oer-Surinaams


oer-Surinaams 1.0

heel erg Surinaams; zeer Surinaams; typisch Surinaams; in hoge mate kenmerkend voor Suriname

Algemene voorbeelden


Het oer-Surinaamse slavernijdrama. Hoe duur was de suiker, de openingsfilm van het NFF, is opgenomen nabij Kaapstad. Zuid-Afrikanen spelen slaven. Confronterend? 'Het is een zegen dat een film als deze wordt gemaakt.'

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/tropenjaren~b614cc45/,

Het lijkt vreemd dat juist zo'n oer-Surinaams verhaal aan de andere kant van de Atlantische Oceaan wordt opgenomen, maar die keuze ligt toch voor de hand. 'Natuurlijk wilde ik de film het liefst in Suriname maken', zegt Van de Velde. Hij toog naar Suriname om met schrijfster McLeod - 'de Surinaamse variant van Hella Haasse, een grand old lady' - mogelijke filmlocaties te bekijken. Die exercitie liep uit op een teleurstelling.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/tropenjaren~b614cc45/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een oer-Surinaams gerecht
  • het oer-Surinaamse ovengerecht pom

De Javaanse bami is dikker dan de oorspronkelijk uit China afkomstige tjauw min en de kleur is iets wat donkerder. De toevoeging van specifiek Surinaamse kruiden en specerijen maakt de Javaanse bami een oer-Surinaams gerecht, waarbij de kip niet mag ontbreken!

https://www.robdevries.net/surinaamse-recepten

De zoete aardappel is in Suriname al jaren een klassieker. Hij wordt verwerkt in veel verschillende soepen en ook in het oer-Surinaamse ovengerecht 'pom'. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit heerlijke knolgewas uit Zuid Amerika komt.

https://www.wijnspijs.nl/magazine/zoete-aardappelsoep/,

  • oer-Surinaamse muziek

Volgens Edgar Burgos is kaseko een voortzetting van "oer-Surinaamse muziek" die tot de slavernij teruggaat.

https://www.nrc.nl/nieuws/2008/04/09/de-surinaamse-james-brown-11518290-a171102,

  • het oer-Surinaamse oliebedrijf

De regering gooit Staatsolie in de verkoop. Althans, een deel daarvan. Wie maar wil kan binnenkort een deeltje bezitten van het oer-Surinaamse oliebedrijf. De president wil met het geld nieuwe investeringen doen.

https://parbode.com/suriname-kort-23/,

met eigennaam


  • de oer-Surinaamse Kersten Holding

Internationale bedrijven zijn er wel in Suriname maar niet veel met zo'n directe samenwerking als die er nu is tussen de oer-Surinaamse Kersten Holding, een van de oudste firma's van het land, en een global player als Webhelp. In Suriname zijn we gewend dat familie in het buitenland zo nu en dan naar ons land komt. De expertise en ervaring die ze dan meebrengen, helpen ons om de dingen beter te doen.

https://www.webhelp.com/app/uploads/2016/05/tcm11-12_webhelp_suriname.pdf,