on-Italiaans


on-Italiaans 1.0

afwijkend van wat doorgaans, al dan niet terecht, als typerend voor Italië of de Italianen wordt gehouden; niet in overeenstemming met een typisch Italiaanse eigenschap of toestand

Algemene voorbeelden


Met een on-Italiaanse snelheid is er een opvolger gevonden van de woensdag afgetreden premier Matteo Renzi. Reden van de haast is een sluimerende bankencrisis in Siena.

https://www.demorgen.be/nieuws/nieuwe-premier-gentiloni-moet-sluimerende-italiaanse-bankencrisis-bezweren~bb52389a/,

We waren uiteraard ruim op tijd, zoals echt Nederlanders betaamt. De hoofdrolspeler kwam ruim na 18.00 uur binnen. Een bevriende cameraman stond al te wachten om vooraf een paar 'shots' te maken van de schrijver en de gastorganisatie van deze avond. On-Italiaans werd gestart met minder dan een half uur vertraging…..

https://www.iltramonto.eu/poezie-wijn-en-bruine-bonensoep/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een, zijn on-Italiaanse naam

Van de week, met dat mistige weer, dacht ik weer eens aan Italië. We liepen in Trieste op Piazza Oberdan, een on-Italiaanse naam, net zoals de rest van die schimmige havenstad, pal naast Slovenië: overal broodjes met worst en scherpe mierikswortel, mannen met snorren. Iedereen die bier dronk.

https://www.martijnpostma.nl/instapmodel/,

Stephan El Shaarawy, het talent van AC Milan dat zijn on-Italiaanse naam dankt aan een Egyptische vader, opende de score in de 35ste minuut.

https://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/fransen-bedwingen-italie~a4274efc/,

  • een on-Italiaans woord

In Italië zeggen ze Le Marche en in Nederland en Duitsland wordt er meestal over De Marken gesproken. Wij geven de voorkeur aan de eerste, maar het mag uiteraard allebei op zijn Frans kan het dan weer niet….. Bovendien, welke naam je ook gebruikt voor deze Italiaanse regio, het blijft een belachelijk Noord-Europees en een on-Italiaans woord. En dat voor een juist zo'n authentiek stuk Italië.

https://lemarchevakantiehuizen.com/informatie/le-marche-of-de-marken/

met bijwoord


  • bijna on-Italiaans
  • echt on-Italiaans
  • erg on-Italiaans
  • haast on-Italiaans
  • heel on-Italiaans
  • zeer on-Italiaans
  • zo on-Italiaans

"Het gaat er hier bijna on-Italiaans aan toe. Als we een keer verliezen staat niet meteen de president in de kleedkamer te schreeuwen. Iedereen wordt in zijn waarde gelaten."

NRC,

Het ontbijtbuffet is tenslotte echt on-Italiaans overvloedig! Heerlijke taarten, hartige hapjes, brood en velerlei beleg.

https://www.lasperlasreizen.nl/italie/accommodaties/masseria-muntibianchi-agriresort

'Pizza hawaï of shoarma..., dat heeft toch helemaal niets meer met Italië te maken. Dergelijke producten weiger ik te verkopen', stelt hij. Ook het feit dat producten vanuit blik op de pizza worden gegooid is volgens hem erg on-Italiaans. 'Alles hoort vers te zijn. Dat is Italië.'

https://www.evmi.nl/nieuws/maak-echt-italiaans-keurmerk,

Jomelli werkte in diverse Italiaanse steden en componeerde in een haast on-Italiaanse stijl met gedurfde harmonische effecten en grote dynamische contrasten.

https://www.ensie.nl/klassieke-muziek/niccole-jomelli,

De lunchpauze beperkt zich heel on-Italiaans tot één uurtje en dat is natuurlijk veel te kort voor uitgebreid tafelen.

https://books.google.nl/books?id=TTUvAwAAQBAJ&pg=PA52&lpg=PA52&dq=%22on-Italiaans%22&source=bl&ots=Pr3lSUDqg_&sig=ACfU3U1XF0QJ7NgBGQbRUuWBGA4E41PG1A&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwi2zZqim6PlAhWGzaQKHY_XAV44FBDoATAEegQIBxAB#v=onepage&q=%22on-Italiaans%22&f=false,

