oer-Engels


oer-Engels 1.0

heel erg Engels; zeer Engels; typisch Engels; in hoge mate kenmerkend voor Engeland

Algemene voorbeelden


Als je een lijstje zou moeten maken van onverwoestbare oer-Engelse zaken dan staan fish en chips, na de Koningin-Moeder op de tweede plaats. In elk Engels plaatsje is wel een fish en chipswinkel te vinden.

https://www.nrc.nl/nieuws/1992/10/01/fish-chips-karper-10443021-a1106315,

5 Kids & ik', naar de kinderboeken van 19de-eeuwse auteur E. Nesbitt, speelt zich af in oer-Engelse setting: een landhuis aan de kust. Kenneth Branagh speelt de dickensiaanse heer des huizes: tweedjasje, boek onder de arm.

https://www.trouw.nl/cultuur-media/een-oer-engels-antwoord-op-harry-potter~b9013e9b/,

Het kan even duren, maar soms valt een vertaling jaren later ineens in goede aarde. Het overkwam de hier te lande voordien niet zo bekende Jane Gardam (1928) - een Engelse veelvuldig bekroonde schrijfster van ruim dertig fictietitels voor kinderen en volwassenen – met de trilogie rond het oer-Engelse echtpaar Betty en Edward 'Old Filth' Feathers, in het Nederlands achtereenvolgend getiteld: Een onberispelijke man, Een trouwe vrouw en Laatste vrienden. Het hielp natuurlijk dat een bekend boekenpanel het eerste deel tot Boek van de Maand uitriep.

https://www.bibliotheekmeppel.nl/index.php?option=com_bnlapisimple&bron=Literatuurplein&soort=Recensie&id=1111

De Taalunie gunde de begrippen "onderwijzersmodernisme" en "eindexamenklachtenlijn" en "deelnemingsvrijstelling" een plaatsje. Maar "Steinerschool", of "totnogtoe"', of "sint-jacobsschelp" of "des te meer" kon er niet in. Het geeft wel "cocaproducerend" maar niet "wijn-, hout-" of "graanproducerend". Het kent wel "oer-Hollands", "oer-Nederlands", "oer-Engels" en "oer-Russisch". Maar "oer-Vlaams" kon er niet bij.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een oer-Engels accent

Misschien is dat wel een beetje de magie van Damon Albarn. Ongedwongen, met dat oer-Engelse accent, soms zijn vuisten ballend om het publiek extra te enthousiasmeren, dan weer relaxt ginnegappend. Professioneel en charismatisch.

https://www.paradiso.nl/nl/nieuws/damon-albarn-verovert-onze-harten-met-the-good-the-bad-the-queen/63459/

  • oer-Engelse broodjes
  • een oer-Engels gerecht
  • oer-Engelse gerechten
  • oer-Engelse kost
  • een oer-Engelse wijn

Na twee afleveringen zitten er nog tien bakkers in de wedstrijd. De derde week van The great British bake off bakken zij in de tent brood. [...]. De aflevering start met de signatuuropdracht: maak twaalf 'Chelsea buns'. [...]. Oer-Engelse zoete broodjes met een spiraalvormige vulling van gedroogd fruit.

https://www.tvgids.nl/nieuws/kijktips/zoete-broodjes-in-the-great-british-bake-off/,

Na de oer-Hollandse maaltijdsoep aten we een oer-Engels gerecht, bread and butter pudding, dit keer van oer-Frans brood: brioche.

https://www.trouw.nl/nieuws/briochepudding~b67cbe90/,

Wie zegt dat Britten niet lekker kunnen koken? Bij Graham's Kitchen eet je oer-Engelse gerechten met een twist.

https://berniemag.nl/drie-restaurants-2017-zien/,

De beroemde Britse tv-kok Jamie Oliver komt terug van zijn voornemen de oer-Engelse kost aan de man te brengen in restaurantjes waar een sfeer van nostalgie en chauvinisme de smaakpupillen op Britse maaltijden moeten helpen instellen. Drie van de vier Union Jack restaurants die Oliver heeft opgezet, gaan met onmiddellijke ingang dicht, zo maakte de exploitant, de Jamie Oliver Group, dinsdag bekend.

https://www.ad.nl/sterren/jamie-olivers-oer-engelse-kost-verkoopt-niet~aaa41576/,

