oer-Italiaans


oer-Italiaans 1.0

heel erg Italiaans; zeer Italiaans; typisch Italiaans; in hoge mate kenmerkend voor Italië

Algemene voorbeelden


Nutella, oer-Italiaans, was sponsor van het Duitse voetbalelftal, maar de spelers die meededen in een spotje waren niet bekend genoeg of openbare Kebab-eters. Daar moesten reclamemakers een beetje om grinniken.

https://www.quotenet.nl/nieuws/a146436/necrologie-mr-nutella-10-bizarre-feiten-over-de-rijkste-man-van-italie-146436/,

Zou er veel zijn vergaderd voordat de Ster-reclamespot van Bertolli totstandkwam? Daarin zien we oude, tandeloze, in zwart geklede vrouwen in een enorme ketel tomatensaus bereiden. Oer-Italiaans, wordt ons gesuggereerd en reuze-ambachtelijk. Natuurlijk weten we allemaal dat we worden bedot, zoals we dat van de meeste reclame wel weten, maar het wordt toch erg vrolijk als men met serieuze journalistieke middelen dat bedrog aan de kaak gaat stellen.

https://www.trouw.nl/nieuws/fabio~bb5e9995/,

In veel streken in het midden en noorden werd de pasta als dagelijks onderdeel van de maaltijd pas na de Tweede Wereldoorlog populair. Het al dente koken ('aan de tand', ofwel net niet door en door gaar) is al even recent, net als de daarvan afgeleide, en nu als oer-Italiaans opgevatte houding dat 'pasta nooit wacht': eters zitten aan tafel te wachten tot de pasta klaar is. Want warmhouden kan niet, om maar te zwijgen van opwarmen.

https://www.onnokleyn.nl/alles-over-pasta/,

Nicht Jacq had eerder dat jaar al een bromfiets gekregen. Ook een prachtexemplaar: de Vespa Piaggio. Oer-Italiaans en oer-degelijk. Die van haar reed 45 km per uur, die van mij 48.

https://www.onehandinmypocket.nl/2017/01/26/vespa/,

Ook doet Fiat tijdens de presentatie een beroep op dat oer-Italiaanse gevoel dat menig lokale consument wellicht weer naar een auto van eigen bodem doet verlangen. De Tipo rijdt op het beeldmateriaal voor de nationale promotie, namelijk door hartje Turijn op de magische tonen van Vivaldi.

https://www.autoedizione.nl/fiat-tipo-officieel-gepresenteerd-als-klassiek-italiaans/,

De bediening van Il Pozzo is dynamisch en oer-Italiaans: obers staan de gasten te woord in het Nederlands maar praten onderling in hun lokale lingo, waarbij ze het Italiaanse temperament niet schuwen! Soms wekt dit de indruk van onenigheid, maar het draagt bij aan de sfeer en cultuur die Italië eigen is.

https://www.ilpozzo.nl/

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een oer-Italiaans autootje
  • oer-Italiaanse auto's

De Italiaanse binnensteden gaan auto's zonder uitlaatkatalysator weren. Deze - vaak oudere - auto's, brengen te veel luchtvervuiling in de smalle straatjes van de eeuwenoude binnensteden. Daarmee zou ook een oer-Italiaans autootje als de klassieke Fiat 500 niet meer door deze straatjes mogen rijden.

http://www.rcu-a.nl/Nieuws/Docs/wetswijziging%20fiat.htm,

We noemen een 8C, een Brera, een SZ, een Montreal en een Giulia Sprint. Alfa Romeo bouwt al bijna 105 jaar oer-Italiaanse auto's waarbij tijdens de ontwikkelingsfase design en sportiviteit hoog aan de to-do list stonden.

https://jfk.men/wheels/wat-is-de-meest-iconische-alfa-aller-tijden/,

  • een oer-Italiaans bedrijf
  • een oer-Italiaans modebedrijf

Het oer-Italiaanse bedrijf Ferrari & Cigarini speelt al jaren een glansrol op het wereldtoneel van de tegelproductie als ontwerper en producent van machines en installaties.

https://www.polycaro.be/nl/ferrari-cigarini-cutting-edge-tegelproductie-ook-compactere-toestellen/

Hoewel de naam van het label wellicht anders doet vermoeden, is Liu Jo een oer-Italiaans modebedrijf.

https://www.brandfield.nl/tassen/liu-jo/schoudertassen/

  • oer-Italiaans design

Als vijfde kenmerk van 'het nieuwe Alfa Romeo' noemt Wester baanbrekend en oer-Italiaans design. Dat ze daartoe in staat zijn, daaraan twijfelen we geen moment.

https://topgear.nl/autonieuws/alfa-romeo-s-grote-reddingsplan/,

  • oer-Italiaanse druiven
  • oer-Italiaanse wijn

De naam Arnaldo Caprai is synoniem voor wijn uit Montefalco in Umbrië en zo Italiaans als maar kan. Caprai zette dit relatief kleine gebied immers op de kaart met zijn rode wijnen van Sagrantino. Een van die oer-Italiaanse regionale, om niet te zeggen lokale druiven.

https://www.wijnkeuze-online.nl/product/arnaldo-caprai-crecante-martani-umbrie-italie/

In dit 10de, en voorlopig laatste, Bachconcert laat Reitze Smits u horen welke composities zijn ontstaan onder invloed van de Italiaanse meesters. [...]. Na afloop bieden we u graag een glaasje oer-Italiaanse wijn aan als afsluiting van de reeks.

https://www.christelijkeconcertagenda.nl/concertdetails/30208/www.podiumplein.nl,

  • een oer-Italiaans gerecht
  • oer-Italiaanse ingrediënten
  • oer-Italiaanse mozzarella
  • de oer-Italiaanse pizza
  • oer-Italiaanse recepten
  • een oer-Italiaanse risotto

Hoe begin je jouw Italiaanse kerst beter dan met het meest oer-Italiaanse gerecht wat je maar kunt bedenken? Precies, een échte Carpaccio. En dan niet die voorgesneden lapjes met pijnboompitten die je bij de plaatselijke AH haalt, nee, een klassieke Carpaccio 'zoals het heurt', geïnspireerd door de uitvinder van de Carpaccio: Giuseppe Cipriani.

https://www.into-italia.com/blogs/wijnen-en-koffie/een-italiaanse-kerst-de-amuse-kleine-carpaccio-cip/,

Pruve pizzabodem met tomatensaus is lekker krokant met een licht opstaande rand. Een bodem die ook na het serveren droog blijft. De neutrale tomatensaus geeft u alle vrijheid in het bereiden van dit oer-Italiaanse gerecht.

https://www.bidfood.nl/webshop/product/pizzabodem-met-tomatensaus-29-30-cm-285-gram-doos-25-stuks/_/A-productId-652890DS

Lasagne bolognese is een van die Italiaanse klassiekers die nooit gaat vervelen. Toch zijn wij op de redactie niet vies van een beetje variatie, daarom deze variant op dit oer-Italiaanse gerecht: lasagne met pompoen en saucijs.

https://www.desmaakvanitalie.nl/lasagne-met-pompoen/,

Voor dit gerecht koos ik voor oer-Italiaanse ingrediënten: mozzarella, tomaat, aubergine en olijfolie. Eenvoudiger dan dit kan het niet worden én je kan het serveren als hapje, bijgerecht of zelfs als voorgerecht.

https://ghentlemensbbq.com/vegetarisch/italiaanse-aubergine-hamburgers/,

Veel Italianen weten niet dat hun oer-Italiaanse mozzarella niet altijd in Italië wordt geproduceerd.

https://italie.blog.nl/la-cucina-italiana/2010/08/21/mozzarella-met-rode-stippen-ontdekt,

Wat hebben de Kroatische stad Dubrovnik, het Great Barrier Reef en de tango met elkaar gemeen? Juist, alle drie zijn vertegenwoordigd op Unesco's Werelderfgoedlijst. En als het aan Italië ligt, komt de oer-Italiaanse pizza daar binnenkort bij.

http://ballinnn.com/deze-nederlandse-recepten-verdienen-ook-een-plek-op-de-werelderfgoedlijst/,

Bijna 70 oer-Italiaanse recepten worden prijsgegeven, van de melanzane parmigiana, spaghetti vongole en pene arabiata tot de gambas in zeezout en vitello tonnato.

https://www.amazon.co.uk/DAntuono-familierecepten-Italiaanse-culinaire-traditie/dp/9047504291

Risotto met blaassilene. Blaassilene heet het in het Nederlands. De jonge toppen ervan zijn zeer goed eetbaar. Een oer-Italiaanse risotto met stridolo (sculpit), wat champignons en Parmezaanse kaas.

