opticien


opticien 1.0

iemand die voor zijn beroep oogmetingen uitvoert en optische instrumenten vervaardigt en verkoopt, zoals brillen, brillenglazen en contactlenzen; gediplomeerd oogmeetkundige en maker en verkoper van optische instrumenten, zoals brillen, brillenglazen en contactlenzen; winkelier die is opgeleid om brillen en contactlenzen aan te meten en te verkopen

Semagram


Een opticien…

is een persoon

 • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft doorgaans een relevante opleiding gevolgd
 • [Activiteit of handeling] voert oogonderzoek uit; verricht oogmetingen; verkoopt optische instrumenten; meet brillen aan

  Algemene voorbeelden


  Na diverse oogmetingen vroeg ik aan de opticien uit welke monturen ik eventueel kon kiezen. Dit bleek nog niet zo eenvoudig te zijn.

  http://pasnederland.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=701:de-opticien&catid=66&Itemid=125,

  Volgens Borst stappen mensen ook naar een oogarts als ze eigenlijk alleen een bril of lenzen nodig hebben. Daarvoor kunnen ze volgens haar ook heel goed terecht bij een opticien.

  Meppeler Courant,

  Brildragers die tijdens het fotograferen of filmen hun bril als hinderlijk ervaren, kunnen kiezen voor een opzetlens voor de camera. Deze lens die dezelfde sterkte moet hebben als de bril, is verkrijgbaar bij de fotospeciaalzaak. Wie een speciale bril draagt, bijvoorbeeld met een cilinder, kan voor zo'n opzetlens bij de opticien terecht.

  http://www.seniorennet.be/Pages/Gezond_leven/gezondheid_wanneer_naar_de_opticien.php

  Een opticien mag voorlopig nog altijd een oogonderzoek uitvoeren als een patiënt niet meer goed kan lezen. Het Brusselse hof van beroep heeft vrijdag immers de eis van de Vereniging van Oogartsen tegen de vertegenwoordigers van Vision Express, een internationale keten van brillenwinkels, onontvankelijk verklaard. Volgens het hof van beroep moet er gewacht worden op een uitspraak van het Europese hooggerechtshof in Luxemburg. Volgens de Beroepsvereniging van Oogartsen mag een "oogonderzoek" enkel door erkende oogartsen uitgevoerd worden.

  http://www.kimbols.be/artikels/optiek/opticiens_oogonderzoeken_uitvoeren.php,

  Oogartsen moeten eenvoudige werkzaamheden afstoten en overlaten aan optometristen (opticiens) en orthoptisten (iemand die mensen met oogafwijkingen oefent in het juiste gebruik van de ogen). Die moeten dan wel onder de verantwoordelijkheid van oogartsen werken.

  Meppeler Courant,

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • meten

  Sensoren in de Auto Refractor zenden een ongevaarlijk infrarood signaal uit, dat door uw ogen wordt weerkaatst. De mate waarin de straal wordt teruggekaatst bepaalt de eventuele sterkteafwijking van uw ogen. Tot 0,25 nauwkeurig. De opticien heeft zo een eerste indruk van uw ogen [...]. Blijkt uit de eerste meting wel dat u een bril of lenzen nodig hebt, dan kan de opticien helemaal exact meten met de Phoromat, een computergestuurd oogmeetapparaat.

  http://www.rodenstock.be/2000/producten/instrumenten/instrumenten1.html

  in voorzetselgroep


  • langs de opticien
  • naar de opticien

  Het was Bea niet, zag ze, de vrouw leek van dichtbij zelfs niet een beetje op Bea en ze nam op hetzelfde moment het kloeke besluit nog diezelfde middag langs de opticien te gaan voor sterkere lenzen.

  Niet doen Agnes, Peter van Straaten,

  Vrije tijd is er om te ontspannen. Dat geldt ook voor uw ogen. Met de juiste bril of contactlenzen hoeven ze niet zo hard te werken. Ga daarom eens per jaar naar de opticien of optometrist want beter zien verhoogt de kwaliteit van je vrije tijd.

  http://www.seniorennet.be/Pages/Gezond_leven/gezondheid_wanneer_naar_de_opticien.php

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • gediplomeerde opticiens
  • gespecialiseerde opticiens

  In mei 1959 opende Georges Bodart, samen met zijn echtgenote, de zaak. 40 Jaar later is het, dank zij hem, de belangrijkste optiekzaak van België geworden. Ons team is samengesteld uit gediplomeerde opticiens. De meesten hiervan werken er sinds lange jaren.

  http://www.bodartopticiens.be/ned/his.htm

  Onze gespecialiseerde opticiens stellen eveneens ter beschikking van mensen met zware gezichtsstoornissen, die met gewone brillen niet meer kunnen geholpen worden, alle bestaande systemen voor slecht-zienden.

