oer-Frans


oer-Frans 1.0

heel erg Frans; zeer Frans; typisch Frans; in hoge mate kenmerkend voor Frankrijk

Algemene voorbeelden


Deze week werd in een sobere ceremonie aandacht gevraagd voor dat legertje van dode daklozen (sdf, heten ze ambtelijk in Frankrijk: sans domicile fixe). Iedereen die kwam, werd gevraagd naam en vindplaats voor te lezen van een van de straatslachtoffers. Daarna werd een affiche met die naam op een blinde muur aan de Quai de Valmy in Parijs geplakt. Na een uur was de muur vol met namen. Soms oer-Frans, zoals Daniel Maillot, in maart 2011 in Toulon gestorven. Soms exotisch, zoals Nicola Vilokovic of 'kleine eend', soms naamloos.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/even-is-er-aandacht-voor-de-dode-zwervers~b2c84c49/,

Moulin Rouge oer-Frans? Welnee, made in Holland. Het Parijse theater Moulin Rouge is haast net zo'n icoon als de Eiffeltoren. Bijna niemand weet dat het is ontworpen door een Nederlander: Eduard Niermans (1859-1928).

https://www.ad.nl/buitenland/moulin-rouge-oer-frans-welnee-made-in-holland~a75cd718/,

Deze vijfde editie van Marché Royal heeft een bomvol en oer-Frans programma voor jong en oud. Van 11.00 tot 17.00 is het pittoreske Hofkwartier het decor voor een mediterrane lifestylemarkt met kramen vol leuke snuisterijen en ambachtelijk lekkers.

https://www.hofkwartierdenhaag.nl/2019/dagje-frankrijk-in-hartje-den-haag/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • (deze) oer-Franse auto
  • het oer-Franse autootje

De ranke Peugeot 404 verscheen een halve eeuw geleden in het straatbeeld. Reden voor een hommage, vinden de Nederlandse fans van deze klassieke, oer-Franse auto.

https://www.dvhn.nl/archief/Eerbetoon-aan-klassieke-Peugeot-404-20629444.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F,

Het mythische 2PK'tje, het oer-Franse autootje van Citroën dat bij ons ook bekendstaat als het 'geitje', viert dit jaar zijn 70ste verjaardag.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181106_03910799,

  • het oer-Franse balspel pétanque
  • het oer-Franse jeu de boules

Er zijn diverse activiteiten met een Franse slag... Onder leiding van de Nieuwegeinse Pétanquevereniging doet u mee met het oer-Franse balspel pétanque.

https://nieuwegein.allesvan.nl/agenda/detail/page/1/id/83377/Museumwerf-Vreeswijk-gastheer-voor-zalmschouwenvloot,

En uiteraard zal het oer-Franse jeu de boules niet ontbreken: leuk om te zien, ontspannend om te doen.

https://www.google.nl/search?q=%22oer-Franse+jeu%22&lr=lang_nl&tbs=lr:lang_1nl&ei=pXecXfnNCozRwQK9nofIDQ&start=10&sa=N&ved=0ahUKEwi5tJCFzIzlAhWMaFAKHT3PAdkQ8NMDCJIB&biw=1920&bih=940,

  • oer-Frans brood
  • de oer-Franse baguette
  • een oer-Franse croissant
  • het oer-Franse stokbrood

Na de oer-Hollandse maaltijdsoep aten we een oer-Engels gerecht, bread and butter pudding, dit keer van oer-Frans brood: brioche.

https://www.trouw.nl/nieuws/briochepudding~b67cbe90/,

Fransen eten nog veel te veel zout. Het Franse parlement wil nu met wetgeving komen om de hoeveelheid zout in het eten te verlagen. Dat gaat ver, want zelfs de oer-Franse baguette dreigt daardoor minder lekker te worden.

https://www.hln.be/nina/nina-kookt/frans-stokbrood-mogelijk-minder-lekker-door-zoutwet~af656dc2/,

Het weze geschreven en gezegd: niks boven een Vlaamse boterkoek - behalve een oer-Franse croissant.

https://latoilleciree.com/2015/12/03/pecan-amandelkoeken/,

Het oer-Franse stokbrood ligt onder vuur. Het tijdschrift van de Franse consumentenbond, 60 Millions de Consommateurs, heeft brood van 65 bakkerijen en supermarkten getest: de helft bevat een grote hoeveelheid resten van bestrijdingsmiddelen, of is te zout.

https://www.ad.nl/koken-en-eten/frans-stokbrood-is-te-zout-en-bevat-bestrijdingsmiddelen~a7566aab/,

  • een oer-Frans dorp
  • een oer-Frans bergdorp

Op loopafstand was er het oer-Frans dorp: kerk, bar, épicerie, mairie, met zondag de apotheose van een tikkeltje bizar evenement, de Marais Express.

