omkeertijd


omkeertijd 1.0

(neologisme,vervoer en transport)

hoeveelheid tijd die nodig is vooraleer een transportmiddel na het afleggen van een traject opnieuw kan vertrekken; tijd tussen aankomst en vertrek van een transportmiddel

Semagram


Een omkeertijd…

is een tijd

 • [Duur] heeft een duur die afhangt van het tijdsverloop tussen aankomst en vertrek
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met onder meer het uitstappen en instappen van passagiers, het lossen en laden, tanken, schoonmaken enz.
 • [Object betroffen] heeft betrekking op vliegtuigen, schepen, treinen e.d.

  Hoofdsemagram: tijd


  Algemene voorbeelden


  Volgende week begint Schiphol met de bouw van de H-pier, die vooral bedoeld is voor luchtvaartmaatschappijen als bijvoorbeeld easyJet. Het is de bedoeling dat net gelande vliegtuigen op de nieuwe pier zo snel mogelijk weer klaar worden gemaakt voor vertrek. Een korte zogenoemde omkeertijd is erg belangrijk voor prijsvechters, die het moeten hebben van een groot aantal vluchten per dag.

  ANP,

  Daarnaast heeft men de 'omkeertijd' - het schoonmaken en bijtanken van het vliegtuig vroeg altijd een uur - teruggebracht tot 30 minuten.

  https://books.google.nl/books?id=4h-xYQUuwBEC&pg=PA116&lpg=PA116&dq=omkeertijd&source=bl&ots=Rb7DiGcU-N&sig=TdsgQiXpLAFgAympWqvq66L5clE&hl=nl&sa=X&ved=0CE8Q6AEwCWoVChMI-9aio46PxwIVAlsUCh0JwAcg#v=onepage&q=omkeertijd&f=false,

  Processen rondom laden, bunkeren, ligplaatsbezetting en nautische diensten zijn goed op elkaar afgestemd maar moeten beter en efficiënter om de verdubbeling ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. Door kennisdeling tussen medewerkers hierin centraal te stellen is informatie relevanter, sneller beschikbaar en waardevoller voor het totale logistieke proces binnen de haven. Het project heeft als doelstelling de omkeertijd van zeeschepen te verkorten door het beschikbaar stellen en delen van planningsinformatie aan alle medewerkers binnen het havenproces.

  corporate.kpn.com/web/file?uuid=616ec1d4-07f1-4e77-8c51...,

  Treinen die 's ochtends uit Groningen vertrekken, worden bij aankomst in Den Haag, en in dit geval, Rotterdam vanwege de korte omkeertijd slechts een klein beetje schoongemaakt, waarna ze terugrijden naar Groningen of Leeuwarden.

  https://forum.ns.nl/de-trein-11/vies-treinstel-7078,

  Etymologie


  Vroegste datering 2005
  Bijzonderheden In de vorige eeuw werd dit woord ook wel gebruikt m.b.t. tourbussen.