oom agent


oom agent 1.0

((vooral) in Nederland)

vriendelijke politieagent die met burger op goede voet staat en die soms als te zachtaardig gezien wordt; goedmoedige, behulpzame, een tikkeltje vaderlijke politieagent
Ook wel spottend of zelfs denigrerend gebruikt.

Algemene voorbeelden


In 1965 werd hij op 29-jarige leeftijd agent in het Rotterdamse korps [...]. Maar hij was toch vooral de gemoedelijke oom agent. Zo hebben de Meppelers hem leren kennen. We zullen hem missen.

Meppeler Courant,

Technisch is tegenwoordig vrijwel alles mogelijk en het is met de beste wil van de wereld niet in te zien waarom er nog drugshandelaren zijn die 'oom agent' om de tuin weten te leiden.

Rotterdams Dagblad,

De chef van de afdeling recherche van de politie in Meppel kuiert vanaf vrijdag als vrij burger door de Hoofdstraat en niet meer als een vriendelijk-alerte oom agent.

Meppeler Courant,

Speciaal om die reden heb ik mijn beltegoed opgewaardeerd en heb ik het nummer van het dichtstbijzijnde politiebureau (2 minuten verderop) in het adresboek van mijn telefoon geprogrammeerd. Het vermoedelijke scenario ken ik natuurlijk aan de hand van de verhalen van JT, HM en TL, en ik heb geen zin om met me te laten sollen of getuige te zijn van allerlei onverkwikkelijkheden. Dus mag oom agent het komen opknappen als het er ooit zover komt.

http://www.amsterwitched.nl/

Hoe dikwijls had ik me, als Oom Agent in Amsterdam, niet laten uitschelden voor staatspooier en SS'er.

De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

En allemaal buitenlanders, hè. Criminele illegalen. Steken hun eigen moeder neer voor een geeltje. En als die gasten even jammeren, staat oom agent met een pleistertje klaar. Maar een Nederlander die zijn geld eerlijk verdient, krijgt in dit land problemen.

NRC,