https://mergenmetz.nl/recepten/groente/blaassilene/,

  • oer-Italiaanse ijsco

Italiaanse koks begonnen rond 1500 al die ingrediënten door elkaar te prakken tot één homogene massa, vroren dat in en noemden het 'gelato Italiano': Italiaans ijs. Het produceren van zo'n oer-Italiaanse ijsco had echter nogal wat voeten in de aarde. IJsmachines en diepvriezers bestonden nog lang niet. Hoe maakten ze destijds dan ijs? Het antwoord is; de bergen in en hakken. Dan snel met grote klompen ijs omlaag om deze diep weg te stoppen in koele kelders.

http://www.harryvanveen.nl/artikelen/bijbels-ijs

  • een oer-Italiaanse ijssalon
  • een oer-Italiaanse pizzeria
  • een oer-Italiaans restaurantje

Tofani. Middenin het centrum en lekker tot heel laat open is deze oer-Italiaanse ijssalon. Hier zit je goed voor eigenlijk alle bekende smaken.

https://surpriseat.nl/blog/ijsje-toe-10x-de-beste-ijssalons-van-amsterdam

Pizzeria Nestor. Deze gezellige, oer-Italiaanse pizzeria met een groot terras heeft een ruime menukaart met pizza's naar ieders smaak.

https://www.cosiddetto.be/reizen-in-italie/agriturismo-ospitaletto49-gastvrijheid-op-de-grens-tussen-toscane-en-umbrie/,

Wijsmans geeft rendez-vous in een oer-Italiaans restaurantje, net buiten Cuneo. "Het eten is hier heerlijk en ik woon vlakbij", legt hij uit.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/g1114lau1,

  • oer-Italiaanse instrumenten

Bandiera Italiana brengt [...] prachtige ballades uit Napels (het hart van de Italiaanse volksmuziek), melancholieke muziek van de Italiaanse eilanden en een scala aan bekende maar ook minder bekende hits uit het Italiaanse culturele erfgoed. [...]. Sleutelrollen zijn weggelegd voor twee oer-Italiaanse instrumenten: Mandoline en Accordeon.

https://goudsdagblad.nl/Uitgaan/bandiera-italiana-in-houtmansplantsoen,

  • een oer-Italiaans merk
  • een automerk
  • een oer-Italiaans bromfietsmerk
  • een oer-Italiaans broodmerk
  • het oer-Italiaanse modemerk

Aan de fraaie meubelbouw kun je nog zien dat het oer-Italiaanse merk Mobilvetta van oorsprong uit een designmeubelfabriek afkomstig is. In de jaren '90 bouwde het campermerk een stevig imago op en nog steeds dwingt het bewondering af als het gaat om sfeer en design.

https://agch.nl/speciale-voertuigen/campers/mobilvetta/

Het mag als bekend worden verondersteld dat Fiat tegenwoordig de lakens uitdeelt bij Chrysler. Dit oer-Amerikaanse automerk deelt sinds kort zijn genen met dat oer-Italiaanse automerk: Lancia.

https://www.ditisamerika.nl/nieuws/toch-geen-lancias-voor-amerika/,

Het oer-Italiaanse bromfietsenmerk Vespa heeft niet alleen zijn stempel gedrukt op een compleet tijdperk, maar is ook het symbool geworden van de Europese strijd om uit de as van de Tweede Wereldoorlog te herrijzen.

https://www.ditisitalie.nl/italiaanse-producten/vespa/

Hoe je een oer-Italiaans broodmerk door heel Europa introduceert? Laat dat maar aan ons over. Voor het merk Lanterna gebruikte we storytelling als key-to-succes. Italië, Genoa, traditie, smaak, focaccia… al deze ingrediënten zijn samengebracht in een succesvolle identiteit en duidelijk verhaal.

https://foodstijl.nl/portfolio/lanterna/

Nog een tikkeltje verrassender, is dat ook het oer-Italiaanse modemerk Gucci dit jaar naar Parijs verhuist.

https://www.hln.be/nina/style/raf-simons-en-gucci-verhuizen-hun-modeshow-terug-naar-parijs~a0b35c53/,

  • oer-Italiaanse namen
  • een oer-Italiaanse voornaam

Alweer een nieuwe release van het Italiaanse platenlabel Drown Within Records. Afkomstig uit het rustige stadje Pesaro aan de Adriatische kust brengen vijf heren met oer-Italiaanse namen als Lorenzo, Lorenzo, Carlo, Alessandro en Giacomo post-rock waarin je duidelijk hun voorbeelden hoort.

https://drimble.nl/entertainment/muziek/rock-alternatief/44127266/montezuma-satura.html,

