oud-strijder


oud-strijder 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

afbeelding

Bron: Sarah_Strother_King
( CC BY-SA 3.0 )

afbeelding

Bron: Archangel12
( CC BY 2.0 )

iemand die vroeger in een oorlog heeft gestreden; oorlogsveteraan
Vaak in toepassing op soldaten die gevochten hebben in de Eerste of Tweede Wereldoorlog.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een oud-strijder…

is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt zijn uniform op herdenkingen; draagt vaak onderscheidingen op zijn uniform
  • [Organisatie of instelling] maakte vroeger deel uit van het leger
  • [Tijd] vocht in een oorlog, bv. in de Eerste en/of Tweede Wereldoorlog of in de Golfoorlog
  • [Activiteit of handeling] vocht in de oorlog en komt nu naar herdenkingsceremonies om eer te betonen aan gesneuvelde medestrijders
  • [Waardering] wordt gerespecteerd voor zijn moed en heldendaden

Algemene voorbeelden


De betere wereld liet weer op zich wachten, en de vrijheid liet zich herdenken. Nico Wijnen vertelde me, dat hij in Londen stokoude mensen een demonstratie had zien houden. Een dozijn oud-strijders waarvan enkele in een rolstoel. Elk jaar kwamen ze op de elfde november bijeen om het einde van de eerste wereldoorlog te vieren.

De koorddanseres en andere herinneringen, Rico Bulthuis,

5 mei: Defilé van veteranen, oud-strijders en krijgsmachtonderdelen, vliegshow met ondermeer 50 F'16's, aanbieden Delfts Blauw aan ambassadeurs van voormalige geallieerde naties, kermis, bevrijdingsfestival, vuurwerk.

NRC,

W.J.C. Tensen, voorzitter van 'Thank You Liberators', een landelijk comité dat de opvang van Canadese oud-strijders coördineert: "Onze gasten zijn tussen de 70 en 90 jaar oud, en ook de organisatie wordt gedragen door ouderen."

NRC,

Het aantal nog levende oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog is de jongste 12 maanden sterk gedaald. Dat blijkt uit gegevens van de Nationale Kas voor Oorlogspensioenen. Op 11 november vorig jaar waren nog 128 oud-strijders in leven. Dit jaar zijn er dat maar 82 meer. De oudste nog levende Belgische soldaat van '14-'18 is Franciscus Van Dyck [...]. Alle oud-strijders hebben recht op een oorlogspensioen, uitbetaald door de Nationale Kas voor Oorlogspensioenen.

De Standaard,

In Groot-Brittannië, waar oud-strijders van de Golfoorlog eveneens over onverklaarbare ongemakken klagen, gaf het ministerie van Landsverdediging onlangs toe dat zijn militairen tijdens de dienst in de Golf onvoldoende beschermende kledij hadden gekregen.

De Standaard,

Sommige organisaties van oud-strijders uit de Vietnam-oorlog eisen eerst opheldering over het lot van de 2.239 militairen die tijdens de oorlog zijn verdwenen, en beschuldigen de Amerikaanse regering ervan hier te weinig aan te doen.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen