oer-Zwitsers


oer-Zwitsers 1.0

heel erg Zwitsers; zeer Zwitsers; typisch Zwitsers; in hoge mate kenmerkend voor Zwitserland

Algemene voorbeelden


Misschien is het een goed idee de coalitieonderhandelaars even deze kant op te sturen. Wie weet wat zij zullen zien en inzien, terwijl de Zwitserse lokalo's ze hartelijk begroeten met het oer-Zwitserse: Grüszich mit einand!

https://onswestfriesland.nl/2014/column/column-sjaak-grosthuizen-gruss-aus-grindelwald/,

In Flüelen stappen de passagiers over op een stoomschip voor een tocht over het Vierwoudstedenmeer. Belangrijke plekken uit de geschiedenis, zoals de Rütliweide, de Schillersteen en de Tellkapel verwelkomen de gasten met oer-Zwitserse charme.

https://www.myswitzerland.com/nl-nl/interesses/gotthard-panorama-express/

Othmar Schoeck (1886-1957) [...] kan worden beschouwd als de belangrijkste oer-Zwitserse componist uit zijn tijd.

https://www.scribd.com/document/206641634/Muzi-Ekg-Eschi-Eden-Is,

Oer-Zwitsers in het hart van Zwitserland: De Grosser Mythen en het adembenemende bergpanorama met de spectaculaire gondelrit in de Rotenfluebaan naar Schwyz.

https://www.myswitzerland.com/nl-nl/bestemmingen/grosser-mythen/,

De 81-jarige Haitink, de legendarische 'Symphoniker' die aan het Vierwoudstedenmeer bij Luzern woont, leidde een onweerstaanbare, monumentale uitvoering van de opera. Met de grootste helderheid en eerlijkheid hield hij van de ouverture tot het slot de emotionele spanning, de kleur en de accenten op alle details in het oog, zelfs wanneer het volume een niveau bereikte dat je hier in Zürich zelden hoort. Dit zich ontvouwende muzikale geweld stond in vreemd contrast met de bedrukte, oer-Zwitserse toon van de regie en maakte het ook de zangers knap lastig.

https://www.operamagazine.nl/featured/8698/tristan-in-zurich-een-klassieker/,

Zag vanavond de film van Olivier Assayas over acteurs en acteren. Met Juliette Binoche van alle kanten. Tegen het oer-Zwitserse decor van het Engadin, waar Nietzsche al wandelde met zijn waterbekertje.

https://www.avondlog.nl/blog-item/clouds-sils-maria,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een oer-Zwitsers bedrijf

Unilever zou een voorbeeld moeten nemen aan Nestlé. Dit 'oer-Zwitserse' bedrijf ziet zichzelf als een internationaal concern. Maakt het ook wat gemakkelijker om voortaan fabrieken op eigen 'territorium' te sluiten.

https://www.evmi.nl/nieuws/tussendoortje-unilever-nog-nederlands,

  • een oer-Zwitsers boshutje
  • oer-Zwitserse huizen

Behalve schilderijen maakt Rabus ook installaties, waarbij hij terug grijpt op lokale folkloristische tradities die het ritme van een jaar bepalen of die mensen bij elkaar brengen. Behalve de hooiboog staat er in het GEM een oer-Zwitsers boshutje dat op het eerste gezicht van hout lijkt gemaakt. Maar als je beter kijkt slaat ook hier de verwarring toe. Het hutje is helemaal bekleed met plukjes bruin mensenhaar.

https://www.trouw.nl/cultuur-media/hooi-van-de-alpenwei~be0a6e4f/,

We passeren het stadje Flüelen met zijn oude en nieuwe kerk en zijn statige, oer-Zwitserse huizen. Ook de eerste indruk van Altdorf, de hoofdstad van het kanton Uri aan het eind van de Urnersee, is die van een interessant stadje.

https://www.annekecornelissens.nl/reisverslagen/de-vierwaldstattersee/

  • oer-Zwitserse chocolade
  • oer-Zwitserse kost

Côte d'Or werd in 1993 ondergebracht in de voedingsdivisie Kraft Jacobs Suchard, die onder andere ook de zuivelproducten van Kraft en de oer-Zwitserse chocolade van Toblerone bevat.

