onderduiker


onderduiker 1.0

iemand die onderduikt; iemand die ondergedoken is; ondergedokene
Vooral in toepassing op iemand die was ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een onderduiker…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] duikt onder; is ondergedoken

    Algemene voorbeelden


    De mensen die onderduikers hadden, waren soms ouderen, kinderloze echtparen of grote gezinnen waar een onderduiker niet zo gauw zou opvallen.

    Meppeler Courant,

    Tot de honderden onderduikers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het gebied van Noordwest-Overijssel een veilige plaats vonden, behoorde ook Jan de Koning, voormalig minister van Sociale Zaken, die zondag overleed. Zijn vader had het als burgemeester van Zwartsluis bij de Duitsers zozeer verbruid, dat hij in het voorjaar van 1943 moest onderduiken. Om te voorkomen dat de Duitsers het gezin in gijzeling zouden nemen dook de hele familie De Koning onder, verspreid over verschillende adressen.

    Meppeler Courant,

    De marechaussee wist meestal precies waar de onderduikers zaten. Als er een inval dreigde kwamen ze waarschuwen. Ook de boerenzonen uit de naberschap, die bij de landwacht zaten, verwittigden de boer als er een razzia op komst was. In de donkere uren van de nacht werden de onderduikers haastig overgebracht naar andere adressen.

    De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een onderduiker hebben
    • onderduikers hebben

    Vlak na de oorlog hadden wij een onderduiker, John MaCintosh, en die had echte nylons voor mijn zuster en mij meegebracht.

    http://www.tue.nl/cursor/html/cursor3903/cultuer.htm

    Nu mag ook best bekend worden wat mijn familie destijds allemaal in het verzet heeft gedaan. Daar kun je een boek over schrijven. Toen kon dat niet. De linkerhand mocht niet weten wat de rechterhand deed. Onze naaste buren wisten nog niet dat we thuis onderduikers hadden.

    Meppeler Courant,

    • een onderduiker aangeven
    • onderduikers helpen
    • onderduikers verbergen
    • onderduikers verraden
    • onderduikers verstoppen

    Vaak ook waren de boeren uit op geld. Als een onderduiker veel geld bij zich droeg, kreeg de boer een groot gedeelte daarvan als hij de onderduiker bij de politie aangaf.

    De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

    Hollants waarschuwde voor de oorlog al tegen het toenemende anti-semitisme. Tijdens de bezetting hielp ze Joodse onderduikers.

    De Standaard,

    Een van mijn zegslieden wist te melden dat Roldanus al als dertienjarige joodse onderduikers aan de Duitsers verried, voor een rijksdaalder per stuk. 'Dat kon nog aardig oplopen.'

    Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

    Er is de lijn van een verzwegen hoofdstuk uit de familiegeschiedenis, terugreikend tot de Tweede Wereldoorlog: de grootvader heeft onderduikers verraden.

    http://www.leesplein.nl/assets/juryrapporten/wpp_1995.html,

    Veel boeren hadden onderduikers op hun erf verborgen. Al vanaf 1942 moesten de Joden zich verstoppen om niet op het polentransport gezet te worden.

    De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

    Samen met haar moeder heeft ze als jong meisje gedurende de oorlogsjaren onderduikers verstopt voor de Duitse bezetter. Ondanks het verlies van twee van haar kinderen bleef zij de kracht houden om anderen te ondersteunen en zich in te zetten voor de gemeenschap.

    Meppeler Courant,

    met adjectief ervoor


    • joodse onderduikers

    Vrienden van mijn ouders hadden joodse onderduikers. Hun schuilplaats was een lege kruipruimte boven de schuifdeuren op de parterre, onder de vloer van de eerste verdieping.

    Kan ik even langskomen?, Paul van Vliet,

    Sommigen besloten zich niet te melden. Zij zochten een onderduikadres met of zonder hulp van verzetsmensen. Eenvoudig bleek dat niet te zijn. Vele deuren bleven potdicht, dikwijls uit angst. Hulp aan joodse onderduikers betekende dat de hulpverleners zelf in een concentratiekamp terecht konden komen.

    http://www.auschwitz.nl/index2.html,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • onderduikers in het dorp
    • onderduikers in huis
    • onderduikers in mijn huis

    Aanvankelijk hadden de bezetters weinig greep op de onderduikers in het dorp, doordat telefonische aankondigingen over razzia's door postkantoorhouder Schoenmaker afgeluisterd werden en doorgegeven aan dappere lieden die met deze informatie wel raad wisten.

    Meppeler Courant,

    Hier waren in de oorlog drie onderduikers in huis, een dame en de beide heren van der Rhoer, van de Stationsweg.

    Meppeler Courant,

    Dat de onderduikers in mijn huis nooit gepakt zijn, dank ik aan de raad van mijn vader. Praktische raad: laat niemand het weten, doe je inkopen nooit bij één bakker, één melkboer, één kruidenier. Blijf in de stad, een stad uitkammen is domweg onmogelijk, op het platteland weet iedereen alles van iedereen.

    Het pistool van de rekening, Jan Willem Holsbergen,

    in voorzetselgroep


    • hulp aan onderduikers

    Al spoedig na het begin van de Duitse bezetting ontstonden de eerste verzetsgroepen. Het verzet hield zich bezig met het maken en verspreiden van illegale bladen, hulp aan onderduikers (helpen met de onderduik, en het geven van dagelijkse steun in de vorm van voedselbonnen, geld en eten), het vervalsen van persoonsbewijzen, spionage en gewapend verzet.

    http://www.4en5mei.nl/

    Gerrit de Boer was een zoon van Jan de Boer, een schoenmaker in Meppel. Hij maakte al vroeg deel uit van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers en later van de knokploeg te Meppel. De schoenwinkel van zijn vader werd gebruikt als contactadres voor de Meppeler KP.

    Meppeler Courant,

    met onbepaald voornaamwoord


    • veel onderduikers
    • vele onderduikers

    In het vijftig pagina's tellende boekwerkje 'Over de Hoge Brug' geeft zij een beeld van de oorlogsjaren in Dwarsgracht en een deel van Giethoorn. 'Ja, ze wisten dit plekje best te vinden. In de rietlanden vonden veel onderduikers en Franse en Belgische schippers een schuilplaats.'

    Meppeler Courant,

    Huysman was - zoals velen van de genoemde slachtoffers - christelijk en werd op 20 februari 1945 gearresteerd. In zijn huis zaten vele onderduikers.

    NRC,

    voorafgegaan door als


    • als onderduiker

    Na zijn diensttijd was hij werkzaam in de jutenzakkenhandel van Eddy van Esso die als onderduiker de oorlog had overleefd.

    Meppeler Courant,

    Het verzet had de burgervader geadviseerd verdere loyaliteit met de bezetters te beëindigen en als zovele van zijn collega's elders als onderduiker de bevrijding af te wachten.

    Meppeler Courant,

    Wel bleek nu dat zijn eerste jaren als onderduiker een kwelling waren geweest: hij sprak maandenlang geen bekenden en moest zijn vriendin vanuit openbare telefooncellen bellen zodat die op afgesproken plaatsen tassen met schone sokken en onderbroeken kon brengen.

    NRC,

    Opgejaagd wild sinds zijn duivelsverzen. Dinsdag verscheen het boek Joseph Anton; een memoir, waarin schrijver Salman Rushdie terugblikt op zijn jaren als prooi en onderduiker. Op zijn hoofd staat nu 3,3 miljoen dollar.

    http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/opgejaagd-wild-sinds-zijn-duivelsverzen~a3318678/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen