on-Zweeds


on-Zweeds 1.0

afwijkend van wat doorgaans, al dan niet terecht, als typerend voor Zweden of de Zweden wordt gehouden; niet in overeenstemming met een typisch Zweedse eigenschap of toestand

Algemene voorbeelden


Ik heb mijn hele leven al iets gehad met Zweden (het land, de taal) en Zweden (de mannen) en was helemaal blij met mijn Zweedse vriendje, totdat hij schreef dat hij 'dark hair' en 'brown eyes' had. On-Zweedser kan het niet en ik ben dan ook meteen gestopt met schrijven.

http://columnskarin.blogspot.com/2007/07/,

Het appartement dat wij hier in Altea la Nova huren, is eigendom van een Zweedse familie. De familie Lindström. Vast hele aardige mensen, want ze hebben het appartement smaakvol en fantasierijk ingericht. Eigenlijk een beetje on-Zweeds. Zweden hebben namelijk normaliter niet zoveel fantasie.

http://alexanderciska.nl/?p=13040,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • (zijn) on-Zweedse achternaam

Ravelli's vader was een arts uit het Italiaanse Zuid-Tirol en zijn moeder was afkomstig uit het Oostenrijkse Karinthië, hetgeen zijn on-Zweedse achternaam verklaart.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Ravelli,

  • on-Zweeds enthousiasme

Over het algemeen heeft Borg alle recht van spreken voor zijn on-Zweedse enthousiasme: de economie van zijn land doet het prima.

https://www.businessinsider.nl/genoeg-van-de-recessie-verhuis-naar-zweden/,

  • een on-Zweeds schandaal

Böman, die vorige week nog bij Handelsbanken de CEO ontsloeg, hield sinds zijn aantreden ook schoon schip bij het topkader van de papiergroep. Dat was ook nodig, na een on-Zweeds schandaal over wijdverspreid misbruik van bedrijfsjets bij het management.

https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/algemeen/zweeds-ontex-komt-apart-naar-de-beurs/9801352.html,

met bijwoord


  • bijna on-Zweeds
  • erg on-Zweeds
  • heel on-Zweeds
  • zeer on-Zweeds

In het noorden van Norrland zijn de komende dagen zelfs temperaturen van 32 graden mogelijk. In het zuiden kan het makkelijk 29 graden worden. De verwachtingen zijn bijna on-Zweeds goed en hoewel de voorspellingen voor de lange termijn wat onzeker zijn, lijkt het einde van het zomerweer nog niet in zicht.

https://denieuwezweed.com/2014/07/08/zomer-in-zweden-genot-onder-de-noorderzon/,

Het weer is hier op het ogenblik erg on-Zweeds. Grijs en druilerig en alle sneeuw smelt.

http://onsdagboekzweden.nl/2007.htm,

Meteen over de brug vind je de lokale toeristeninformatie. Wij naar binnen voor informatie en een sanitaire stop. En dat ging eigenlijk meteen al mis. De mensen daar hadden blijkbaar een slechte dag, waren niet bepaald vriendelijk en ronduit ongastvrij. En wat ook heel on-Zweeds was: voor het toilet moest worden betaald, en flink ook.

https://jkleest.nl/2016/09/oland-johan-theorin-voelt-sfeer-haarfijn-aan/,

Grootste afknapper: Bij aankomst vooruit betalen! Zeer on-Zweeds! Voor ons dus nooit meer.

https://www.zoover.nl/zweden/gavleborgs/ljusdal/ljusdal/camping,

met werkwoord


  • on-Zweeds aandoen

Noordelijker vind je een fascinerend natuurverschijnsel aan de Hoge Kust in Västernorrland. Hier veert het land sinds de ijstijd nog steeds op, ieder jaar 9 mm. Het heeft een grillig, fjordachtig landschap gevormd, dat bijna on-Zweeds aandoet.

https://wandeleninzweden.nl/regios-midden-zweden-noord/

  • iets on-Zweeds noemen

De mate waarin dit pad wordt bijgehouden is on-Zweeds te noemen. Normaal gesproken moet je bij zo ongeveer elke route wel over wat omgewaaide bomen heen klauteren.

http://www.oppadmet.nl/het-spoor-van-gustav-wasa-door-dalarna/,

  • on-Zweeds voetballen

"Malmö voetbalt on-Zweeds", vertelt Kruys tegen RTV Noord-Holland. "Ze zijn de laatste weken goed op dreef in Europese uitwedstrijden. Zo versloegen ze onder meer Glasgow Rangers. Maar AZ is in een bloedvorm. Als ik een voorspelling moet doen, ga ik toch voor AZ."

https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/212762/kruys-malmo-probeert-echt-te-voetballen,

  • on-Zweeds zijn

Belasting ontduiken is on-Zweeds. Wij zien belastingen betalen als een vorm van burgerzin. Net zoals op tijd komen op het werk of eerlijk zijn met je onkostennota's. Zweden houden niet van gesjoemel.

https://www.linkedin.com/pulse/ikea-topman-ingvar-kamprad-de-gierige-man-achter-een-albert,

Terwijl de Europese rekenmeesters zich het hoofd breken over hoe ze Portugal, Ierland, Griekenland en andere gebuisde lidstaten kunnen delibereren, glundert Zweden als de beste leerling van de klas. IJzersterke begrotingsdiscipline en dito economische groei: het kan wel degelijk. [...]. 'Het is on-Zweeds om op te scheppen, maar we zijn de besten in wat we doen.

https://www.tijd.be/dossier/europareeks/wat-pigs-kunnen-leren-van-pippi-langkous/9040276.html,

Die nationale mythe van Zweden als idyllische modelstaat stond al langer onder druk. Al sinds in 1986 premier Olof Palme werd vermoord, eveneens op straat. Ook toen, net als nu, werd gezegd dat de moord on-Zweeds was.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/zweeds-nee~b9b7522ec/,

in voorzetselgroep


  • op on-Zweedse wijze

Terug naar Gartner. [...]. Een uur lang weet hij op on-Zweedse wijze te zaal te amuseren en te boeien. Over het voordeel van een handicap. Waarom Denen een steeds groter deel van hun tijd op het toilet doorbrengen. Maar ook waarom Amerika een idee is – en niet een land. Boeiende zaken.

https://biplatform.nl/magazines/Aveq/111712.pdf,

overig


  • on-Zweeds goed
  • on-Zweeds lekker

Rechts het kleinste cafeetje van Zweden met on-Zweeds lekkere koffie.

http://metdecamper.nl/metdecamper/2017/07/19/een-avonturenpark-om-tot-rust-te-komen/,