oer-Zwitser


oer-Zwitser 1.0

Zwitser die zou behoren tot de oude kern van de bevolking van Zwitserland, gekenmerkt door conservatieve opvattingen en een afkeer voor centraal gezag, zoals dat van de Europese Unie (EU)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een oer-Zwitser…

is een Zwitser; is een persoon

  • [Herkomst of oorsprong] zou afstammen van de oude kern van de Zwitserse bevolking
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is conservatief, dus weinig geneigd tot veranderingen, en heeft een afkeer van centraal gezeg, zoals dat van de Europese Unie (EU) of, vroeger, van het Habsburgse huis

    Hoofdsemagram: Zwitser


    Algemene voorbeelden


    "De oer-Zwitsers hebben zich altijd afgezet tegen de Habsburgse keizers, en ze zien Brussel en de EU als de moderne keizer". "Dat is EU-land, gecontroleerd en gecommandeerd door Berlijn", zegt een broer van Blocher misprijzend in een reportage van de Zwitserse televisie.

    https://www.europa-nu.nl/id/vhtkaxvxnmvy/nieuws/zwitsers_zitten_al_in_eu_maar_willen_het,

    Het was Christoph Blocher, de ondernemer, multimiljonair en populist die het verzet tegen de EER leidde. Het verzet tegen de EU, tegen buitenlanders en tegen aantasting van de Zwitserse soevereiniteit maakte hem razend populair. Zijn Zwitserse Volkspartij SVP werd de grootste partij van het land en Blocher trad in 2003 als minister toe tot de regering. "Blocher is de spreekbuis van de oer-Zwitsers", benadrukt Yves Christen, oud-parlementariër, liberaal en een van de grondleggers van de pro-Europese lobby in Zwitserland.

    https://www.europa-nu.nl/id/vhtkaxvxnmvy/nieuws/zwitsers_zitten_al_in_eu_maar_willen_het,

    Niets is makkelijker dan gevoelige kwesties per referendum te laten beslissen. Dan weet de elite zich altijd gedekt door het eigen volk en kan de regering bij 'foute uitslagen' (zoals van afgelopen zondag) aan de buitenwereld zeggen dat ze het ook niet kan helpen. Het volk wil het zo, wij zijn democratisch en u niet. Al zal er nog heel wat Rijnwater van de gletsjers moeten stromen voordat de 'wil van het volk' ook echt wet is. Daarbij zal het Zwitserse bedrijfsleven op uitzonderingen blijven aandringen, en de Zwitserse stadsbevolking zich in toenemende mate ergeren aan die 'oer-Zwitsers' op het platteland die met hun onverstaanbare dialect en handbogen uit de appeltijd van Wilhelm Tell alle vooruitgang denken tegen te houden.

    https://www.dagelijksestandaard.nl/2014/02/de-kleine-zwitser-eerst/,

    Desondanks heeft Christoph Blocher met zijn uithaal naar de Bondsregering, die hij 'een verzameling onbenullen die ons land uitverkoopt' noemde, veel aanhang verworven onder het zogenaamde 'Heidivolk'. Dat is de benaming voor de oer-Zwitsers die iedere verandering afwijzen als een aanslag op hun eeuwenoude, maar gezapige zelfgenoegzaamheid.

    https://krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/1999-10-23/edition/null/page/2?query=Reimerswaal%20in%20Kruiningen&sort=relevance,

    Wilhelm Tell, zo heb ik een Zwitser horen zeggen, heeft nooit bestaan, maar hij heeft wel de wrede Habsburgse landvoogd vermoord, die hem die appel van dat kinderhoofd liet schieten. Dat de mythe van Wilhelm Tell zo is gaan leven hebben de Zwitsers eigenlijk aan een Duitser te danken – Friedrich Schiller, die er een romantisch drama over schreef. Zo werd Tell een nationale figuur, de oer-Zwitser die zich tegen de buitenlandse overheersing verzette.

    https://www.trouw.nl/nieuws/rutli~ba76e07e/,