onbewoonbaarheidsverklaring 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een onbewoonbaarheidsverklaring…
is een verklaring
Algemene voorbeelden
Onteigening staat gelijk aan een onbewoonbaarheidsverklaring. Dat wil dus zeggen dat ook bij een onteigening de huurovereenkomst onmiddellijk en zonder schadevergoeding wordt ontbonden.
Er ligt een stapel papieren op tafel, netjes geordend per thema: papieren van controles van het huis, van onbewoonbaarheidsverklaring en sollicitaties. De man van Hanifa heeft geen vast werk. Soms werkt hij in interimjobs. Zijn hoofd zit vol met allerlei problemen. Hij hoopt dat als hij een betere woonst kan huren, het ook beter gaat met het werk.
Het aangekochte onroerend goed werd op 20.08.1999, hetzij enige maanden vóór het verlijden van de notariële akte, onbewoonbaar verklaard. De reden van deze onbewoonbaarheidsverklaring was: - Er was geen (drinkbaar) water in de woning - De elektrische installatie vormde een brandgevaar - Ernstige vochtindringing in de leefruimtes van de woning. De aangekochte woning werd opgenomen in de inventaris betreffende de heffing ter bestrijding van leegstand en verkrotting van gebouwen en woningen.
Naast de gegevens die in de Brusselse Huisvestingscode zelf vermeld worden – ligging, bewoonbare oppervlakte, aantal kamers en vermoedelijke duur van de leegstand – moeten de gemeenten ook nog de contactgegevens noteren van de houders van een zakelijk recht op het goed, het aantal leegstaande bouwlagen, de datum waarop de leegstand een eerste keer werd vastgesteld en of er toen een proces-verbaal werd opgemaakt, de datum van toekenning van de stedenbouwkundige vergunning, of de gemeente de voorbije jaren een leegstandstaks heeft geheven, en of het leegstaande pand het voorwerp uitmaakt van een verhuurverbod of een onbewoonbaarheidsverklaring.
Combinatiemogelijkheden
als object bij een werkwoord
- een onbewoonbaarheidsverklaring afgeven
Gezien de grote woningnood is er geen onbewoonbaarheidsverklaring afgegeven.
- een onbewoonbaarheidsverklaring hebben
We hebben een al 18 jaar leegstaand huisje gekraakt waarvan de politie al leegstand heeft geconstateerd. Nou claimde de woningbouw een onbewoonbaarheidsverklaring te hebben, maar toen ik die vandaag wilde bezichtigen bleken ze alleen maar wat constateringen van een aannemersbedrijf te hebben. Nu is mijn vraag: Moeten wij aan het verzoek van de woningbouw gehoor geven en het pand maandag verlaten?
- de onbewoonbaarheidsverklaring opheffen
Aanpassingen tijdens de bouw werden te duur bevonden, maar de gemeente had met die onbewoonbaarheid een stok achter de deur. In november 1873 hief de gemeente de onbewoonbaarheidsverklaring op.
De ongeschikt- en/of onbewoonbaarheidsverklaring opheffen. Wanneer de gebreken in de woning zijn hersteld, kunt u opnieuw een onderzoek aanvragen. In dit geval vraagt u als eigenaar het conformiteitsattest aan.
met voorzetselgroep
Voorzetsel: van
- onbewoonbaarheidsverklaring van woningen
Deze combinatie van comfortabel en illegaal wonen is nauwelijks denkbaar in het kader van de onbewoonbaarheidsverklaring van woningen.
in voorzetselgroep
- verzoeken om een onbewoonbaarheidsverklaring
Stel je voor dat de instanties, die ik verzocht had om een onbewoonbaarheidsverklaring (bij mijn uithuiszetting), hun job gedaan hadden, ipv niets te doen, dan had vervolgens ook het OCMW en de burgemeester niets voor mij gedaan.
- een advies tot onbewoonbaarheidsverklaring
- besluit tot onbewoonbaarheidsverklaring
Van zodra de woning 15 punten of meer scoort, wordt geadviseerd om de woning ongeschikt te verklaren. Indien er ook gebreken aanwezig zijn die een ernstig veiligheids- of gezondheidsrisico inhouden voor de bewoners, dan wordt een advies tot onbewoonbaarheidsverklaring opgemaakt.
Welke papieren moet u meenemen? [...]. Besluit tot onbewoonbaarheidsverklaring en/of ongeschiktheid (maximum 2 maanden oud).
- leiden tot een onbewoonbaarheidsverklaring
Uiteindelijk neemt de burgemeester een beslissing over de ongeschiktheid/onbewoonbaarheid van de woning. Een woning wordt ongeschikt verklaard wanneer de gebreken aan de woning beperkt zijn. Dit blijkt uit het verslag van de gewestelijke ambtenaar. Wanneer de gebreken te groot of te talrijk zijn, zal dit leiden tot een onbewoonbaarheidsverklaring.
- wegens een onbewoonbaarheidsverklaring
Je werd uit je woning gezet wegens een onbewoonbaarheidsverklaring of wegens huurschulden.
met ander, nevengeschikt substantief
- ongeschiktheidsverklaring en onbewoonbaarheidsverklaring
- ongeschiktheidsverklaring of onbewoonbaarheidsverklaring
De nieuwe gemeentewet geeft de burgemeester op basis van artikel 135 - Openbare Orde, Veiligheid en Gezondheid - de mogelijkheid om de onbewoonbaarheid van een woning autonoom vast te stellen. In urgente omstandigheden kan de burgemeester op basis van dit artikel optreden om de veiligheid of de gezondheid van de bewoners, de omwonenden of de passanten niet in gevaar te brengen. Is een optreden niet zo urgent, dan kan de ongeschiktheids- en onbewoonbaarheidsverklaring van de Vlaamse Wooncode worden gehanteerd.
De ongeschikt- en/of onbewoonbaarheidsverklaring opheffen. Wanneer de gebreken in de woning zijn hersteld, kunt u opnieuw een onderzoek aanvragen. In dit geval vraagt u als eigenaar het conformiteitsattest aan.
Gevolgen van een ongeschikt- en/of onbewoonbaarheidsverklaring voor de huurder • in sommige gevallen moet u de woning verlaten. De sociale dienst van het Sociaal Huis/OCMW zoekt in dat geval mee naar een geschikte oplossing • slechts zeer uitzonderlijk krijgt u voorrang bij de toewijzing van een sociale huurwoning • als u verhuist naar een geschikte woning, kunt u in sommige gevallen een huursubsidie krijgen.