overbewoning


overbewoning 1.0

mate van bewoning die te groot is in verhouding tot de beschikbare woonruimte; bewoning van een huis, pand e.d. door een te groot aantal personen; te dichte bewoning

Semagram (extra betekenisinformatie)


Overbewoning…

is bewoning

  • [Onstoffelijke inhoud] behelst bewoning die te groot is in verhouding tot de beschikbare woonruimte

    Algemene voorbeelden


    De aanwezigheid van illegalen zorgt voor verschillende problemen zoals overlast op straat en gevaarlijke situaties door overbewoning en brandonveilige, sterk vervuilde panden.

    http://www.denhaag.nl/smartsite.html?id=17087,

    Wonen-Zuid heeft in het verleden al uitzettingsprocedures opgestart om overbewoning aan te pakken.

    De Limburger,

    Indien deze overschrijding van de norm wel risico's met zich meebrengt is er sprake van overbewoning, voor zover deze risico's niet te wijten zijn aan een eventueel gebrek aan de woning, maar aan het overtal aan bewoners.

    http://www.wonen.vlaanderen.be/Pages/woonkwaliteit.html

    Roermond heeft sterke aanwijzingen dat overbewoning in ieder geval in 't Roermondse Veld en dan met name in de Koningin Regentesselaan voorkomt.

    De Limburger,

    Rotterdam gaat een aantal zwaar verloederde plekken in de stad aanpakken via een beleid van zero tolerance. Overlast door verslaafden, jongeren en criminele illegalen, overbewoning, drugspanden, hennepkwekerijen en illegale seksinrichtingen worden op deze hot spots rigoureus teruggedrongen.

    NRC,

    Wanneer de onbewoonbaarheid verklaard is op basis van artikel 135 van de nieuwe gemeentewet heeft de bewoner absolute voorrang voor een sociale huurwoning indien hij aan de voorwaarden van het sociaal huurstelsel voldoet [...]. Ook in geval van overbewoning moet de gemeente instaan voor herhuisvesting.

    http://www.wonen.vlaanderen.be/index.html

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • veroorzaken

    Volgens de gemeente Roermond, woningcorporatie Wonen-Zuid en de politiekorpsen van de regio's Limburg Noord en Zuid veroorzaakt overbewoning "veel ongewenste randverschijnselen".

    De Limburger,

    als object bij een werkwoord


    • overbewoning constateren
    • overbewoningen constateren

    Van verval van rechtswege is sprake wanneer een besluit van de burgemeester de ongeschiktheid, onbewoonbaarheid of overbewoning vaststelt.

    http://www.wonen.vlaanderen.be/Pages/woonkwaliteit.html

    In 2009 zijn er [...] vier overbewoningen geconstateerd, in 2012 acht en in 2014 negen.

    https://www.vlaardingen24.nl/nl/nieuws/nieuws/actie-tegen-overbewoning/9510,

    met adjectief ervoor


    • extreme overbewoningen
    • illegale overbewoning

    De hoeveelheid geconstateerde woonmisstanden blijft aanhoudend hoog. "Het aantal extreme overbewoningen lijkt wel wat af te nemen", aldus Marnix Norder. "Al komen we die ouderwetse uitschieters, met twintig bedden in een klein huis, nog altijd tegen", aldus Marnix Norder.

    https://www.flexnieuws.nl/nieuws/convenant-huisvesting-arbeidsmigranten-flexbranche/,

    Volgens een woordvoerder van de gemeente wonen in sommige huizen twaalf of dertien illegalen, terwijl het huis slechts bedoeld is voor een gezin van vier tot vijf personen. Deze "illegale overbewoning" veroorzaakt behalve in Roermond ook in andere Limburgse steden veel overlast.

    De Limburger,

    in voorzetselgroep


    • overbewoning door illegalen
    • vaststelling van overbewoning

    'Wij komen overbewoning door illegalen meestal tegen tijdens invallen in drugspanden.'

    De Limburger,

    Na vaststelling van ongeschiktheid, onbewoonbaarheid, onaangepaste bewoning of overbewoning, vervalt het attest echter van rechtswege zodra de burgemeester het besluit hiertoe genomen heeft.

    http://www.wonen.vlaanderen.be/Pages/woonkwaliteit.html

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden