on-Zwitsers


on-Zwitsers 1.0

afwijkend van wat doorgaans, al dan niet terecht, als typerend voor Zwitserland of de Zwitsers wordt gehouden; niet in overeenstemming met een typisch Zwitserse eigenschap of toestand

Algemene voorbeelden


Voor het eerst sinds 1990 zijn in 1997 in heel Zwitserland weer meer overnachtingen geboekt dan het voorafgaande jaar. Na een malaise van zeven jaar trekt de economie weer wat aan. De neerwaartse spiraal, waardoor de werkeloosheid steeg tot het on-Zwitsers hoge 5 procent, is gestopt.

https://www.trouw.nl/nieuws/met-hartzeer-breken-zwitsers-het-hek-om-hun-land-af~ba1fcfb9/,

Blocher heeft de SVP groot gemaakt met on-Zwitsers agressieve tirades tegen de andere regeringspartijen, hoewel de partij zelf ook regeringsverantwoordelijkheid droeg.

https://www.tijd.be/nieuws/buitenland/zwitsers-parlement-kiest-populist-blocher-in-de-regering/1016624.html,

Wie kent niet de Freitag Flagshipstore, een winkeltoren van zeecontainers, een inmiddels haast on-Zwitsers icoon.

http://www.amersfoortcreatievestad.nl/2012/05/23/driedaagse-architectuur-excursie-zurich-in-transitie/,

De huisbaas & buurman & tuinman is in de tuin bezig, en bekijkt het bepakken van de motoren. Hij zegt iets in het Zwitsers-Duits wat ik niet goed versta. Ik loop naar hem toe om dat te zeggen en beter te kunnen luisteren wat hij zegt, en dan antwoordt hij in het Engels! Wat on-Zwitsers!

http://www.sylviastuurman.nl/stories/intermot/dag6/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • on-Zwitserse decadentie

Schillers stuk is tot in alle nevenintriges doortrokken van de tegenstelling tussen enerzijds een redelijke gezagsuitoefening, met respect voor de vrijheid van de Zwitser om als vrije boer, herder of jager het eigen leven volgens de traditionele Zwitserse waarden in te richten, en anderzijds willekeur, tirannie en on-Zwitserse decadentie.

https://dbnl.org/tekst/stap019vana01_01/stap019vana01_01_0054.php,

  • een on-Zwitserse naam

Het sociologische aspect van die permanente tweetaligheid speelt ook de personages in de roman parten, want Anatol Griese, de gemeentesecretaris die we in de geciteerde passage zagen naderen, heeft een Zwitserse moeder, een Duitse vader en een on-Zwitserse naam, met als gevolg dat hij in de dorpsgemeenschap met een scheef oog wordt aangekeken.

http://www.letterenfonds.nl/images/2019-06/ard-posthuma_simeliberg.pdf,

  • on-Zwitserse opvattingen

Kleiner ergerde zich groen en geel aan het fatalisme en het gebrek aan vechtlust bij de traditionele partijen. Vrijwel in haar eentje bond ze de strijd aan met de SVP. Hamerde op de kroonjuwelen van rechtsstaat, democratie en onafhankelijke rechtspraak, die ook onverkort dienen te gelden voor migranten. De SVP, die het gemunt heeft op allochtonen, beschuldigde ze van on-Zwitserse opvattingen.

https://sytzefaber.livejournal.com/106289.html,

  • een on-Zwitserse politiek

De Zwitserse parlementariër Oskar Freysinger is een van de weinigen in de SVP, die goed de wind in de rug hebben. Onlangs nog werd hem door enkele partijgenoten verweten, dat hij vanwege zijn provocatieve stijl en zijn bezoeken aan Europese populistische partijen een on-Zwitserse politiek zou bedrijven.

https://ejbron.wordpress.com/2011/10/30/svp-parlementarier-freysinger-een-onconventionele-politicus/,

  • een on-Zwitserse prijs
  • on-Zwitserse tarieven

Skipas Skipas voor een on-Zwitserse prijs. Een heel seizoen wintersporten in Saas-Fee voor zo'n 200 euro? Het kan echt in dit luxe Zwitserse skigebied.

https://www.snowrepublic.nl/reisverslag-saas-fee/

De prijslijst laat hele vriendelijk geprijsde drankjes zien, het zijn on-Zwitserse tarieven.

