oer-Turks


oer-Turks 1.0

heel erg Turks; zeer Turks; typisch Turks; in hoge mate kenmerkend voor Turkije

Algemene voorbeelden


Sinds wanneer behoren Turken tot het donkere ras? Naar mijn weten zijn ze even "Kaukasisch" als de Grieken of Italianen hoor. Moet je daar maar mee afkomen bij mijn oer-Turks nichtje met superblond haar en blauwe ogen. Ze zal je raar aankijken.

https://forum.viva.nl/actueel/sinterklaas-een-racistisch-feest/list_messages/62991/114,

Nochtans zou men de schatten terugwensen in Turkije, maar ik heb er dan nog een wensje bij: dat de Turken het Griekse erfgoed als zodanig respecteren en niet doen alsof de hele Griekse Oudheid eigenlijk een oer-Turkse zaak is geweest.

http://klootvis.blogspot.com/2011/09/teruggave.html,

Geschiedenis werd zelfs gebruikt om verschillende volkeren die al eeuwenlang in andere gebieden leefden en hierdoor logischerwijze afwijkende dialecten hadden, te laten versmelten tot één oerras door te verwijzen naar de geschiedenis van enkele duizenden jaren geleden. Een prima voorbeeld hiervan zijn de Turken, die na het ineenstorten van het Osmaanse Rijk onder leiding van de Jong Turken, verwezen naar een oer-Turks ras uit Centraal Azië. Daaruit zouden de Turken, Azerbeidjanen, Turkmenen, Oezbeken, Kazakken, Kirgiezen, Oejgoeren, Bulgaren, Hongaren, Tataren en nog andere volkeren uit voortgekomen zijn.

http://www.armandsag.nl/artikelen/Geschiedenis%20&%20historici.html,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • de oer-Turkse halve maan
  • de oer-Turkse maan en ster

In de loop van de Nederlandse Opstand en zelfs tijdens de Tachtigjarige Oorlog, waren Turkse symbolen zoals de oer-Turkse maan en ster, halve maan en soortgelijke objecten veelgebruikte figuren op vlaggen, vaandels en versieringen. Het was zelfs zo dat de Watergeuzen allemaal een penning op hun kledij droegen. Hieruit bleek hun afkeer van de Habsburgers, waartoe de Spaanse koning ook behoorde. Wat echter interessant is, blijkt uit de vorm van de penning en wat erop stond; het ging om de Turks-Osmaanse halve maan met daarop de tekst 'liver turcx dan pavs'.

https://dspace.library.uu.nl/bitstream/handle/1874/35887/A.%20Sag%20-%20Masterscriptie.pdf?sequence=1&isAllowed=y,

  • een oer-Turkse naam

Mijn naam Almila klinkt ook zoals Melisa, dus vind jij dat ook westers klinken, terwijl Almila juist een echte oer-Turkse naam is.

https://forums.hababam.nl/archive/t-68431-lelijkste-turkse-namen-p-18.html,