http://annievangansewinkel.blogspot.com/2012/08/la-douce-france.html,

Het was al de tweede keer op rij dat duizenden bezoekers van de site www.bestchambreshotel.com massaal hun stem uitbrachten op 'La Cerisaie', een verrukkelijk vakantieadres in Riols, een oer-Frans dorp in het diepe zuiden, tegen een uitloper van de Haut Languedoc, niet ver van de Middellandse zee.

https://cerisaie.net/publicatie-media/dagbladen/,

Het is negen uur 's ochtends, de morgenzon laat de witte wereld glinsteren, je doet je skischoenen aan, pakt je ski's en loopt het huisje uit, door de verstilde straatjes van een oer-Frans bergdorp, met aan weerskanten de traditionele houten en granieten gevels, kortom een bergdorp met een landelijke sfeer en uitstraling.

https://frankrijkpuur.nl/wintersport-saint-martin-belleville/,

  • oer-Franse films

Niet gek dus, dat je bij het zien van zijn werk ook aan de oer-Franse films van Jacques Tati moet denken. Daarin ook steevast – zeker in de legendarische 'Mon Oncle' – mensen die met een soort droefgeestig-blijmoedige vanzelfsprekendheid omgaan met de techniek van een nieuwe tijd. Of een verkeersopstopping.

https://cultureelpersbureau.nl/2019/05/crash-park-armageddon-is-kinderspel-in-het-holland-festival-laat-philippe-quesne-ons-vrolijk-elke-ramp-overleven/,

  • een oer-Frans gerecht
  • oer-Franse gerechten

Omdat de vinaigrette - of sauce ravigote - een oer-Frans gerecht is, lijkt het logisch om de Franse kookbijbel Larousse Gastronomique te consulteren voor een recept.

https://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/zo-maak-je-de-perfecte-vinaigrette/article-normal-1445129.html,

Het restaurant, waar Klaus coq au vin en andere oer-Franse gerechten serveert, zit elke avond bomvol.

https://krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/1997-07-19/edition/0/page/29?query=GROTE%20Loterij%20met%207000%20Gulden%20aan%20Prijzen&sort=relevance,

  • een oer-Frans merk

Als oer-Frans merk benadrukt Teisseire hoe met iets simpels als limonadesiropen een vleugje Franse flair kan worden toegevoegd aan het dagelijkse leven. "Onze droom is om elk drankje te veranderen in een moment om van te genieten", zegt Michelle Blankenburgh, brand manager Teisseire Nederland

https://www.horecatrends.com/teisseire-brengt-de-stadsgids-joi-de-vivre-in-utrecht-uit/,

  • een oer-Franse naam
  • een oer-Frans woord

Ondanks zijn oer-Franse naam ziet Arnaud Dubois, de zoon van een gereputeerde bankier, er eerder uit als iemand die 'Mohamed' heet.

https://itunes.apple.com/nl/movie/mohamed-dubois/id689586579

Bonbons, een oer-Frans woord, maar in Frankrijk heten de zuurtjes zo en als je bonbons zoekt moet je kijken bij de chocolats of de pralinés.

https://www.rd.nl/boeken/c-est-archi-hyper-cool-1.1186390,

  • oer-Franse patisserie

Sinds kort hebben we ons assortiment uitgebreid met oer-Franse patisserie van niemand minder dan Meester patissier Sebastien Trudelle.

https://www.dutchhomemade-macarons.nl/ons/

  • een oer-Frans restaurent

Tussen de middag zijn wij met z'n drieën in het dorp gaan eten bij St. Pancras. Een echt oer-Frans restaurant waar ook de dorpsbewoners komen eten. Dan weet je dat het goed zit.

https://fredgonn.wordpress.com/2008/08/26/vakantie-bujaleuf-deel-3-slot/,

  • de oer-Franse traditie

Gainsbourg staat in de oer-Franse traditie van het primaat van de tekst, waaraan melodie en ritme zich dienen aan te passen.

https://books.google.nl/books?id=OQQ5DwAAQBAJ&pg=PT144&lpg=PT144&dq=%22oer-Franse%22&source=bl&ots=M7sY4pguvH&sig=ACfU3U1257pylUGEmqlDtbpgwt27Ec3t_w&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjJlPDHyIzlAhWLYVAKHZBqC584ChDoATAGegQICRAB#v=onepage&q=%22oer-Franse%22&f=false,

  • oer-Franse wijn

Du vin, du pain... La Villette, Franser kan het niet... Zoals vroeger Parijs werd bevoorraad met baguettes en wijn vanuit de wijk La Villette, zo helpt deze oer-Franse wijn ons aan Sauvignon, Chardonnay en Merlot. Onweerstaanbaar lekker! Probeer hem nu ook: 6 halen, 5 betalen!

https://docplayer.nl/27037915-Nieuw-topwijnen-van-de-kaap.html,

met werkwoord


  • oer-Frans aandoen

De Franse kandidaat Alma is met "Requiem" de laatste kandidaat vanavond. Als grote geldschieter moet ook Frankrijk niet naar de voorrondes. De achtergrondprojectie bij Alma doet oer-Frans aan, de Eiffeltoren die plots in beeld komt, zal daar niet vreemd aan zijn.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/05/13/portugal_wint_voorheteersthetsongfestivalbelgiestrandtnetbuitend-1-2977810/,

  • oer-Frans klinken

De film is een hybridische mengeling van driedimensionale animatie (de belangrijkste personages), tweedimensionale tekeningen (de achtergronden) en live action-beelden (het keizerlijke leger). Die combinatie komt nooit echt tot leven en aldoor voel je dat je naar een synthetisch spektakel zit te kijken. Bovendien worden de stemmen ingesproken door een reeks acteurs die oer-Frans trachten te klinken in plaats van een tijdloze universaliteit na te streven.

https://www.filmmagie.be/review/108-rois-d%C3%A9mons,

  • oer-Frans zijn

Voor velen is het merk Simca oer-Frans, maar in feite was het in haar beginjaren niet veel meer dan een Franse vestiging van Fiat.

https://auto.blog.nl/karakteristiek-klassiek/2017/01/22/populair-en-indertijd-modern-de-simca-1100,

Annegarn is altijd een dwarsvlieger geweest. C'est terrible mais le peuple n'est pas révolutionnaire, zingt hij: vreselijk, maar het volk is niet revolutionair. Zo'n constatering weerspiegelt zijn mate van inburgering: de Fransman koestert zijn opstandigheid. Ook in de manier waarop hij uit treurnis iets moois weet te maken, is hij oer-Frans.

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/alors-on-chante-ontdekkingstocht-langs-de-franse-muziek~b62777cf/,

met eigennaam


  • de oer-Franse Astérix

Met zijn geringe lengte, maar onbegrensde snor zag de man eruit als de oer-Franse Astérix.

http://rogerabrahams.nl/om-rot-laughen/,

oer-Frans 2.0

vroegste verschijningsvorm van het Frans als taal, met name in het noorden van Frankrijk; oudste vorm van de taal Frans; Oudfrans

Semagram (extra betekenisinformatie)


oer-Frans…

is een taal

  • [Tijd] dateert uit de negende eeuw (de oudste zin dateert uit het jaar 842)
  • [Verscheidenheid] wordt sinds de tiende eeuw onderscheiden in een noordelijke variant, met oui als woord voor ja het woord oui (oorspronkelijk oïl), en een zuidelijke variant, met oc als woord voor ja

    Algemene voorbeelden


    Pro deo amur et pro christian poblo et nostro commun salvament... Deze woorden geuren nog welgekruid naar de Latijnse moedertaal, maar staan geboekstaafd als de eerste officiële Franse zin. Dit oer-Frans komt in 842 eigenaardig genoeg uit de mond van een Germaan en staat opgetekend in de Eed van Straatsburg.

    https://books.google.nl/books?id=XdFyAAAAQBAJ&pg=PT8&lpg=PT8&dq=%22oer-Frans%22&source=bl&ots=Y5rLIl1EHk&sig=ACfU3U31KBXJ1AwDofvHL0G8inFR_tiW-w&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjtrfGhrYzlAhVDKFAKHaUUBkM4ChDoATADegQICBAB#v=onepage&q=%22oer-Frans%22&f=false,

    Vanaf de 10e eeuw ging het oer-Frans van het noorden zich onderscheiden van dat in Zuid-Frankrijk. De verschillende uitspraken van het woordje 'ja' bezorgden de talen hun namen: in het noorden leek het ja-woord' al op het huidige 'oui' (het was 'oïl'), maar in het zuiden werd 'oc' gezegd.

    https://books.google.nl/books?id=Q199U_ZwUIAC&pg=PA41&lpg=PA41&dq=%22in+het+noorden+leek+het+%27ja-woord%27+al%22&source=bl&ots=mJMHCg_Kt5&sig=ACfU3U2wzoh_aN3HPS1Nx-NKdcTnS2WV_g&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwiPtsaQsozlAhVSL1AKHZiGDLMQ6AEwAHoECAAQAQ#v=onepage&q=%22in%20het%20noorden%20leek%20het%20%27ja-woord%27%20al%22&f=false,

    Er ontwikkelden zich twee versies van het 'oer-Frans' die naar de uitspraak van het woord 'oui' (ja) werden onderscheiden in een zuidelijke Langue d'Oc en een noordelijke Langue d'Oil. De taalgrens liep ongeveer van Bordeaux naar Clermont-Ferrand en Lyon.

    https://books.google.nl/books?id=l_1f2fYY6BgC&pg=PA44&lpg=PA44&dq=%22oer-Frans%22&source=bl&ots=AKjZD_Jk4e&sig=ACfU3U0RoCsL4Y3w609JUEs6Bf-yUrIGQQ&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjCyLy8rozlAhWNblAKHfZyCew4ChDoATAFegQICBAB#v=onepage&q=%22oer-Frans%22&f=false,