiratie/horeca-concepten/oktoberfest.htm

In een wereld die langzaam dichtgroeit met rucola en basilicum houdt één oer-Duits gerecht manhaftig stand: de worst.

https://www.nrc.nl/nieuws/2003/09/05/in-duitsland-is-currywurst-ook-cult-7652648-a256402,

Ik had Sauerbraten gemaakt, een oer-Duits gerecht van een stuk rundvlees dat 72 uur had gemarineerd in wijn, azijn, mosterd, kruiden etc.

https://www.jan-magazine.nl/lifestyle/a27331204/column-binnert-moederdag/,

In no-time stond er een bruisend water naast mijn bord vol oer-Duits voedsel: bloedworst met Zauerkraut.

http://eenvreemdeineenvreemdewereld.nl/rondom-de-keulse-dom/,

  • oer-Duitse libero

Horst Blankenburg. De onbetwiste Duitse topper. Hij was Ajacied in de gouden jaren 70 en pikte als oer-Duitse libero zo zijn Europacupjes mee. Blankenburg speelde vreemd genoeg nooit voor die Mannschaft.

http://ajax.blog.nl/oranje/2012/06/13/de-vijf-beste-duitse-ajax-spelers-aller-tijden,

  • de oer-Duitse schlager

Hélène staat bekend als heel professioneel en een harde werker. [...]. Muzikaal gezien slaat de kleine zangeres een brug tussen de oer-Duitse schlager en moderne popmuziek in eigen taal.

https://www.ditjesendatjes.nl/het-geheim-van-schlager-sensatie-helene-fischer/,

  • een oer-Duits stadje

De volgende reisbestemming was Swakopmund, een oer-Duits stadje in Afrika. Swakopmund, en bijna gans de Namibische kust, heeft een eigen microklimaat.

http://www.urania.be/php-txt/upload/jaar2002.pdf,

  • een oer-Duitse traditie

Aanstaande zaterdag 1 oktober staat de Verse&Brocante markt geheel in het teken van het "Oktoberfest", een van oorsprong oer-Duitse traditie, die steeds meer navolging vindt, dus ook bij ons in 'het Beverwijkse'.

https://beverwijk.nieuws.nl/lokaal/20160926/bratwurst-bier-und-schlagers-tijden-tijdens-versbrocante-markt/,

  • de oer-Duitse volkssport

En nu er toch ijs ligt: zo nu en dan is het lachen bij de oer-Duitse volkssport 'Eisstockschießen'. In Canada zouden ze het curling noemen, hier doen ze het met een soort houten gootsteenontstoppers.

https://tubbergen.nieuws.nl/nieuws/20181128/komen-er-weer-aan-knusse-duitse-kerstmarkten/,

met bijwoord


  • zo oer-Duits

Wanderlust is al vanaf de middeleeuwen een begrip in de Duitse taal en cultuur. Het is zo oer-Duits, dat het onvertaald zelfs in het Engels is overgenomen.

https://nivon.nl/nieuws/wanderlust-wandelaars-in-de-19e-eeuwse-kunst/,

met werkwoord


  • het oer-Duitse dijenkletsen

In een Duitse Lederhosen is body-percussie heel normaal. Wie kent niet het oer-Duitse dijenkletsen: als springen en huppelend een ritme slaan met de handen op de dijen (op een Lederhosen kletst dat zo lekker, vandaar waarschijnlijk de naam). En het is best vermoeiend.

https://beenhakkers.nl/dijenkletsen-body-percussie-percussion/

  • oer-Duits klinken
  • oer-Duits klinkend

Razend galopperende basdrums met hakkende gitaren en de latente doch behagende melodie vloeien samen tot een muur van gedreun die oer-Duits klinkt.

https://zwaremetalen.com/albumrecensies/heaven-shall-burn-veto,

Benjamin schreef zijn stukken in Parijs. Als Jood en marxist kon hij niet langer in Duitsland werken. Vaak moest hij gebruik maken van het oer-Duits klinkende pseudoniem Detlef Holz om zijn stukken in Duitsland geplaatst te krijgen.

https://www.athenaeum.nl/recensies/2015/filosofische-weemoed/,

  • oer-Duits zijn

Het begrip 'Heimat' is even oer-Duits als beladen. Het zegt zoveel als dat je voor je identiteit nauw verbonden bent met je geboortegrond, je taal en de cultuur van je kinderjaren. Het is romantisch en nationalistisch, en werd in de Tweede Wereldoorlog geassocieerd met de 'Blut und Boden'-ideologie van de nazi's.

http://filmkrant.nl/recensies/die-andere-heimat-chronik-einer-sehnsucht/,

Wereldberoemde gerechten zoals sauerkraut en braadworst zijn uiteraard oer-Duits, maar onze Oosterburen hebben veel meer te bieden dan dit.

http://www.foody.nl/keuken/duits.html

De film is o.a. een milde, maar heel grappige persiflage op de James Bond-films, maakt o.a. toespelingen op de Hamburgse Reeperbahn en bevat one liners uit in het Duits ingedubde films zoals Blade Runner. Bedenk wel dat het oer-Duits is en dat heel veel grapjes niet-Duitsers ontgaan.

https://www.vpro.nl/cinema/films/film~518947~k%C3%A4pt-n-blaub%C3%A4r-der-film~.html

Wanderlust is al vanaf de middeleeuwen een begrip in de Duitse taal en cultuur. Het is zo oer-Duits, dat het onvertaald zelfs in het Engels is overgenomen.

https://nivon.nl/nieuws/wanderlust-wandelaars-in-de-19e-eeuwse-kunst/,

met eigennaam


  • het oer-Duitse Bayern München
  • de oer-Duitse Opel
  • het oer-Duitse Volkswagen

We volgen de Bundesliga elke week op de voet en hoopten zelfs vurig dat het oer-Duitse Bayern München de Champions League zou winnen. Nederland is nu de voetbalvijand van Duitsland, niet andersom.

https://m.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20180921_39784636?utm_source=google&utm_medium=organic,

Hoewel er nog altijd vol trots wordt gesproken over auto's uit eigen land in onder meer Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland, is er eigenlijk nauwelijks nog sprake van een nationale auto. De Saturn Astra is bijvoorbeeld de Amerikaanse variant van de 'oer-Duitse' Opel, maar wordt sinds vorige week in België geproduceerd.

https://www.autokopen.nl/autonieuws/2007/oktober/9781-belgen-bouwen-amerikaanse-duitser?page=58&brand=opel&modelgroup=opel,

De aansluiting van Škoda bij het oer-Duitse Volkswagen tekent de nauwere banden tussen Tsjechië en de Europese gemeenschap.

http://www.paul-wouters.nl/skoda.htm,