Gian-Luca Waldschmidt. Een naam als een verzinsel uit een computerspel: de meest Duitse achternaam die er maar op de markt te vinden is gekoppeld aan een dubbele, oer-Italiaanse voornaam. Wat je overhoudt is een gevaarlijke spits, toepasselijk genoeg geboren in het Duitse stadje Siegen.

https://www.elfvoetbal.nl/article/276398/De-voorlopige-uitblinkers-op-het-EK--21?utm_source=RSS&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS%20ELF%20Voetbal,

  • een oer-Italiaanse opera

Giuseppe Verdi, die weer eens problemen had met de Italiaanse censuur, werkte zijn oer-Italiaanse opera 'Il battaglio di Legnano' (1849) om tot 'L'assedio d'Arlem' (Het beleg van Haarlem) en verving de 12de-eeuwse tirannieke keizer Barbarossa door de 16de-eeuwse hertog van Alva.

https://www.trouw.nl/nieuws/rijzige-tsaar-in-schamel-huis~b4e55832/,

  • een oer-Italiaanse operazangeres
  • een oer-Italiaanse tenor

Het uitzinnige publiek (het leek soms echt alsof Chiara een claque had meegenomen) kreeg twee toegiften los. Liu's slotaria uit Puccini's 'Turandot' en de openingsaria uit 'Adriana Lecouvreur' van Cilea. Muziek als op maat gesneden voor de stembanden van deze bijzondere, oer-Italiaanse opera-zangeres.

https://www.trouw.nl/nieuws/rijzige-tsaar-in-schamel-huis~b4e55832/,

In de eerste bezetting worden Mimi en Rodolfo gezongen door Rossella Ragatzu en Marco Berti. Berti viel verleden jaar al op omwille van zijn stijlvolle MacDuff. Hij is een oer-Italiaanse tenor met massa's squillo en een stem die zowel qua timbre als qua frasering doet denken aan Pavarotti.

http://www.gopera.com/igi/?id=30,

  • een oer-Italiaans product

Pizza! Maar dan wel zelfgemaakte. Ook kinderen proeven het verschil tussen zo'n diepvries-supermarkt-geval en een knapperig verse pizza uit eigen oven. Dit oer-Italiaans product heeft trouwens een enorme omweg moeten maken om hier op tafel te komen en wereldwijd zo razend populair te worden.

https://www.gva.be/cnt/oid267115/archief-t-is-zo-gebakken,

  • een oer-Italiaanse theatervorm

Voor de vorm van de musical van dit van oorsprong Italiaanse verhaal is gekozen voor een oer-italiaanse theatervorm, de Comedia dell'Arte.

http://www.musicalworld.nl/artikel/pinokkio,

  • een oer-Italiaans thema

De Italiaanse regisseur Ettore Scola is dinsdagavond in een ziekenhuis in Rome overleden. [...]. Zijn eerste komedie, Se Permettete Parliamo di Donne (1964), gaat over een oer-Italiaans thema: het versieren van vrouwen.

https://www.parool.nl/kunst-media/italiaanse-regisseur-ettore-scola-84-overleden~be876f52/,

met werkwoord


  • zich oer-Italiaans aanstellen

Lichte vertwijfeling sloeg toe bij Milan, dat zo on-Italiaans kan aanvallen, maar zich oer-Italiaans aanstelde. Massaro smeekte om volstrekt belachelijke redenen om een strafschop, Simone had in de eerste helft hetzelfde gedaan.

https://ufdcimages.uflib.ufl.edu/UF/00/10/14/47/15759/04-05-1990.pdf,

  • oer-Italiaans zijn

De castraten werden, paradoxaal genoeg, als sekssymbool gezien. Het fenomeen was oer-Italiaans en nauw verbonden met de katholieke kerk. Want volgens de apostel Paulus moesten de vrouwen zwijgen bij bijeenkomsten – ook in het theater. Daarom namen mannen de hoge noten voor hun rekening. En dat maakte ze populair bij de dames.

https://historianet.nl/cultuur/muziekgeschiedenis-een-stukje-muziek-kostte-een-vermogen,

met eigennaam


  • de oer-Italiaanse Panda

Fiat is Italië, maar tegelijkertijd wordt de 500 in Polen gebouwd, de 500L in Servië, en rolt de Tipo in Turkije van de band. Maar dat is niet genoeg, er moet meer Italiaanse productie kapot. Volgens de geruchten moet ook de oer-Italiaanse Panda weg.

https://autobahn.eu/artikel/14226/fiat-trekt-nog-meer-productie-uit-italie,