opkoopbescherming 1.0
(politiek en bestuur; bouw, gebouwen en huisvesting; neologisme)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Opkoopbescherming…
is een maatregel
- [Doel of bestemming] dient om de kansen voor starters en andere kopers op de woningmarkt te vergroten en de leefbaarheid van bepaalde wijken te bevorderen
- [Functie] voorkomt dat vrijgekomen koophuizen worden opgekocht door beleggers die ze eventueel verkameren en vervolgens verhuren
- [Plaats] geldt in bepaalde wijken van een stad
- [Tijd] mag, als het wetsvoorstel door de Eerste Kamer komt, vanaf 1 januari 2022 worden ingezet
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een soort zelfbewoningsplicht; is een vorm van antispeculatieregelgeving
- [Behandeling of bewerking] moet door de gemeenteraad worden vastgelegd in de lokale huisvestingsverordening
- [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt ingesteld omdat er te weinig betaalbare koopwoningen zijn en omdat sommige wijken verslonzen doordat zowel de opkopers als de vaak (zeer) tijdelijke huurders te weinig aandacht en geld besteden aan het onderhoud van de woningen en zich minder verantwoordelijk voelen voor de buurt
- [Onderscheid of tegenstelling] is niet zoals zelfbewoningsplicht op een woning van toepassing maar op een wijk; geldt een beperkt aantal jaren, terwijl zelfbewoningsplicht in principe voor onbepaalde tijd van toepassing kan zijn; kan ook voor bestaande woningen kan gelden, terwijl de zelfbewoningplicht alleen voor nieuwbouw kan worden afgedwongen
Algemene voorbeelden
Rotterdam stelt vanaf 1 januari in zestien wijken een zogeheten 'opkoopbescherming' in voor huizen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. Wie in deze buurten zo'n huis koopt, moet daar zelf in gaan wonen of mag het huis alleen onder strikte voorwaarden verhuren. De gemeente wil op die manier huisjesmelkers te lijf gaan en het voor starters makkelijker maken een huis te vinden.
Met een zelfbewoningsplicht moeten beleggers het moeilijker krijgen op de woningmarkt. Zij drukken gewone kopers vaak weg, om huizen dan snel weer door te verkopen of voor hoge prijzen te verhuren.
'Opkoopbescherming' heet het nieuwe machtsmiddel, en het komt neer op een gebiedsverbod voor beleggers. Gemeenten kunnen bepaalde wijken of straten aanwijzen waar de 'opkoper' voortaan zonder vergunning niet meer mag verhuren. Want de particuliere belegger, omschreven als iemand die zelf niet in de woning woont en minimaal drie woningen bezit, rukt op.
Combinatiemogelijkheden
als subject bij een werkwoord
- gelden
Per 1 januari 2022 treedt een wetswijziging in werking die een tweede poging is om de activiteiten van beleggers op de woningmarkt te belemmeren. Gemeenten krijgen dan de mogelijkheid om delen van hun gemeente aan te wijzen waar een 'opkoopbescherming' geldt, zoals de minister het omschrijft.
als object bij een werkwoord
- de opkoopbescherming aangrijpen
- de opkoopbescherming inzetten
- een opkoopbescherming instellen
- een opkoopbescherming invoeren
- zo'n opkoopbescherming invoeren
De PvdA grijpt de zogenoemde 'opkoopbescherming' aan om starters meer kans te geven.
Als eerste gemeente wil Rotterdam, waar zondag een woonprotest is, de 'opkoopbescherming' inzetten tegen investeerders. Die proberen nu nog snel huizen in bezit te krijgen.
Rotterdam stelt vanaf 1 januari in zestien wijken een zogeheten 'opkoopbescherming' in voor huizen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. Wie in deze buurten zo'n huis koopt, moet daar zelf in gaan wonen of mag het huis alleen onder strikte voorwaarden verhuren. De gemeente wil op die manier huisjesmelkers te lijf gaan en het voor starters makkelijker maken een huis te vinden.
Vooruitlopend op landelijke wetgeving wil de gemeente een 'opkoopbescherming' invoeren, een soort zelfbewoningsplicht. Kopers mogen in bepaalde buurten een woning dan vijf jaar lang niet verhuren.
Grote steden werken aan plannen om particuliere beleggers te weren van de woningmarkt. Rotterdam, Eindhoven, Den Haag en Haarlem willen zo'n 'opkoopbescherming' uiterlijk begin volgend jaar invoeren om de gekte op de koopmarkt in te dammen. Dit komt neer op een gebiedsverbod voor beleggers. Gemeenten kunnen bepaalde gebieden aanwijzen waar voortaan zonder vergunning niet meer mag worden verhuurd.
met adjectief ervoor
- de zogenoemde opkoopbescherming
De PvdA grijpt de zogenoemde 'opkoopbescherming' aan om starters meer kans te geven.
Zoals dat op kleine schaal gebeurde in het wooncomplex aan de Mathenesserweg, wil de gemeente op grote schaal beleggers in meerdere wijken weren. Dat gebeurt met de zogenoemde opkoopbescherming: een landelijke wet die op 1 januari ingaat. In wijken waar goedkope en middeldure woningen schaars zijn, of de leefbaarheid onder druk staat, kan de gemeente zo'n opkoopbescherming invoeren. Dit betekent dat de koper de woning vier jaar niet mag verhuren, in de hoop dat hij of zij er zelf gaat wonen.
met voorzetselgroep
Voorzetsel: voor
- opkoopbescherming voor bestaande woningen
Per 1 januari worden maatregelen voor opkoopbescherming voor bestaande woningen wettelijk mogelijk.
in voorzetselgroep
- met de opkoopbescherming
Door het woningtekort zijn beleggers in verhuurpanden niet al te populair. Vanaf volgend jaar mogen gemeenten met de 'opkoopbescherming' nieuwe verhuur tegenhouden. Onder meer Amsterdam, Den Haag en Haarlem hebben dat al aangekondigd voor panden met een WOZ-waarde tot zo'n vier à vijf ton.
- maatregelen voor opkoopbescherming
- het wetsvoorstel voor een opkoopbescherming
Per 1 januari worden maatregelen voor opkoopbescherming voor bestaande woningen wettelijk mogelijk.
De minister heeft wel beleid opgesteld, maar dat gaat de wethouders niet ver genoeg. Neem het wetsvoorstel voor een opkoopbescherming; daarmee kunnen gemeenten wijken aanwijzen waar het kopen van een huis voor verhuur niet is toegestaan. Die moet in de plaats komen van de verplichting zelf in een gekocht huis te wonen. "Dat schrikt nieuwe verhuurders af, maar zo los ik het probleem met zittende verhuurders niet op", zegt wethouder Kurvers uit Rotterdam.
met aanwijzend voornaamwoord
- die opkoopbescherming
In de praktijk gaat het bij die 'opkoopbescherming' [...] niet om koop- maar om huurwoningen. [...]. Een betere oplossing is om die opkoopbescherming echt voor koopwoningen te gebruiken. Door woningen de komende tijd op rantsoen te zetten. Particulieren zouden tijdelijk geen tweede woning mogen kopen en bedrijven moeten überhaupt wegblijven van de woningmarkt.
Etymologie
Aard herkomst | inheems woord |
---|---|
Vroegste datering | 2020 |