https://kidseropuit.nl/zurich-wandelen-uetliberg-en-langenberg-wildlife-park/,

  • het on-Zwitserse weer

In tegenstelling tot het on-Zwitserse weer van de afgelopen dagen, had zich nu een koude trog ontwikkeld, recht boven ons. Het ging steeds harder regenen en waaien.

https://fietskriebels.com/2015-bazel-porlezza-deel-2-langs-de-rijn-bodensee-en-over-de-alpen/

met bijwoord


  • bijna on-Zwitsers
  • echt on-Zwitsers
  • erg on-Zwitsers
  • heel on-Zwitsers
  • zeer on-Zwitsers
  • zo on-Zwitsers

Met de Franse taal lijkt ook het vrolijke en cultureel rijke Franse avondleven te zijn binnengehaald. Zo is Lausanne bijna on-Zwitsers leuk in de avond. Hier kun je te kust en te keur uitgaan. Een betere stad vind je niet in heel Zwitserland.

https://www.anwb.nl/vakantie/zwitserland/regio-meer-van-geneve-vaud

Het heet een hotel te zijn. Maar dat is het niet. Het is een HOSTEL! Heel VIES. Als gast moet jezelf je bed opmaken. Nog geen ramp, behalve dat je ziet hoe smerig de kussens en het matras zijn! Dit is echt ON-ZWITSERS.

https://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g2536763-d4454899-Reviews-Restaurant_Jurg_Jenatsch-Parpan_Canton_of_Graubunden_Swiss_Alps.html,

Ook in de Zwitserse Alpen zomert het volop. Door de hitte en de aanhoudende droogte wordt water er schaars. Om de berglandbouwers en hun alpenkoeien bij te staan, vliegt het leger met helikopters water naar afgelegen weideplaatsen. Erg on-Zwitsers: de boeren moeten geen factuur verwachten voor de leveringen. De vluchten worden gefinancierd via de begroting van Defensie, want dienen ook als oefenvluchten voor de piloten.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/08/03/zwitsers-leger-lest-de-dorst-van-alpenkoeien-per-helikopter/,

Ik kan er niet omheen: ik denk dat veel ja-stemmers niet alleen met het verstand maar ook vanuit de onderbuik hebben gestemd. Bij grote groepen mensen heerst hier een groot wantrouwen jegens de EU, die immers heel on-Zwitsers "centraal" regeert zonder directe democratie die men hier gewend is.

https://zwitserlaan.wordpress.com/2014/02/14/de-toestand-in-deze-bergen/,

De Zwitser Harald Szeemann (65), onafhankelijk tentoonstellingsmaker, is een nonchalante, zeer on-Zwitserse verschijning.

https://www.nrc.nl/nieuws/1999/09/10/een-beetje-overweldigd-worden-kan-geen-kwaad-7461690-a593205,

Normaal zijn chalets gebeitst in donkerder tinten, maar onze chalet zag er zo on-Zwitsers uit dat ik me in een andere wereld waande.

http://www.eygen-boeken.be/data/16%20Bliender%20manuscript%20watermerk.pdf,

met werkwoord


  • on-Zwitsers aanvoelen

De straat kleurt vrolijk door de Indiase gewaden en ik val op met mijn blonde haren tussen alle Chinese toeristen. Het is gezellig druk op straat en erg warm. Alles voelt heel on-Zwitsers aan.

https://www.reizen-met-de-trein.nl/bestemming-bereikt-interlaken-zwitserland/,

  • on-Zwitsers klinken

De bijgeleverde biografie bevestigde inderdaad dat de album titel 'IV' staat voor het vierde album van Pure Inc. Maar ook beschreef datzelfde velletje papier hoe geweldig deze band is, hoe puur hun Rockmuziek is, hoe traditioneel en modern tegelijk deze muziek is en waarschijnlijk niet onbelangrijk "hoe on-Zwitsers" deze band klinkt.

https://www.maxazine.nl/2010/11/03/pure-inc-iv/,

  • er on-Zwitsers uitzien

Normaal zijn chalets gebeitst in donkerder tinten, maar onze chalet zag er zo on-Zwitsers uit dat ik me in een andere wereld waande.

http://www.eygen-boeken.be/data/16%20Bliender%20manuscript%20watermerk.pdf,

  • on-Zwitsers verklaren

De Zwitsers kozen een andere weg: minaretten werden, in tegenstelling tot kerktorens, 'on-Zwitsers' verklaard. Kijkend naar het verleden is daar wat voor te zeggen: het christendom geeft al eeuwenlang dit continent mee vorm, de islam is in de meeste Europese gewesten een relatief nieuwe aanwezigheid. Maar in de toekomst moeten ook de Zwitsers met de blijvende aanwezigheid van moslims rekening houden.

https://www.tertio.be/magazines/512/artikels/Neen%20tegen%20het%20vijanddenken

in voorzetselgroep


  • op on-Zwitserse wijze

De wet waarvoor gestemd zou worden was zonneklaar... maar had als absoluut niet in die wet genoemd neveneffect dat verdragen over vrij personenverkeer met de EU moesten worden opgeschort waardoor Zwitserland een heel belangrijke exportmarkt zou verliezen. De aanjager van dat referendum, miljardair Blocher met z'n brulapen van de SVP, wist dat natuurlijk perfect en heeft er zonder twijfel op gegokt dat dit ook zou gebeuren. Ik betwijfel echter ten zeerste of veel stemmers zich dat staartje van het muisje realiseerden. Waarna de Zwitserse regering zich op hoogst on-Zwitserse wijze in allerlei bochten heeft gewrongen om ervoor te zorgen dat de verdragen zouden blijven bestaan terwijl er toch recht werd gedaan aan de referendumuitslag.

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1683977/88,

met eigennaam


  • on-Zwitserse Blocher

On-Zwitserse Blocher zet de toon bij verkiezingen. De Zwitser Christoph Blocher wint zondag de verkiezingen met zijn Volkspartij. Zijn campagnestijl in het kort: geen minaretten in de Alpen.

https://www.trouw.nl/nieuws/on-zwitserse-blocher-zet-de-toon-bij-verkiezingen~bcfb10d2/,

overig


  • on-Zwitsers hard
  • on-Zwitsers leuk
  • on-Zwitsers snel
  • on-Zwitsers zwoel

We hebben geen geluk, het waait on-Zwitsers hard, het regent en het is koud.

https://goingswiss.weebly.com/blog/hilari-in-fuerthalen,

Met de Franse taal lijkt ook het vrolijke en cultureel rijke Franse avondleven te zijn binnengehaald. Zo is Lausanne bijna on-Zwitsers leuk in de avond. Hier kun je te kust en te keur uitgaan. Een betere stad vind je niet in heel Zwitserland.

https://www.anwb.nl/vakantie/zwitserland/regio-meer-van-geneve-vaud

De ober rent achter ons aan, zodat het afrekenen on-Zwitsers snel gaat.

https://books.google.nl/books?id=kcByAAAAQBAJ&pg=PT50&lpg=PT50&dq=%22on-Zwitsers%22&source=bl&ots=ntdZUMfLrI&sig=ACfU3U17G9yEGitvW2HqQpIuvaOy963XGw&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjV2Pbp4MHlAhVL6KQKHdK2CxY4ChDoATAEegQICBAB#v=onepage&q=%22on-Zwitsers%22&f=false,

Geen idee waar we vorig jaar Rise van Martinez oppikten, maar het was ergens in maart en sindsdien blijft dit nummer bij onze favoriete tracks staan. Er is die heerlijke stem van Valérie Martinez en die zalig zwoele instrumentatie van strijkers, akoestische gitaar en voorzichtige drums die samen een on-Zwitsers zwoel gevoel opwekken. We zien hierbij geen bergtoppen bedekt met ijs en sneeuw, maar eerder een Spaans strand bij avondschemering.

https://damusic.be/dossier/martinez-1505.html,

  • als on-Zwitsers bestempelen

Bij de dienstwoning is enkel het dak zichtbaar uitgevoerd in hout. De hardstenen plinten die in de Bouwkundige Bijdragen van 1860 nog als on-Zwitsers werden bestempeld, lijkt J.H. Leliman (1828-1910) hier wel goed te keuren en als Zwitsers te typeren.

https://dspace.library.uu.nl/bitstream/handle/1874/337093/De%20chaletstijl%20in%20Nederland.%20De%20toepassing%20van%20de%20chaletstijl%20op%20Nederlandse%20monumentale%20landhuizen%20%281837-1915%29.pdf?sequence=2&isAllowed=y.,