orthoptist


orthoptist 1.0

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het onderzoek, de diagnose en niet-operatieve behandeling van gezichtsproblemen gerelateerd aan afwijkingen in de samenwerking tussen de ogen, de oogbewegingen en oogstand of de ontwikkeling van het zien, zoals scheelzien, dubbelzien en een zogeheten "lui oog"; oogheelkundig paramedicus

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een orthoptist…

is een paramedicus; is een persoon

  • [Plaats] werkt meestal in in een oogheelkundige kliniek, in een oogartsenpraktijk of in een eigen praktijk
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft een paramedische opleiding gevolgd op hbo-niveau
  • [Activiteit of handeling] behandelt gezichtsproblemen die samenhangen met de samenwerking tussen de ogen, de oogbewegingen en oogstand of de ontwikkeling van het zien

    Algemene voorbeelden


    De orthoptist is een paramedicus, die verantwoordelijk is voor een specifiek gedeelte van de oogheelkunde. De orthoptist onderzoekt de oogstand, de samenwerking tussen de ogen en de ontwikkeling van het zien. Als er afwijkingen worden geconstateerd, stelt de orthoptist, indien mogelijk, een behandeling in. De titel orthoptist is wettelijk beschermd.

    http://www.omcnoord.nl/oogheelkunde/specialisten/orthoptisten,

    Tijdens de hbo-opleiding Orthoptie leer je alles over de werking van de ogen, de samenwerking tussen beide ogen, oogafwijkingen, oogcorrecties, luie ogen en ogen die niet recht staan [...]. Zodra je alle studieonderdelen met een voldoende hebt afgerond, krijg je een bewijs van bevoegdheid. Je kunt dan als beginnend orthoptist aan de slag.

    http://www.carrieretijger.nl/opleiding/gezondheidszorg/orthoptie,

    Scheelzien, een lui oog en dubbelzien zijn problemen waarvoor de orthoptist wordt ingeschakeld. De huisarts kan rechtstreeks verwijzen naar de orthoptist. Ook de oogarts verwijst patiënten naar de orthoptist als blijkt dat de aandoening op het terrein van de orthoptie ligt.

    http://www.oogziekenhuis.nl/artikelen/orthoptie.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding