on-Fins


on-Fins 1.0

afwijkend van wat doorgaans, al dan niet terecht, als typerend voor Finland of de Finnen wordt gehouden; niet in overeenstemming met een typisch Finse eigenschap of toestand

Algemene voorbeelden


Van een marginaal online game-bedrijf werd het Finse Rovio een wereldspeler dankzij de instant-hit Angry Birds. Een themapark in China ligt al in het verschiet. [...]. De successen en on-Finse borstklopperij waar Rovio zich aardig in heeft bekwaamd, hebben al geleid tot speculaties over een beursgang.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/finse-boze-vogeltjes-op-schema-met-wereldheerschappij~b95477c6/,

Terug naar de vrouw op de foto. Haar jas met bontkraag, haar oorbellen, het rossige (geverfde?) haar, de lippenstift: ze had zo uit het boek kunnen komen. Of in ieder geval haar jas, want zeker in die tijd was dat een zeer on-Finse jas, opzichtig, vrouwelijk, en dan ook nog eens rood, geen geliefde kleur in Finland.

http://www.letterenfonds.nl/images/2015-07/mm-web-toespraak_sophie_gouda.pdf,

De on-Fins goedlachse, enthousiaste en altijd spraakzame Mäkelä kon haar geluk niet op en is meteen de absolute favoriet voor de titel.

http://autosport.nl/retro/klasse/nieuws/25123/anita-mkel-en-jimmy-alund-schitteren-op-main-event,

Finland 2012. Drama van Mika Kaurismäki. [...]. Melancholieke en droogkomische roadmovie, met een on-Fins lichte toon, die echter niet verrast.

https://www.vpro.nl/cinema/films/film~10311439~road-north~.html

Germaanse leenwoorden als katu (<gata, straat) of ranta (<strand) zullen de Finnen niet als zodanig herkennen, terwijl gedrochten als instituutti of insinööri wel opvallen als on-Fins.

https://groups.google.com/forum/#!topic/nl.taal/FQ9QLqpiGZ8,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • on-Finse temperaturen

Bij voorkeur begint Katja Lumme de dag met een stevig ontbijt en daarna alleen warm eten. Maar zodra het kwik stijgt naar on-Finse temperaturen schakelt ze over op lichter voedsel. Zoals nu twee frisse salades en een broodtaart.

https://www.ed.nl/eindhoven/exotisch-zomerrecept-voileipakakku-uit-finland~abf8e1b8/,

met bijwoord


  • erg on-Fins
  • heel on-Fins
  • nogal on-Fins
  • zeer on-Fins
  • zo on-Fins

Ook het werk van Marjaana Kella (1961), die op dit moment een solotentoonstelling heeft in het Fotomuseum in Helsinki, toont voornamelijk stilte en ongrijpbaarheid. Jarenlang fotografeerde ze uitsluitend achterhoofden, daarna kwamen de gehypnotiseerde mensen, die weliswaar heftige emoties tonen (nogal on-Fins) maar die emoties niet met de kijker delen (wat dan weer erg Fins is).

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/stilte-en-duisternis~bd6c6c0d/,

Vandaag is het opendeurdag. Ik kon mijn ogen niet geloven wanneer ik uit alle richtingen een ontelbare hoeveelheid bejaarde dames zie toestromen. Een eindeloze rij voor de deur en dan in de stroom door het gebouw heen geperst worden. Heel on-Fins.

https://sites.google.com/site/finseindrukken/recente-dagboeknotities,

De Finse premier Jyrki Katainen reageerde fel op de uitkomsten. "Waar zijn wij Finnen in 's hemelsnaam bang voor?", zei hij tegen de Helsingin Sanomat. Volgens hem is er de laatste anderhalf jaar iets misgegaan en heeft zich iets zeer 'on-Fins' voorgedaan. "Een open debat over immigratie is welkom, maar menselijke waardigheid is iets heel anders."

https://www.demorgen.be/nieuws/twee-op-drie-finnen-vinden-dat-hun-land-racistisch-is~b55c81c8/,

Afgelopen weken is het aardig warm geweest. Volgens mij zelfs warmer dan in NL. Momenteel bijna 30 graden hier, zo on-Fins! Maar over algemeen kan het aardig koud zijn, ja. -20 is normaal.

https://www.reddit.com/r/thenetherlands/comments/90hzeh/ik_ben_nicky_naigel_pelupessy_senior_level/,

met werkwoord


  • on-Fins aandoen

Het gebouw doet heel on-Fins aan. Alle bakstenen moesten van elders komen.

https://www.zaans-industrieel-erfgoed.nl/index.html?pages_4/rep_scan_10.html&main_frame,

  • on-Fins klinken

Milla praat honderduit over reizen naar Zuid-Amerika en China. Voor wat ik tot dusver van Finland heb begrepen, klinkt dat heel on-Fins.

https://www.mo.be/wereldblog/europeses-zetel-7-moderne-vikingen-en-de-e-blues-helsinki,

  • on-Fins zijn

Ik heb trouwens nog nooit een Fin ontmoet die geheelonthouder is. Het is heel on-Fins om dat te zijn.

https://books.google.nl/books?id=cU1xRTKsIQUC&pg=PT37&lpg=PT37&dq=%22is+heel+on-Fins%22&source=bl&ots=KNs0H9SFE6&sig=ACfU3U0S19EbDBT6z11YuCkzicgxd_UFSg&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjGvqCMjb_lAhXKL1AKHebFDuEQ6AEwAHoECAEQAQ#v=onepage&q=%22is%20heel%20on-Fins%22&f=false,

Het is voor Finse bands tamelijk onmogelijk om hun afkomst te verbergen, dus ook bij Rainroom kun je met name door de zang en de gitaren horen dat we hier met een stel Finnen te maken hebben [...]. Wat wel een beetje on-Fins is is een vrij hoog technisch gehalte op de EP, met name in de laatste twee nummer is het technische nivo aan de behoorlijk hoge kant, zeker voor doomdeath.

https://zwaremetalen.com/albumrecensies/rainroom-monochrome-of-feathers,

overig


  • als on-Fins bestempelen
  • als on-Fins brandmerken
  • als on-Fins opvallen

Niet voor niets zette Jyrki Parantainen (1962), een fotograaf die wordt bestempeld als on-Fins vanwege zijn licht agressieve en Slavisch sentimentele werk, jarenlang de fik in donkere oude gebouwen om vervolgens, met gevaar voor eigen leven, vast te leggen hoe het vuur en het helse licht alles wegvraten.

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/stilte-en-duisternis~bd6c6c0d/,

Wie zelfs maar op legale wijze belasting ontwijkt, wordt als on-Fins gebrandmerkt.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20181102_03900415,