opensource


opensource 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

met een vrij toegankelijke broncode
Als bijvoeglijk naamwoord spellen we het Engelse open source volgens de Nederlandse spellingregels aan elkaar (opensource). Samenstellingen als opensourcesoftware zijn gevormd met het zelfstandige naamwoord open source, dat we in het Nederlands als op zichzelf staand woord wél met een spatie schrijven. Het is ook mogelijk om opensource software te schrijven; opensource is dan een bijvoeglijk naamwoord bij software.

Algemene voorbeelden


Hebt nu wel Microsoft Edge. Waar in principe weinig mis mee is. Zeker niet nu het gebaseerd is op Chromium (de opensource versie van Chrome) en de extensies van Chrome nu ook allemaal werken.

Fok!,

Op 2 februari, haar Patroonsfeest, reikte de KU Leuven vijf eredoctoraten uit. Die gingen naar de Libanese Huda Y. Zoghbi voor haar baanbrekend onderzoek naar zeldzame hersenaandoeningen, de Amerikaanse antropoloog Joseph Henrich, de Argentijnse filmregisseur Lucrecia Martel, Brits chemisch ingenieur Gareth McKinley en de Amerikaanse juriste Karen Sandler voor haar werk rond vrije en opensource software.

Het Nieuwsblad,

Behalve de encyclopedie zijn er meer wiki-projecten, zoals Wikibooks, waar iedereen hele boeken on line kan zetten, of Wiktionary, dat de ambitie heeft om een alomvattend woordenboek van alle talen ter wereld te worden. De software waarop alles draait is open source: iedereen kan verbeteringen aanbrengen in de programmatuur.

Trouw,

Als de gehele landelijke overheid overstapt op open-source software, kan dat een besparing van omgerekend 2,9 miljard euro opleveren. [...] Bij opensource software zijn de broncode en andere rechten voor alle partijen vrij toegankelijk. Daardoor kan iedereen de software vrij aanpassen en zijn de kosten veel lager dan wanneer zij van commerciële partijen wordt betrokken.

de Volkskrant,

Heb nu een Asus met opensource firmware erop, maar dit type wordt door de Opensource-club bij de eerstvolgende release niet meer gesupport.

Fok!,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • open source tot een antwoord komen
  • (meer) opensource werken

Als u essentiële zwaktes weglaat of verdraait, klimmen deze deskundigen in het toetsenbord. Daarop kunt u reageren, en zo komen we open source tot een antwoord op de vraag: hoe is het mogelijk dat in Nederland de benodigde investeringen tot nu toe maar niet loskomen en DuraCar misschien naar België of Portugal moet verhuizen?

NRC Handelsblad,

"Mensen willen niet meer alleen rondlopen en 'Oh, wat mooi' zeggen. Wij zullen meer open source gaan werken, waarbij we niet alleen kunstenaars en ontwerpers uitnodigen, maar ook techneuten, hobbyisten en wetenschappers vragen mee te denken en te werken."

Trouw,

Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2003
Brontaal Engels
Vorm in brontaal open source
Betekenis in brontaal idem