onthardingszout


onthardingszout 1.0

zout dat men toevoegt aan water met een hoog gehalte aan calcium en magnesium om zich met deze stoffen te verbinden en zo kalkafzetting in wasmachines, vaatwassers e.d. te voorkomen of te beperken; zout dat water onthardt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Onthardingszout…

is zout; is stof

  • [Vorm] heeft de vorm van korrels of tabletten
  • [Functie] dient om water te ontharden
  • [Werking of functionering] verbindt zich met het calcium en magnesium in water
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt gebruikt voor apparatuur en constructies die met water in contact komen zoals wasmachines, vaatwassers, verwarmingsapparatuur, leidingen enz.
  • [Gevolg of resultaat] voorkomt of beperkt kalkaanslag en verlengt daardoor de levensduur en de efficiëntie van apparatuur, leidingen en kranen

Algemene voorbeelden


Onthardingszout in bijvoorbeeld vaatwassers bindt aan calcium en magnesium om dit uit het water te halen.

http://www.tw-digitaal.nl/web/2012/TW4/36/1669/nieuwe_wateronthardingsmethode_.html,

Onthardingszout. Wie last heeft van 'hard' water, kan een waterverzachter installeren. Zo'n toestel werkt op basis van onthardingszoutkorrels. Kies voor zuivere zoutkorrels, die geen afvalstoffen nalaten.

http://www.brico.be/fiches/03/05/bfm_N_03_05_1.htm

Bij Eurosalt bieden wij met ons onthardingszout, ook wel regeneratiezout genoemd, de oplossing voor uw hard water problemen. Om water te ontharden wordt zout gebruikt [...]. Hoewel hard water niet schadelijk is voor de gezondheid, kan hard water een aantal ongewenste effecten hebben. De mineralen calcium en magnesium kunnen neerslaan als kalk, met alle gevolgen van dien.

http://www.eurosalt.nl/info/onthardingszout.html,

Wereldwijd komen jaarlijks miljarden kilo's onthardingszout in het afvalwater terecht door het gebruik ervan in onder meer wasmachines en afwasmachines [...]. Op veel plaatsen in de wereld bevat het leidingwater meer calcium en magnesium dan goed is voor apparatuur zoals wasmachines. Het water wordt daarom 'onthard' door er onthardingszout aan toe te voegen. Dit zout bindt zich aan calcium en magnesium en komt daarna in het milieu.

http://www.tue.nl/universiteit/nieuws-en-pers/nieuws/18-01-2012-wateronthardingsmethode-zonder-onthardingszout/,

Uw afwasmachine heeft regelmatig een dosis speciaal onthardingszout nodig (geen gewoon keukenzout). Dat zorgt ervoor dat de ingebouwde wasverzachter optimaal functioneert en kalkaanslag geen kans krijgt. De meeste afwasmachines geven met een indicatielichtje aan wanneer het zoutreservoir bijgevuld moet worden.

http://www.ah.nl/huishouden/tip?tipId=138,

onthardingszout 1.1

soort onthardingszout

Betekenisbetrekking


metonymie
Specifiek stof : soort stof
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een onthardingszout…

is een zout; is een stof

      Algemene voorbeelden


      Het in Twente gewonnen zout, zo'n 2 miljoen ton per jaar, wordt gebruikt voor de verwerking tot zoutspecialiteiten als consumptiezout, Broxomatic, een onthardingszout voor de vaatwasmachine, likstenen en wegenzout.

      http://www.digibron.nl/search/share.jsp?uid=00000000012de54d86faafdb7763de86&sourceid=1011,

      Het systeem [...] werkt met zogenaamde micellen, kleine deeltjes die in een soort filter opgeslagen worden. Het nadeel ervan is dat dit nu nog te duur is om te concurreren met de traditionele onthardingszouten.

      http://www.tue.nl/universiteit/nieuws-en-pers/nieuws/18-01-2012-wateronthardingsmethode-zonder-onthardingszout/,

      Dankzij een hoge zuiverheid zijn onze zouttabletten geschikt voor alle types van waterverzachters [...]. Het zout voldoet aan de Europese norm voor onthardingszouten.

      http://www.eurowater.be/dienst_na_verkoop/bestellen_van_zout_en_test_kit.aspx

      Kan elke soort zout in de waterontharder worden toegepast? Neen, voor de regeneratie van de harskern mogen uitsluitend speciale onthardingszouten worden gebruikt. De toepassing van deze zouten garandeert een geheel zuivere zoutoplossing, zonder verspilling en of verharding.

      http://www.apvodo.nl/vragen.htm