oer-Fins


oer-Fins 1.0

heel erg Fins; zeer Fins; typisch Fins; in hoge mate kenmerkend voor Finland

Algemene voorbeelden


Slechts één Fins woord is overal bekend: 'sauna'. Wie niet aan dit meer dan 2000 jaar oude oer-Finse lichaamsverzorgingsritueel heeft deelgenomen, heeft het 'ware' Finland niet meegemaakt.

https://books.google.nl/books?id=KQ_LadWANG0C&pg=PA327&lpg=PA327&dq=%22oer-Finse%22&source=bl&ots=72cn7VYXqh&sig=ACfU3U3BGNU5rGrCwxlPCnTMMQN0qIRjTA&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwje5va1lb_lAhWGY1AKHQ6qAv8Q6AEwB3oECAkQAQ#v=onepage&q=%22oer-Finse%22&f=false

De bandleden van het Finse Witchcraft (om verwarring met de vele gelijknamige bands te voorkomen, spreken ze ook wel van Blasphemous Witchcraft) zijn actief onder de monikers Goat Prayer of Black Baptism (bas en zang), Grotesque Demon of Darkness & Bloodiabolus (drums) en Black Moon Necromancer of Funeral Fornication (gitaar en zang). Infantiel of niet, het moge duidelijk wezen dat deze jongens dwepen met oer-Finse, Braziliaanse en Maleisische bands.

https://addergebroed.com/tag/genodico/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • het oer-Finse dorpje

Anna is [...] Fins-Ests (net als Oksanen). Esten worden in het oer-Finse dorpje waar ze woont aangezien voor Russen en Russische vrouwen zijn in Finland allemaal hoeren. Anna mag dus nooit of te nimmer haar afkomst verraden en laat haar fantasie de vrije loop wanneer ze haar oma nabij Talinn in de vakanties heeft bezocht.

https://www.athenaeum.nl/recensies/archief/2014/ge%C3%ABrfde-traumas/,

  • een oer-Fins drankje

Voor het afscheid nemen mocht een oer-Fins drankje natuurlijk niet ontbreken: Lakritsi Likööri. Oftewel dropshot!

https://nordicvibes.com/2014/05/28/mystery-trip-naar-het-gastvrije-helsinki/,

  • het oer-Finse speksteen

In 1996 ontwierp Design Continuum, met als hoofdontwerper de Amerikaan Bruce Fifield, voor Tulikivi de Forma Europa collectie. In de kachels van deze collectie kreeg het oer-Finse speksteen nooit eerder vertoonde, nieuwe vormen.

https://www.tulikivi.com/nl/Nieuws/Tulikivi_-_Fins_design_op_esthetische_en_ecologische_grondslag,

  • een oer-Finse traditie

Zweten in een authentieke Finse, op hout gestookte rooksauna, daarna blootsvoets door de sneeuw het trapje af en hup als Adam het water in. Fantastisch, toch? Voor het laten wegvloeien van lichaamsvocht hadden we deze oer-Finse traditie niet nodig, want onze tocht op langlaufski's vanuit het dorpje Luosto naar de sauna had van onze rug al een waterval gemaakt.

https://scandinavianwintersports.nl/uploads/files/wegener.pdf,

met werkwoord


  • oer-Fins zijn

Wat er zo oer-Fins is aan macaroni en kerriepoeder durfde ik niet te vragen, maar goed, je hoeft niet op alle slakken zout te leggen.

https://www.volkskrant.nl/de-gids/volkskeuken-makaronilaatikko-finse-macaroni~b58c3c2a/,

met eigennaam


Na meer dan zeshonderdvijftig jaar overheerst te zijn door Zweden en een eeuw als Russisch groothertogdom te hebben gegolden, mocht Finland vanaf het begin van de vorige eeuw op zoek naar zijn eigen identiteit. Er werd een nationaal epos gecreëerd, de Kalevala, opgebouwd uit mondeling overgeleverde mythen over het ontstaan van de wereld. Axel Gallén maakte er van jongs af aan beelden bij. In 1907 zet hij zijn Zweedse naam om in het oer-Finse Axeli Gallen-Kallela.

http://www.skrienarchief.nl/pdf/2007/2007_02.pdf,