over-the-countermedicijn


over-the-countermedicijn 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

medicijn dat zonder doktersrecept verkocht mag worden in bijvoorbeeld apotheken, drogisterijen en supermarkten; zelfzorgmedicijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een over-the-countermedicijn…

is een medicijn; is een middel

      Algemene voorbeelden


      Medicijn dat zonder recept verkocht mag worden door supermarkt of drogist. Dit heet ook wel: 'over-the-countermedicijn' (OTC), omdat het rechtstreeks over de toonbank afgegeven mag worden. Bekende voorbeelden: paracetamol, ibuprofen, hoestdranken, neusdruppels en diarreeremmers.

      http://glossarium.regieraad.nl/Zelfzorgmedicijn

      Paracetamol doet bij mij ook geen zak tegen hoofdpijn, en ik ken nog iemand die exact datzelfde heeft. Ben zelf nogal een fan van Sarixell, heb ook een week lang koppijn gehad zonder bekende oorzaak tot janken aan toe, en heb toen dankbaar van alle soorten over-the-countermedicijnen gebruik gemaakt, met Sarixell als winnaar.

      http://forum.bodynet.nl/kuren-and-resultaten/37534-sch00ms-strenuous-11.html,

      Het gebruik van geneesmiddelen zonder recept, de zogenaamde 'over the counter' medicijnen, is in de periode van 1985-1995 gestegen met 9.1%. Ter vergelijking: het gebruik van geneesmiddelen op recept is deze periode gestegen met 5.1%. Zelfzorgartikelen zijn nu zowel bij de apotheek als bij de drogist verkrijgbaar. Dit past in het beeld van de eigen verantwoordelijkheid van burgers voor ziekte en gezondheid.

      dare.uva.nl/document/68268,

      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2002
      Periode opkomst 2002
      Brontaal Engels
      Betekenis in brontaal idem