https://www.standaard.be/cnt/dst14082003_057,

's Avonds eten we bij Adler Swiss Chuchi een restaurant dat typisch oer-Zwitserse kost serveert.

https://couvreur.home.xs4all.nl/ned/reizen/zurich/zurich1.htm,

  • oer-Zwitserse deugden
  • een oer-Zwitserse eigenschap

Ze zijn overwegend positief, die personages, op het manische af. Och, wat houden ze toch van de natuur, van álle seizoenen, álle weersomstandigheden, van bos, van meer, van berg, van stad. Ze houden van naar school gaan en van tucht. Lyrisch bezingen ze oer-Zwitserse deugden als efficiëntie en properheid.

https://www.trouw.nl/cultuur-media/robert-walser-de-schrijver-die-geen-letter-meer-op-papier-kreeg~b548e471/,

Terwijl begrippen als 'vaderland' voortdurend tussen aanhalingstekens werden gezet en een voor anarchisten relevant vaderland werd ontkend, maakten de Zwitserse anarchisten niettemin dankbaar gebruik van nationale symbolen en verhalen. Wilhelm Tell werd bijvoorbeeld graag voorgesteld als oer-anarchist. De ruwheid die de burgerlijke pers zo verafschuwde bij stakingen, werd neergezet als een oer-Zwitserse eigenschap zonder welke de Zwitsers nooit hun onafhankelijkheid hadden bereikt.

https://www.tijdschrift-de-as.nl/documenten/de_AS_181-182.pdf,

  • een oer-Zwitsers dorp

Heerlijk chalet in gezellig oer-Zwitsers dorp. Aanrader.

https://www.airbnb.nl/rooms/9951213?source_impression_id=p3_1572432586_aVz%2BOuPw4C1kCaur,

  • oer-Zwitsers lied

Unser Leben gleicht der Reise. Misschien kent u dit oer-Zwitserse lied ook, heeft u het misschien ookal meegezongen. Dat ons leven op een reis lijkt, zoals dit lied beweert, is geen originele gedachte.

http://www.nl-kerk.ch/downloads/2015-03-briefcontact-maart.pdf,

  • oer-Zwitserse namen

Op 11-11-11 spelen Nederland en Zwitserland een vriendschappelijk partijtje voetbal tegen elkaar en je weet maar nooit hoe de SVP reageert als Oranje gehakt (of kaasfondue) maakt van de Nati (zo noemen ze hier het Zwitsers elftal). Niet dat de Nati nou zo vreselijk Zwitsers is. Naast spelers met oer-Zwitserse namen als Reto Ziegler vind je er ook voetbalsterren die naar namen als Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Eren Derdiyok, Johan Djourou of Admir Mehmedi luisteren.

https://zwitserlaan.wordpress.com/2011/07/27/rechts-gaat-onverminderd-door/,

  • oer-Zwitserse tradities

Pr-adviseur en politiek commentator Manfred Messmer uit Arlesheim schetst een beeld dat op dat van andere Europese landen lijkt: het wegvallen van een nationale vijand na de val van de Muur, een sterke economie waar desondanks ontslagen niet meer ondenkbaar zijn, onzekerheid over de globalisering, die tegelijk ook door veel Zwitsers verwelkomd wordt. "Blochers kracht is dat hij, als ondernemer, zowel kan inspelen op de moderne economie als de oer-Zwitserse tradities."

https://www.trouw.nl/nieuws/on-zwitserse-blocher-zet-de-toon-bij-verkiezingen~bcfb10d2/,

in voorzetselgroep


  • op zijn oer-Zwitsers

Kaasfondue op zijn oer-Zwitsers: oftewel zoals het hoort.

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20181022_00078147/avontuurlijke-kaasfondue,

met eigennaam


  • het oer-Zwitserse Bern

Een belangrijke brug over de Aare in het oer-Zwitserse Bern heeft opeens een Nederlandse naam?

https://graphixto.com/leonardkorff,