Tot op de dag van vandaag spelen Engelse bedrijven een vooraanstaande rol in de porthandel en port is daarmee niet alleen een oer-Portugese, maar ook een oer-Engelse wijn.

https://www.dekaaswaag.nl/streek/portugal-douro/

  • een oer-Engelse eik

Misschien is de boom op het logo van de Tories geen oer-Engelse eik maar The Magic Money Tree waarvan Tories altijd hebben gezegd dat deze in de volkstuin van Jeremy Corbyn stond.

https://www.groene.nl/artikel/de-conservatieven-snakken-naar-bojo-s-feelgoodfactor,

Op een uitheemse, Amerikaanse eik vonden Engelse onderzoekers twaalf insecten en op hun eigen oer-Engelse inheemse eik maar liefst 423. Conclusie: meer inheemse plantjes in de tuin zullen zorgen voor juichende insecten en intens gelukkige vlinders.

https://franska.nl/wieke-heeft-een-probleem/,

  • een oer-Engels gebruik
  • de oer-Engelse traditie

High tea is een oer-Engels gebruik. Een tafel vol met heerlijke lekkernijen: scones, sandwiches, taartjes. Zoet en hartig met een kop thee natuurlijk.

https://www.swos-deklarinet.nl/lay/media/pdf/klarinetje.no.88-nov-dec-2016.pdf,

Cleverly volgde de Hastings school of art en Goldsmith's college of art in London, en werkt tegenwoordig in Devon. Zijn mooie en grappige aardewerken figuren komen rechtstreeks voort uit de oer-Engelse traditie van het Staffordshire aardewerk.

https://www.annettefienieg.nl/2017/02/27/mooie-maandag-david-cleverly/,

  • een oer-Engelse komedie

't Barre Land en De Onderneming bewerkten twee stukken van Oscar Wilde tot een theaterstuk: Een ideale echtgenoot, een oer-Engelse komedie vol politieke schandalen, en Het belang van Ernst, waarin de Britse elite zich terugtrekt in haar buitenhuizen.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/theater~b6be7e1f/,

  • een oer-Engels ontbijt

Vlak bij ons mooie hotel was een zaak waar we tegen een geringe prijs (vijf pond p.p., ook weer geen aanslag op het budget) konden genieten van een oer-Engels ontbijt. Nadat de spek, witte bonen in tomatensaus, worstjes en de eieren naar binnen waren gewerkt, vertrokken we naar de start.

http://www.ekiep9.nl/wedstrijden/great-riverrace-london

  • oer-Engelse pubs

Het graafschap Oxfordshire vormt, net als Berkshire en Buckinghamshire, het decor voor het fictieve graafschap Midsomer uit de wereldberoemde detectiveserie met inspector Barnaby. Wie in een van de oer-Engelse pubs uit de serie aan een whisky nipt, voelt zich welhaast als Barnaby.

https://www.linssenboatingholidays.com/nl/linssen-boating-holidays-bestemmingen/charter-een-linssen-motorjacht-in-groot-brittannie/rivier-de-theems.html

  • het oer-Engelse rugby
  • een oer-Engelse sport

Elke dag staan er allerlei culturele en sportieve activiteiten op het programma, natuurlijk is de voertaal de gehele week Engels. Voor de leerlingen is dit een onderdompeling in de Engelse taal en de Engelse cultuur, een kennismaking met verschillende musea, theater en dit jaar zelfs het oer-Engelse rugby.

https://devosvlaardingen.nl/Het-Lyceum-Vos/Nieuws/art/685365,

Voetbal is natuurlijk een oer-Engelse sport: reeds in 1889 werd de Engelse Football League opgericht waarin toen reeds Manchester, Sunderland, West Bromwich Albion, Aston Villa en Blackburn Rovers speelden.

https://www.bierbeek1418.be/oorlog-vrede/voetbal-is-oorlog/

Als gast heb je met een tijdelijk lidmaatschap gratis toegang tot polowedstrijden van de nabijgelegen Cirencester Park Polo Club: een unieke kans om deze oer-Engelse sport van dichtbij mee te maken.

https://viaella.nl/7x-gezellige-cottage-in-engeland/

De finale van deze avond darten, een oer-engelse sport, ging dus tussen een Australiër en een Nederlander.