De manier waarop Udinese vorig jaar de UEFA Cup bereikte was eigenlijk heel on-Italiaans, aanvallend en attractief, zeg maar een beetje in de stijl van Ajax.

https://www.trouw.nl/nieuws/calcio-udinese-een-ploeg-die-gemakkelijk-scoort~b6dfa87a/,

Ikzelf had deze avond gekozen voor de reuzenscampi, die ik dus ook kreeg. Perfect gegrild, alvast opengemaakt en erbij een potje met huisgemaakte mayonaise. Zeer on-Italiaans volgens mij, maar ik was dik tevreden.

https://www.restaurantrecensiesvancarla.com/blog/details/2006/08/22/alloro-in-buti-%2528pi%2529-.html,

De enige echte Italiaanse tomatensaus bestaat natuurlijk gewoon niet. Want elke Italiaan doet het op z'n eigen manier. En elke Italiaan weet dat zijn eigen manier de enige echte is. Zo werkt dat. Hoezo onzeker en twijfelen? Dat is zó on-Italiaans.

https://franska.nl/franska-maakt-pici-aglione/,

met werkwoord


  • on-Italiaans aandoen
  • on-Italiaans aandoend

Achter die muur, gladgestreken blauwgrijs beton, openbaart zich een wereld die ongewoon streng en on-Italiaans aandoet. De kisten staan in uniforme laden drie of vier etages hoog. Alleen het koperen plaatje aan de voorzijde zegt iets over de identiteit van de dode, de naam met een foto of een vers bosje bloemen.

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/rossi-schiep-rust-op-italiaanse-kermis~b543c5e7/,

Het door het wolkendek invallend zonlicht creëert surrealistische kleurpatronen in dit on-Italiaans aandoend berglandschap.

https://www.maranopreis.nl/met-de-camper/voorlopig-verslag-zuid-italie-september-2018/deel-1-zuid-italie-2018,

  • on-Italiaans spelen

"Sampdoria speelde on-Italiaans, ze zetten ons heel vroeg onder druk", aldus de oefenmeester.

https://www.parool.nl/nieuws/psv-naar-knock-outfase-europa-league~b75035b8/,

De Italiaanse coach Arrigo Sacchi liet zijn team aanvallend en dus on-Italiaans spelen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_trainers_van_AC_Milan,

  • on-Italiaans zijn

Voor wie denkt het authentieke Italië te ervaren op Sardinië komt bedrogen uit. Francesco Cetti, een monnik die in de 18e eeuw door Sardinië reisde, merkte op dat het eiland on-Italiaans is.

https://www.vakantiediscounter.nl/blog/cagliari-historische-italiaanse-parel/,

Verder is schulden maken on-Italiaans, tenminste voor particuliere Italianen. Dat leidt er toe dat ze vrij zuinig zijn en niet snel heel veel geld uitgeven met een creditcard.

https://financieel.infonu.nl/beleggen/68599-italie-kopen-en-verkopen-van-italiaanse-staatsobligaties.html

in voorzetselgroep


  • in (haast) on-Italiaanse stijl
  • op een on-Italiaanse manier
  • op een on-Italiaanse wijze

Jomelli werkte in diverse Italiaanse steden en componeerde in een haast on-Italiaanse stijl met gedurfde harmonische effecten en grote dynamische contrasten.

https://www.ensie.nl/klassieke-muziek/niccole-jomelli,

Als coach van AC Milan gold Arrigo Sacchi als een vernieuwer. Met als belangrijkste steunpilaren Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Marco van Basten liet hij de roodzwarte brigade uit Milaan op een on-Italiaanse manier voetballen: aanvallend.

https://www.trouw.nl/nieuws/aanvallende-vlammetje-bij-sacchi-is-alweer-gedoofd~b9f87161/,

