oogsttijd


oogsttijd 1.0

( Met betrekking tot planten, gewassen, vruchten e.d. die men kweekt of die in de vrije natuur groeien.)
periode waarin men de oogst pleegt binnen te halen; periode van de oogst

Semagram


Een oogsttijd…

is een tijd

 • [Tijd] valt na de periode waarin het betreffende tot volle rijpheid of groei is gekomen
 • [Object betroffen] heeft betrekking op het binnenhalen van de oogst

  Hoofdsemagram: tijd


  Algemene voorbeelden


  De herfst is oogsttijd [...]. Vanaf half september is het een drukte van belang in de boomgaard. De eerste appels kunnen geplukt worden.

  http://www.fruitbedrijfhorstink.nl/index.php?page=de-boomgaard

  De Ardèche is een belangrijke leverancier van wilde bosbessen [...]. De oogsttijd valt van half juli tot half augustus.

  https://books.google.nl/books?id=NgWfvUM8n2IC&pg=PA19&lpg=PA19&dq=%22De+Ard%C3%A8che+is+een+belangrijke+leverancier+van+wilde+%22&source=bl&ots=ykAOe_Uy0X&sig=nJEMT4925gk8mkmye1IThw0dzmI&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiXouKGwrbKAhVEwA4KHdhEAW0Q6AEIHzAA#v=onepage&q=%22De%20Ard%C3%A8che%20is%20een%20belangrijke%20leverancier%20van%20wilde%20%22&f=false

  Oogsttijd in de Wilhelminapolder. De mooiste tijd van het jaar barst nu echt los: de oogsttijd. Nadat we eerder al een begin maakten met de oogst van graszaad en de eerste conservenerwten, zijn we nu ook met de graanoogst gestart.

  http://www.kmwp.nl/oogst-barst-los/,

  De hedendaagse grote open landbouwgebieden zijn een ramp voor de patrijzenstand. In de oogsttijd verandert een granenveld van de ene op de andere dag naar een kaal steppe landschap zonder beschermingsmogelijkheden.

  http://www.vogelsvanbelgie.be/Special_Patrijs.html

  De branden ontstonden 's nachts en werden meestal te laat ontdekt om nog geblust te worden. Het gebeurde meestal onmiddellijk na de oogsttijd als de schuren nokvol graan staken.

  De lange geboorte, Lut Ureel,

  Veilig de weg op tijdens oogsttijd. De maisoogst is begonnen. Dat betekent dat agrariërs en loonwerkers lange dagen en nachten maken om de mais van het land te halen en vaak vanaf het land de weg op moeten [...]. Rijd daarom niet te hard en pas uw rijstijl aan. Bedenk dat er ook agrariërs op de weg kunnen zijn om de wegen schoon te maken.

  https://www.lochem.nl/nc/bestuur-organisatie-nieuws/nieuws/nieuwsoverzicht/artikel/bericht/veilig-de-weg-op-tijdens-oogsttijd-7818/

  Riet dat geschikt is om als dakbedekking te worden gebruikt is eenjarig, plm. 2 meter lang, dun, recht, hard en blank. De oogsttijd loopt van december tot april. Na het oogsten wordt het riet in dikke bossen gebonden (veldbossen).

  http://www.bronrietdekkers.nl/riet.htm

  Verder bepaalt de gebruikte houtsoort ook de oogsttijd. Zachthout is al oogstbaar na zes maanden. Hardhout is pas na een goed jaar doorgroeid, maar kan veel langer worden gebruikt.

  De Standaard,