ouderverstoting


ouderverstoting 1.0

(onderwijs en opvoeding; neologisme)

verschijnsel dat een ouder zijn kind of kinderen niet meer mag zien en in die zin verstoten wordt, meestal nadat de ouders uit elkaar zijn gegaan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ouderverstoting…

is een verschijnsel

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is het verschijnsel dat een ouder zijn kind of kinderen niet meer mag zien en in die zin verstoten wordt en ook vervreemdt van zijn kind of kinderen
  • [Betrokkene] heeft meestal betrekking op slechts een van de ouders van een stel dat niet langer bij elkaar is

    Algemene voorbeelden


    Partijen in de Utrechtse raad vragen verantwoordelijk wethouder Dennis de Vries (PvdA) om te onderzoeken of de gezinsadvocaat een toevoeging kan zijn op het beschikbare jeugdaanbod. Professor Gouke Bonsel van onderzoeksbureau Triqs denkt van wel. Hij evalueerde met een paar andere wetenschappers het Brabantse echtscheidingsexperiment. "Het leidt aantoonbaar tot de-escalatie", vertelt Bonsel. "Van alle deelnemers die wij onderzochten is één geval uitgedraaid op een rechtszaak, die verliep vrij beheerst. In geen van de gevallen was ingrijpen van jeugdzorg nodig. Ook was er geen sprake van ouderverstoting of contactverlies. Bovendien dalen de kosten voor de ouders zelf, maar ook voor het Rijk en vooral de gemeente. Het gaat om vele duizenden euro's per situatie."

    Algemeen Dagblad,

    Daisy Lapeire is al enkele jaren een van de drijvende krachten van de organisatie Blauw Hart. Die zet zich in voor de erkenning van ouderverstoting. Daarbij wordt één ouder het contact met een of meerdere van zijn of haar kinderen ontzegd na een scheiding. "Honderden ouders krijgen daarmee te maken, maar zij krijgen geen hulp", vertelt ­Daisy, die in Wervik woont.

    Het Nieuwsblad,

    Rust voor de contact-frustrerende ouder? Is haat 'rust' voor het kind? Wat gaat de verzorgende ouder het kind zeggen? Het kind leert eerst de agressie, dan dat je met leugens moet leven, dan dat het maar moet vinden dat de andere ouder niet deugt, dan dat een relatie zo maar kan wegvallen en zo begint de jarenlange ouder-verstoting of vervreemding. De Amerikaanse kinderpsychiater Richard Gardner heeft uitvoerig geschilderd hoezeer de ouderverstoting ook het latere leven van de kinderen traumatiseert. Het stoppen van omgang is niet alleen uit psychologisch oogpunt een slechte zaak.

    de Volkskrant,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst inheems of leenvertaling
    Vroegste datering 2000
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal parental alienation (syndrome)
    Betekenis in brontaal idem
    Datering in brontaal 1985
    Bedenker De Amerikaanse psychiater Richard A. Gardner gebruikte in 1992 de Engelse term parental alienation in zijn boek The Parental Alienation Syndrome, a Guide for mental health and legal professionals maar hij gebruikte de term ook al eerder, vanaf ongeveer 1985.
    Samenhangende woorden (betekenis) vechtscheiding