  http://www.bodartopticiens.be/ned/his.htm

  met ander, nevengeschikt substantief


  • een opticien of optometrist
  • opticien of oogarts

  Vrije tijd is er om te ontspannen. Dat geldt ook voor uw ogen. Met de juiste bril of contactlenzen hoeven ze niet zo hard te werken. Ga daarom eens per jaar naar de opticien of optometrist want beter zien verhoogt de kwaliteit van je vrije tijd.

  http://www.seniorennet.be/Pages/Gezond_leven/gezondheid_wanneer_naar_de_opticien.php

  Als je vermoedt dat je astigmatisme hebt, raden wij je aan een volledig oogonderzoek te doen bij de opticien, optometrist, contactlensaanpasser of oogarts.

  http://www.benl.acuvue.be/products/25.0toric/25.2do-i-have-astigmatism.htm

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  opticien 2.0

  winkel waar oogmetingen worden uitgevoerd en optische instrumenten worden vervaardigd en verkocht, zoals brillen, brillenglazen en contactlenzen
  In combinatie met een eigennaam vaak gespeld als Opticien (met hoofdletter) en in het meervoud ook in toepassing op een (winkel)keten.

  Semagram


  Een opticien…

  is een winkel

  • [Object betroffen] verkoopt brillen, brillenglazen, contactlenzen en andere optische instrumenten, zoals verrekijkers en vergrootglazen

   Algemene voorbeelden


   Een groot lokaal is aan de vergrootglazen gewijd. Zo zijn wij één van de enige opticiens die U dergelijke keuze van vergrootglazen kunnen aanbieden. Of het nu de professionele vergrootglazen betreft, of eenvoudige vergrootglazen voor het lezen, U kunt ze allemaal rustig uitproberen in dit lokaal.

   http://www.bodartopticiens.be/ned/his.htm

   Het is de omgekeerde wereld: voor het naar bed gaan je lenzen inzetten, lekker gaan slapen, en 's morgens de lenzen weer in de vloeistof zetten. Dan zonder lenzen of bril de deur uitgaan en toch de hele dag scherp zien. Het kan met de nachtlens [...]. Het fenomeen komt uit Australië waar deze al jaren wordt gebruikt. In Nederland bestaan nachtlenzen ook al langer, maar ze zijn nu via opticiens voor de 'grote markt' beschikbaar.

   Rotterdams Dagblad,

   Een kleine loep die men aan een koordje om de hals kan dragen of in de zak kan steken is het meest praktisch. De vergroting staat op de huls aangegeven. 10x vergroting voldoet in de praktijk het beste. De loep is bij opticiens en fotozaken verkrijgbaar.

   http://geologie.cjb.net/,

   Combinatiemogelijkheden


   met eigennaam


   • een Specsavers opticien
   • opticien Bodart
   • Greving opticiens
   • Specsavers opticiens

   Met een marktaandeel van 25 % is Specsavers niet enkel de grootste en meest succesvolle groep van opticiens in Groot-Brittannië , maar ook een begrip: 1 op 4 Britse brildragers heeft zijn bril gekocht bij een Specsavers opticien.

   http://www.rmv.be/vertaalbureau.html

   Uitbater Ton Visser van Becker Opticien kan zijn geluk nog steeds niet op.

   Nieuwsblad van het Noorden,

   Het aanpassen van contactlenzen is, bij de Opticien Bodart, geen bijkomstige maar wel een volwaardige activiteit. Dit is de reden waarom de contactlenzen afdeling gescheiden is van de brillenafdeling en zich op de eerste verdieping bevindt.

   http://www.bodartopticiens.be/ned/his.htm

   Greving Opticiens is verhuisd van de Swaenenborgh naar de Grote Markt 2 te Meppel, naar het Rietveld-pand dat enige tijd leeg stond.

   Meppeler Courant,

   Specsavers Opticiens heeft in de brillenoorlog een hoger beroep verloren. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde maandag dat de prijsbreker een reclamecampagne waarin prijzen worden vergeleken met die van concurrent Pearle, moet stopzetten.

   ANP,

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   opticien 2.1

   gebouw waarin een winkel voor brillen e.d. is gevestigd; gebouw waarin een brillenwinkel is gehuisvest

   Betekenisbetrekking


   metonymie
   Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

   Semagram


   Een opticien…

   is een gebouw

     Algemene voorbeelden


     Zuchtend passeerde hij de opticien op de hoek en liep langs het grachtenpand met het monogram van Johan Sabastian Bach boven de deur. Hij dacht terug aan het sollicitatiegesprek. 'Maarten Schild, voor copy die niet valt te kopiëren', stond er op zijn gelige kaartje.

     http://norbert.nu/default.cfm?y=2011&m=10&blog=1,

     "Ik heb al op m'n donder gehad van de jongens. Die vonden dat ik liep te beunen", vertelt de Harener brandweercommandant R. Flanderijn lachend. De chef ontdekte, loerend door de winkelruit, stomtoevallig een beginnende brand bij Becker Opticien aan de Rijksstraatweg in zijn woonplaats. Hij scoorde bij zalencentrum Astoria in allerijl een brandblusser, en doofde het vuur zonder dralen.

     Nieuwsblad van het Noorden,