oogarts


oogarts 1.0

arts die is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en het onderzoek van oogafwijkingen en oogziekten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een oogarts…

is een arts; is een persoon

 • [Deskundigheid of vaardigheid] is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en het onderzoek van oogafwijkingen en oogziekten

  Hoofdsemagram: arts


  Algemene voorbeelden


  Profiel oogarts. Opleiding: Na het artsexamen volgt een specialistische opleiding tot oogarts. Deze duurt 5 jaar. Een aantal oogartsen volgt na de opleiding aanvullende scholing (fellowships) in binnen- en/of buitenland [...]. Kennisdomein: De oogarts is in staat afwijkingen van het oog, het visuele systeem, de oogkas, de oogleden en de traanwegen en daarmee samenhangende ziekten te diagnosticeren. Hij legt de relatie tussen de oogheelkundige afwijking en de algemene gezondheid vast. De oogarts kan een behandelplan opstellen en dat behandelplan uitvoeren. Zowel bij de diagnostiek als bij de behandeling wordt waar nodig samengewerkt met de huisarts, met andere specialisten en met supergespecialiseerde oogartsen. Onder dit behandelplan vallen alle noodzakelijke medicamenteuze en (laser-) chirurgische handelingen.

  http://www.oogheelkunde.org/patienten/de-oogarts,

  Bij de meest voorkomende chronische vorm van glaucoom, wordt de afvoer van het kamerwater belemmerd door vernauwing van de afvoerkanaaltjes waardoor de oogdruk oploopt. Sommige ogen verdragen een verhoogde druk beter dan andere. Daarom is het zo belangrijk dat elke "patiënt met een verhoogde oogdruk" regelmatig door een oogarts gecontroleerd wordt.

  http://www.uwapotheker.be/apokrant/apokrant12/pagina1.html,

  Om erachter te komen of er inderdaad sprake is van ouderdomsstaar, bekijkt de oogarts uw ogen met de spleetlamp. Deze lamp geeft een smalle bundel licht, waarmee de oogarts het voorste deel van het oog kan bekijken. Daar bevindt zich de ooglens. De oogarts kan met het licht zien of er troebelingen zijn in de ooglens en zo ja, hoe ver die staar zich al heeft ontwikkeld. Daarnaast onderzoekt de oogarts hoeveel u nog kunt zien en of uw ogen verder gezond zijn.

  http://www.oogheelkunde.org/nonflash/h_voorlichting.html

  Veel oogproblemen kunnen verholpen worden met een aangepaste bril of contactlenzen, afgeleverd door een erkende opticien, op voorschrift van een oogarts.

  http://www.socmut.be/vrije/brillen.htm

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen