on-Deens


on-Deens 1.0

afwijkend van wat doorgaans, al dan niet terecht, als typerend voor Denemarken of de Denen wordt gehouden; niet in overeenstemming met een typisch Deense eigenschap of toestand

Algemene voorbeelden


Hoewel het kleiner is dan Falster en Lolland, is Møn ongetwijfeld een van de meest on-Deense eilanden door zijn kust met de steil omhoog rijzende, witte krijtrotsen.

https://www.sunly.nl/denemarken/deense-zuidzee-eilanden

Het boek eindigt bij de voordeur van het huis van Lars Elstrup. Idzenga wil juist hem ontmoeten, vanwege zijn mysterieuze status. De voormalig spits van Feyenoord lijkt onvindbaar, totdat iemand de journalist tipt eens in het telefoonboek te kijken. Elstrup heeft echter geen zin om te praten. Het is een on-Deens, maar wel mooi, onverwacht slot van het boek, waarin tientallen Denen open en eerlijk vertellen over hun ervaringen in Nederland.

https://staantribune.nl/boek-hard-gras-de-denen/,

RTL Nieuws-verslaggever Jaap van Deurzen staat voor het beschoten theater en ziet on-Deense taferelen. Op straat voelt hij de angst en machteloosheid. Het komt nu allemaal wel heel dichtbij, is de teneur.

https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/artikel/1345211/jaap-van-deurzen-kopenhagen-angst-en-machteloosheid,

De nationalistische Deense Volkspartij wilde begin januari met een wetsvoorstel een strafmaat van twee jaar plakken op het 'on-Deense' aansteken van het eigen vaandel. Lene Espersen, de conservatieve minister van Justitie, wimpelt het voorstel af: "Hoe de kritiek op Denemarken ook uitgedrukt wordt en hoe verwerpelijk dat ook gebeurt, het is niet de taak van de wetgever om zulke meningsuitingen te criminaliseren."

https://www.standaard.be/cnt/g9goe2ie,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een on-Deense naam
  • on-Deense namen

Boom rijdt voor Giant-Lowik, de Nederlandse amateurploeg die de Overijsselse ronde als z'n thuisronde mag beschouwen. Alle renners van deze ploeg kregen, vertelt Boom aan een journalist, een vrije rol. In de finale blijft hij over met de renner met een on-Deense naam (z'n vader komt uit Noord-Afrika) die hem duidelijk de baas is.

https://hetiskoers.nl/en-dan-verlies-je-van-een-onbekende-renner/,

Kopenhagen weert 'on-Deense' namen. Toen Musa Kekec, fan van FC Kopenhagen, de loting voor de Champions League zag, was hij direct enthousiast. De Deense club treft met Real Madrid, Juventus en Galatasaray drie Europese grootmachten. Maar tot zijn ontsteltenis kon Kekec geen tickets aanschaffen. Reden? FC Kopenhagen weert bezoekers met een achternaam die niet 'Deens' klinkt.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kopenhagen-weert-on-deense-namen~bda03327/,

  • on-Deense prijzen

Er is tevens een bistro die dagschotels aanbiedt en andere gerechten tegen on-Deense prijzen. Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

https://www.tripadvisor.nl/ShowUserReviews-g189541-d10724572-r707901043-CPH_Studio_Hotel-Copenhagen_Zealand.html,

met bijwoord


  • bijna on-Deens
  • erg on-Deens
  • te on-Deens

Ondanks dat Design By Us bijna on-Deens aandoet, deelt dit merk wel degelijk iets met zijn interieurcollega's uit het donkere noorden: de liefde voor verlichting. Een uitgebreide collectie lampen is hiervan het resultaat.

https://excellentmagazine.nl/lifestyle/trends/2017/designers-liefde-verlichting/,

"Alles dat zoet, zout of vet is, symboliseert het begrip 'hygge'," aldus een voedingssocioloog in de Deense krant Politiken. Er is wel 1 voordeel ten opzichte van de snoepverleiding in Nederland. Zoete dingen zijn hier peperduur. Een klein zakje Haribo neem je nog wel mee voor een euro, maar voor een zak van formaat tel je zomaar 5 of 8 euro neer. Daardoor kies ik toch vaker voor fruit. Erg on-Deens.

https://kleindeensgeluk.eu/hapslikweg-zoet-2/,

Wil je beter leren spelen om zelf ook songs te schrijven? "Nee, die drang heb ik totaal niet. Ik hou er van om deel uit te maken van Sunes schrijfproces en om input te geven. Als hij midden in dat proces zit, weet hij soms zelf niet meer welke de sterke songs zijn en hoe het verder moet. En dan help ik hem, want ik heb een uitmuntende smaak. Oei, dat was een erg on-Deense uitspraak. Ik begin blijkbaar stoutmoedig te worden. Da's de invloed van L.A., vrees ik."

http://www.kindamuzik.net/interview/the-raveonettes/the-raveonettes-lust-hoogmoed-en-zondige-gedachten/16559/,

In Denemarken trad nog eerder dan bij ons het naargeestige en intolerante populisme naar voren dat heden ten dage de agenda bepaalt en steeds meer binnensijpelt bij de grote partijen rond het midden. [...]. De overheid heeft in het land een aantal wijken aangewezen die te divers, te multi-etnisch zijn. Te on-Deens. Ze houden zich niet aan de wet van Jante en ze luisteren er naar te rare muziek die de geboren Deen niet weet te associëren met hygge.

https://joop.bnnvara.nl/opinies/denemarken-ontwikkelt-zich-tot-het-engste-land-van-europa,

met werkwoord


  • on-Deens aandoen

Ondanks dat Design By Us bijna on-Deens aandoet, deelt dit merk wel degelijk iets met zijn interieurcollega's uit het donkere noorden: de liefde voor verlichting. Een uitgebreide collectie lampen is hiervan het resultaat.

https://excellentmagazine.nl/lifestyle/trends/2017/designers-liefde-verlichting/,

  • on-Deens zijn

Na Frankrijk is de Boerka onderwerp van gesprek in Denemarken: de leider van de conservatieve partij (de DKF, een van de regeringspartijen), Naser Khader, heeft voorgesteld de boerka te verbieden in openbare ruimtes, meldt de Deense krant Jyllands-Posten. Dit conservatieve dagblad schrijft dat Khader, voorvechter van integratie en oprichter van de Beweging van Democratische Moslims, meent dat de boerka "on-Deens" is en vrouwen onderdrukt.

https://voxeurop.eu/nl/content/news-brief/78131-de-boerka-deens,

De Jezuskerk werd destijds bekritiseerd omdat veel decoraties aan het gebouw als godslasterlijk werden beoordeeld; het ontwerp zou bovendien 'on-Deens' zijn.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jezuskerk_%28Kopenhagen%29,

Het is bijna on-Deens dat er vooraf al zoveel over de uitslag wordt gespeculeerd. Maar nooit eerder is zo onzeker geweest wat de rol van de kleine partijen zal zijn.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/geen-tijd-voor-slogans-in-korte-stembusstrijd~b8d3e684/,