Bekerhouder Juventus toonde zich oppermachtig. De Turijnse trots sleep de laatste aarzelingen uit de eigen patronen weg en drong zowaar de oppositie op een on-Italiaanse wijze in het defensief.

https://books.google.nl/books?id=IsN0CgAAQBAJ&pg=PT343&lpg=PT343&dq=%22on-Italiaanse%22&source=bl&ots=7OZQYuygrA&sig=ACfU3U2vNNLyP6jX5cpi37bFD8rFmvLzSw&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjYzJmXxKPlAhWMY1AKHf7jCaw4KBDoATAGegQICRAB#v=onepage&q=%22on-Italiaanse%22&f=false,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • on-Frans of on-Italiaans

Nu zullen Fransen of Italianen niet snel over zichzelf zeggen dat iets typisch is voor hen of juist 'on-Frans' of 'on-Italiaans'. Ik gok erop dat dat komt doordat de nationale identiteit daar niet plotseling als problematisch wordt ervaren. Er is trots op het gezamenlijke erfgoed en een moreel oordeel wordt daar niet aan verbonden.

https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/25306/on-nederlands.html,

overig


  • on-Italiaans attractief
  • on-Italiaans effectief
  • on-Italiaans efficiënt
  • on-Italiaans op tijd
  • on-Italiaans overvloedig
  • on-Italiaans steenkoud
  • on-Italiaans vlak

Voetballiefhebbers wreven zich dit seizoen al een paar keer vergenoegd in de handen, bij wat je vanuit historisch perspectief haast on-Italiaans attractief europacupvoetbal kunt noemen.

https://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/italie-snakt-naar-een-andere-kampioen~aec8cad9/,

De Zone a Traffico Limitato (ZTL) is de Italiaanse variant van een milieuzone. Hoewel Fiatbaas Sergio Marchionne niet overtuigd is van het nut van elektrische auto's, zijn de bestuurders van zijn land al lang om: verbrandingsauto's zijn vies en die mogen de stad niet in. In allerlei grote steden zijn daarom ZTL's aangelegd, die on-Italiaans effectief en efficiënt worden gecontroleerd.

https://autobahn.eu/artikel/11406/boetes-italiaanse-binnensteden-worden-money-traps,

Met Italiaanse temperaturen in Nederland vertrekken we vanaf Eindhoven voor een vlucht van 2 uur en 45 minuten richting Sicilië. Eenmaal geland is Tobias on-Italiaans op tijd om ons op te halen.

https://www.amesi.nl/blogs/italiaanse-delicatessen-amesi/sicilie-in-6-dagen-deel-i/,

Het ontbijtbuffet is tenslotte echt on-Italiaans overvloedig! Heerlijke taarten, hartige hapjes, brood en velerlei beleg.

https://www.lasperlasreizen.nl/italie/accommodaties/masseria-muntibianchi-agriresort

Buiten liggen er hopen sneeuw en is het on-Italiaans steenkoud, maar de leider van de Lega trekt honderden kiezers als een magneet naar binnen. Want ook hier in Rieti, een stadje in midden-Italië dat tegen de Apennijnen aanleunt, doen Salvini en zijn Lega het goed.

https://www.trouw.nl/nieuws/lega-de-partij-die-berlusconi-rechts-inhaalt~ba154051/,

Waar er normaal in vlakke ritten flink wat hoogtemeters zitten, is dat in deze etappe verre van het geval. Het laagste punt ligt op 5 meter boven NAP en het hoogste punt op 30 meter, on-Italiaans vlak dus.

https://www.indeleiderstrui.nl/voorbeschouwingen/230229/voorbeschouwing-etappe-10-giro-ditalia-feest-voor-de-echte-sprinters,

  • als on-Italiaans verbieden

De Italiaanse regering komt controleren of een Italiaans restaurant in het buitenland wel autentica is. De stad Siena verbood pittatenten in de binnenstad als on-Italiaans en de Lega Nord liet affiches maken tegen het eten van couscous ('Si alla polenta, No al cous cous!').

https://www.bruzz.be/culinair-ontdekt-pellegrino-artusi-2011-09-29,