https://www.onlinewedden.com/darts/darts-vincent-van-der-voort-door-naar-groep-7-2438,

Cricket, gespeeld met elf tegen elf, is een oer-Engelse sport, maar het stempel 'elitesport' is achterhaald.

https://heineken.memorix.nl/issue/VVV/2004-05-01/edition/0/page/3,

  • een oer-Engelse sfeer

Bij Tea Time in Echten kun je genieten van een high tea en tegelijk een oer-Engelse sfeer opsnuiven.

https://www.drenthe.nl/locaties/4116850427/tea-time

  • een oer-Engelse stad
  • de oer-Engelse wijk

Door de aanwezigheid van de vele buitenlandse cursisten in Oxford die hier Engels leren, heerst in deze oer-Engelse stad een levendige, internationale sfeer.

https://www.studytravel.nl/taalcursus-engels-leren-oxford-volwassenen-taalreizen.html

Net als zijn vader is Giovanni ook besmet geraakt met het Spurs-virus. Wat wil je ook, als je op vijftienjarige leeftijd na jaren van zoete verhalen met die ouwe door de oer-Engelse wijk Tottenham loopt, en langzaam stadion White Hart Lane ziet opdoemen terwijl het naar fish and chips ruikt, terwijl mannen met buiken in het wit gestoken liederen zingen en terwijl die tempel steeds dichterbij komt.

https://www.parool.nl/nieuws/ajax-en-spurs-in-een-gezin-we-staan-al-in-de-finale~beeadc00/,

  • de oer-Engelse waxjas

Veel mensen kennen de oer-Engelse waxjas als een jas voor het echte buitenwerk. In de loop der jaren zijn er verschillende modellen en kleuren bijgekomen.

https://webshop.olsterhof.nl/index.php/koopzondag,

met werkwoord


  • oer-Engels (in de oren) klinken

Ja, het klinkt sommigen oer-Engels in de oren, maar Tod's is toch echt een Italiaans merk!

http://www.elkedagitalie.nl/italie-in-nederland/tods-is-italiaans

  • oer-Engels zijn

Ancestors Unknown is een initiatief van Dana Saxon (39), een Amerikaanse die in Den Haag woont. Het doet meteen denken aan het virale filmpje waarin deelnemers aan een dna-project (The DNA Journey van reisorganisatie Momondo) erachter kwamen waar hun voorouders vandaan kwamen. Wie oer-Engels dacht te zijn, bleek toch een beetje Duits, de trotse IJslander had zelfs Spaanse wortels, de moslim was ook Joods.

https://www.parool.nl/nieuws/ancestors-unknown-werpt-nieuwe-kijk-op-geschiedenisles~b85c9b4d/,

Het is prettig toeven in Cambridge. [...]. De universiteit met haar middeleeuwse gebouwen, onberispelijke gazons en excentrieke 'dons' is enerzijds oer-Engels, maar tegelijkertijd een wereldberoemd merk, een exportproduct.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/in-cambridge-gebruiken-we-het-verstand-niet-de-emotie~b866de5c/,

In dit recept komen een paar ingrediënten voor die in de Nederlandse keuken niet algemeen zijn. Het eerste, golden syrup, of heldere kandijsiroop, is oer-Engels en iedereen daar heeft hem ooit als kind over warme toost gesmeerd.

https://www.nrc.nl/nieuws/2001/05/05/chocolade-notenrepen-10452684-a752119,

met eigennaam


  • de oer-Engelse Sherlock Holmes

Uitgedost als de oer-Engelse Sherlock Holmes maakt deze Brexiteer duidelijk wat hij wil: Weg!

https://www.telegraaf.nl/nieuws/3086086/lagerhuis-stuurt-may-terug-naar-brussel,

  • het oer-Engelse Sheffield

Op vrijdag 12 April waan je je bij De VerbroederIJ als in een Engelse Pub. Speciaal voor deze gelegenheid zijn er uit het oer-Engelse Sheffield een aantal muzikanten overgevaren, samen met hun Amsterdamse vrienden gaan zij gezellig muziek maken en iedereen mag meedoen!

https://nl-nl.facebook.com/events/de-verbroederij/open-folk-muziek-caf%C3%A9-amsterdam-meets-sheffield-3/412443866233751/,