onderbewoning


onderbewoning 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; neologisme)

situatie dat een woning bewoond wordt door minder mensen dan er, gezien het aantal kamers, in zouden kunnen wonen
Een heel enkele keer verwijst onderbewoning naar het bewonen van een huis als onderhuurder.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Onderbewoning…

is bewoning; is een situatie

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een situatie waarin er minder vaste bewoners van een woning zijn dan waarvoor de bewoning oorspronkelijk bedoeld is
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] komt bijvoorbeeld doordat mensen nadat hun kinderen het huis uit zijn gegaan niet doorverhuizen naar een kleinere woning
  • [Waardering] kan worden gezien als verspilling van ruimte, vooral in tijden van woningnood

    Algemene voorbeelden


    Van tijd tot tijd ontdekken ambtenaren en politici nieuwe woorden die zij kunnen gebruiken om burgers mede verantwoordelijk te stellen voor de problemen waarvan zij het slachtoffer zijn. Een paar dagen geleden is weer zo'n term in omloop gebracht: "Onderbewoning". Net als bij "vliegschaamte" is het de bedoeling een zeker schuldbewustzijn te veroorzaken bij de betrokkenen. Definitie: een onderkomen is onderbewoond als er meer slaapkamers zijn dan vaste bewoners. De suggestie is: veel mensen wonen te ruim.

    https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/onderbewoning-is-bedoeld-om-de-burgers-schuldbewustzijn-aan-te-praten,

    "Het stadsbestuur heeft verschillende projecten op poten gezet om het probleem aan te pakken, maar om meer betaalbare woningen te creëren zijn er meer middelen nodig. Daarnaast vind ik dat men creatiever moet opspringen met de enorme onderbewoning in Leuvense panden. Mensen die te groot wonen zou je financieel moeten stimuleren om een kleiner pand te zoeken, zodat de vrije ruimte kan opgevuld worden.

    Het Nieuwsblad,

    Europees statistiekbureau Eurostat becijferde dat Nederland een van de hoogste percentages onderbewoning heeft: 61 procent van de mensen woont in een onderbewoond huis. Alleen in Malta, Cyprus en Ierland wonen nog meer mensen 'te ruim'.[...] Eurostat gaat ervan uit dat een huis, naast een woonkamer, een slaapkamer moet hebben voor ieder koppel, iedere volwassen single, iedere twee kinderen onder de 12, iedere twee kinderen tussen de 12 en 17 van hetzelfde geslacht en individuele kinderen van verschillend geslacht tussen de 12 en 17. Zijn er dan nog slaapkamers over, dan is er onderbewoning. Zijn er niet genoeg slaapkamers, dan is dat overbewoning.

    https://nos.nl/artikel/2516324-veel-woningen-met-te-weinig-bewoners-corporaties-willen-vaker-huizen-delen,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2020
    Periode opkomst Het betreft strikt genomen geen neologisme, want in de vorige eeuw kwam het woord (weinig) voor tussen 1937 en 1960. Daarna verscheen het pas weer in 2020, in een periode van stijgende woningnood.
    Samenhangende woorden (betekenis) overbewoning; scheefwonen; woonschaamte